ANPC - 100.000 DE PETIŢII ŞI 600 DE ANGAJAŢI Zamfir: "ANPC are doar 2 comisari în judeţul Tulcea"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 6 septembrie 2016

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (Sursă foto: Facebook)

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (Sursă foto: Facebook)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) are înregistrate 100.000 de petiţii şi doar 600 de angajaţi în toată ţara, atrage atenţia deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care ne-a spus: "În urma discuţiilor de săptămâna trecută pe care le-am avut cu şefii ANPC, m-am întâlnit astăzi (n.r. ieri) cu liderii regionali ai ANPC. Aceştia s-au plâns de numărul mic al comisarilor din teritoriu. În Tulcea, care este judeţ turistic, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor are doar doi angajaţi, dintre care unul este şeful. În Judeţul Bistriţa, funcţionează 4 angajaţi ai ANPC, dintre care trei nu au carnet de conducere. Cum se duc aceştia pe teren? Merg cu autobuzul în control? La Bucureşti sunt 28.000 de petiţii înregistrate şi 31 de comisari. Vorbim, deci, de 900 de petiţii pe cap de om. Dacă facem o simplă comparaţie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cu un domeniu de activitate mai restrâns, are 5600 de angajaţi, iar ANPC - 600. Nu este posibil aşa ceva. Liderii teritoriali s-au plâns de lipsa personalului şi de aceea sunt de acord cu transferul ANPC din subordinea Guvernului în coordonarea Parlamentului".

Daniel Zamfir, împreună cu deputatul liberal Răzvan Mironescu, iniţiatorul proiectului legislativ care vizează schimbarea statutului ANPC şi cu reprezenţi ai asociaţiilor de consumatori au discutat, săptămâna trecută, cu preşedintele ANPC Bogdan Pandelică şi cu directorul general al instituţiei Paul Anghel.

În cadrul întâlnirii a fost discutată posibilitatea de îmbunătăţire a iniţiativei legislative, după cum ne-a spus Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare din România (AURSF). Domnia sa ne-a precizat: "Avem nevoie de o lege care să conducă la o autoritate cu mai multă forţă. Au fost aduse în discuţie mai multe aspecte, printre ele numărându-se şi zona de prevenţie, descurajarea abuzurilor prim amenzi mai mari, salarizarea inspectorilor ANPC. Acum, aceştia au salarii foarte mici, care îi descurajează să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii".

Propunerea de trecere a ANPC din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului a fost depusă în aprilie la Parlament, urmând să intre în discuţii la Biroul Permanent al Senatului, după cum ne-a spus domnul Zamfir.

Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi a fost avizat negativ de Consiliul Economic şi Social.

Expunerea de motive publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor arată: "Reorganizările repetate prin care a trecut această instituţie nu au fost de natură să-i permanentizeze o formă de organizare stabilă, ci, din contră, i-au creat o vulnerabilitate, riscând să afecteze în final drepturile consumatorilor. Schimbarea modului de organizare şi func-ţionare a Autorităţii, în sensul poziţionării ei sub controlul parlamentar, prin faptul că va fi condusă de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din şapte membri, desemnaţi de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite, îi asigură autonomia şi independenţa, devenind o structură stabilă, cu buget propriu, capabilă să ia decizii în interesul consumatorilor fără a fi supusă presiunilor din partea unui terţ, fie el şi instituţie a statului".

Iniţiatorii consideră că asigurarea independenţei ANPC este singurul mod prin care drepturile şi interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate şi apărate.

Referitor la această propunere, Bogdan Pandelică ne-a spus, la începutul anului: "Probabil că această idee, a consumatorilor, a pornit de la faptul că în momentul în care eşti sub cupola Parlamentului schimbările conducerii sunt mai puţin fluctuante. Mandatul unui conducător este pentru cel puţin patru ani de zile şi atunci acesta îşi poate face un plan de acţiune detaliat pentru cei patru ani, pe când, în situaţia actuală, fiecare preşedinte schimbat la ANPC poate veni cu propria amprentă, putând ţine cont sau nu de ceea ce s-a întâmplat până atunci în instituţie, de direcţiile şi proiectele preşedintelui de dinainte. Schimbările ar putea genera nişte pierderi din punct de vedere al imaginii instituţiei, ce nu pot fi cuantificabile". În opinia domnului Pandelică, orice persoană care vine la conducerea instituţiei ar trebui să fie cât se poate de profesionistă.

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a postat pe pagina de Facebook următorul comunicat:

"Important pentru Comisarii din sistemul instituţional ANPC.

Astăzi (ieri, n.r.) a avul loc, la Camera Deputaţilor, întâlnirea dintre reprezentaţii SNFP ai organizaţiei sindicale din protecţia consumatorului şi domnul Deputat Daniel Zamfir, întâlnire ce a vizat iniţiativa legislativă de schimbare a statutului juridic al ANPC din instituţie guvernamentală în instituţie aflată în subordinea Parlamentului României.

Analizând argumentele pro şi contra, dezbaterea, încărcată cu un bagaj tehnic adus de colegii din protecţia consumatorului, a clarificat importanţa acestei iniţiative legislative care să facă din ANPC o instituţie şi mai eficientă şi care să răspundă aşteptărilor consumatorilor.

Mulţumim domnilor deputaţi Daniel Zamfir şi Răzvan Mironescu pentru acest demers şi îi asigurăm de aprecierea şi sprijinul comisarilor din această instituţie, membri SNFP.

Proiectul de act normativ a trecut de Cameră iar săptămâna viitoare va face obiectul dezbaterii în comisiile de specialitate ale Senatului."

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca reclamatiile sunt atat de multe, inseamna ca amenzile sunt prea mici si deci tolerabile cu usurinta asa incat trebuie majorate penalitatile (amenzile)!!!! Simplu.

    Aberatii. Coada la examene la DRPCIV a ajuns la 4 luni (PATRU). Cazierele expira inainte de a da primul examen. Asta conteaza mai mult decat ANPC.

    Anpc ar trebui schimbat total.

    Cei care nu au B-ul ori sunt grei de cap ori pensionari cu colaborare la Anpc.

    Mi-a rezolvat ceva Anpc dar sunt foarte milosi si fricosi cand trebuie sa se dueleze cu o multinationala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb