ANIS: Creştere sub aşteptări a pieţei locale de software şi servicii IT

F.B.
Companii / 12 septembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Piaţa internă de software şi servicii IT a crescut în 2017 cu doar 2,1% faţă de anul trecut, ajungând la 975 milioane de euro, conform celui mai recent studiu al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii - ANIS.

Cifra de afaceri totală a sectorului IT s-a majorat anul trecut cu 11 procente, comparativ cu 2016, atingând pragul de 4 miliarde de euro, în condiţiile în care, în ediţia precedentă a studiul ANIS, analiştii au estimat că va depăşi această valoare în 2017. Pentru 2018, este preconizat ca veniturile totale generate de industria de software şi servicii IT să ajungă la 4,5 miliarde de euro.

Exportul de software şi servicii IT a contribuit cu 3,025 miliarde de euro, mai exact 75,6%, la valoarea întregului sector IT, în creştere cu peste 14% faţă de valoarea înregistrată în anul precedent. Venitul generat intern, însă, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2,1%), de la 955 milioane de euro cât au fost înregistraţi în 2016, la 975 de milioane în 2017. Din totalul exportului de produse şi servicii IT, aproximativ 75% a mers către piaţa europeană, 22% către cea americană, restul fiind direcţionat către alte pieţe.

De asemenea, din topul 300 al celor mai mari companii de software şi servicii IT care activează pe piaţa locală, 40% sunt firme româneşti. Situaţia sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piaţa de software şi servicii IT este următoarea: industrial - 22%, sectorul public - 20%, banking - 16%, telecom - 11%, utilităţi, retail, servicii - câte 8%.

Se pare totuşi că "previziunile arată că în condiţii similare va atinge în curând o fază de platou. Pentru menţinerea şi accelerarea ritmului de creştere, companiile au nevoie de un mediu predictibil şi sănătos, care să încurajeze investiţiile semnificative în tehnologie în toată economia şi în sistemul public. În acelaşi timp, industria tech îşi concentrează priorităţile de dezvoltare în zona de inovaţie şi în proiecte de educaţie cu impact pe termen mediu şi lung, lucru care se reflectă şi în proiectele ANIS", a declarat Teodor Blidăruş, preşedintele ANIS.

Potrivit studiului ANIS, numărul total de angajaţi cu contracte full-time din sectorul de software şi servicii IT a ajuns în 2017 la 89.850 de specialişti, o creştere cu 7,5% comparativ cu 2016. Dintre aceştia, 88,6% ocupau posturi tehnice, restul deţinând poziţii în departamente non-tehnice. Trei sferturi dintre companiile cu cei mai mulţi angajaţi aveau capital străin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb