Industria de tehnologie, reunită sub confederaţia Digital Europe, solicită liderilor europeni creşterea bugetului Uniunii Europene (UE) pentru transformare digitală de la 3% la 10%, a anunţat, marţi, Asociaţia Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), informează Agerpres.
"În contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European în care se va discuta bugetul pe termen lung al UE, eveniment ce va avea loc joi, 20 februarie 2020, Digital Europe, confederaţia ce reuneşte asociaţiile de IT din Europa şi se ocupă cu lobby la nivelul Parlamentului European, solicită liderilor europeni creşterea bugetului alocat digitalizării de la 3% la 10%. În acest sens, ANIS, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, parte din Digital Europe, a trimis o solicitare către preşedintele Klaus Iohannis, reprezentantul României în cadrul reuniunii, de a pune pe agenda negocierilor iniţiativa menţionată. Demersul este susţinut de toate cele 24 de asociaţii digitale ale Digital Europe şi a fost propus fiecărui negociator al statelor membre. În prezent, bugetul propus de Comisia Europeană pentru programul Europa Digitală este de 9,2 miliarde de euro, respectiv o pondere de 3% din bugetul UE", arată sursa citată.
Potrivit Digital Europe, propunerea Comisiei Europene reprezintă un procent insuficient acordat digitalizării, comparativ cu alte cheltuieli asumate din buget, iar asociaţiile componente vin către liderii europeni cu solicitări, precum: extinderea semnificativă a programului Europa Digitală - de la 9,2 miliarde de euro la 25 miliarde de euro, integrarea digitalizării în programul-cadru de cercetare Horizon Europe, alocarea de cheltuieli specifice pentru inovarea digitală din alte programe de finanţări, cum ar fi politica agricolă comună sau politica de coeziune şi creşterea bugetului general pentru R&D (Cercetare & Dezvoltare) de la 2% la 3% din PIB-ul UE.
"Investiţiile sunt necesare pentru educarea noii generaţii, dar şi pentru formarea competenţelor digitale ale angajaţilor deja existenţi, pentru a ne menţine ţara competitivă şi în conformitate cu transformarea digitală a societăţii. Pe scurt, pentru a permite companiilor locale să se dezvolte, dar şi pentru a menţine un stil de viaţă occidental, avem nevoie de investiţii concentrate în infrastructură şi abilităţile digitale", a declarat Gabriela Mechea, director executiv ANIS.
Datele centralizate de Digital Europe arată o creştere de două ori şi jumătate mai rapidă a companiilor digitale decât a companiilor non-digitale. Cu toate acestea, 52% dintre cetăţeni trebuie să dobândească noi abilităţi digitale pentru a performa la locul de muncă, iar la nivelul întregii Europe există un deficit de 900.000 de specialişti în IT&C.
"De asemenea, segmentul inteligenţei artificiale, care ar putea adăuga 3,6 trilioane de euro la creşterea economică a Europei până în 2030, reprezintă un alt domeniu în care nu se investeşte suficient. Comparativ, SUA investeşte de patru ori mai mult decât Europa în această arie, iar China dublu. Mai mult, se estimează că industriile digitalizate ar putea duce la o reducere de 20% a emisiilor globale de CO2", se menţionează în informaţiile organizaţiei, citate de ANIS.
Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.
Asociaţia are peste 130 de membri, companii cu capital românesc şi străin, mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, ce generează o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de euro.