ANRCTI propune reglementări privind regimul interconectării cu 33 de operatori de reţele de telefonie fixă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 ianuarie 2008

Potrivit proiectelor de decizii lansate spre consultare publică astăzi, 22 ianuarie 2008, de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), regimul interconectării cu cei mai mari doi operatori de reţele de telefonie fixă, Romtelecom şi RCS & RDS, ar putea fi revizuit, iar interconectarea cu alţi 31 de operatori ar putea fi supusă pentru prima dată reglementării începând din trimestrul al doilea al acestui an.

În acord cu normele şi practicile europene, proiectele de decizii propun identificarea în scopul reglementării a unor pieţe relevante care corespund serviciilor de terminare la puncte fixe a apelurilor în fiecare dintre reţelele operatorilor menţionaţi, desemnarea fiecăruia dintre cei 33 de operatori ca având putere semnificativă, precum şi obligaţiile de reglementare în materie de interconectare care vor fi impuse acestor operatori.

Pentru a preveni potenţiale abuzuri de poziţie dominantă, ANRCTI consideră necesar să impună operatorilor, în mod proporţional cu problemele identificate, obligaţii de transparenţă, nediscriminare, evidenţă contabilă separată, acces la reţea, precum şi măsuri de control al tarifelor de interconectare. Obligaţiile propuse urmăresc să răspundă problemelor concurenţiale identificate de Autoritate în raport cu terminarea apelurilor în reţelele de telefonie fixă: refuzul de negociere a acordurilor de interconectare, lipsa de transparenţă, practicarea unor condiţii şi tarife discriminatorii şi, în unele cazuri, a unor tarife excesive.

Măsurile de reglementare supuse consultării variază direct proporţional cu poziţia de piaţă a operatorilor. Astfel, în ceea ce priveşte interconectarea cu reţeaua Romtelecom, ANRCTI propune menţinerea întregului set de obligaţii impuse acestui operator prin reglementările anterioare - obligaţia de transparenţă, obligaţia de nediscriminare, obligaţia de evidenţă contabilă separată, obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, obligaţia de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri. În plus, ANRCTI are în vedere stabilirea, pentru fiecare nivel de interconectare cu reţeaua Romtelecom, a unei valori unice a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu, renunţând la actualul regim în care tarifele de interconectare sunt stabilite în mod diferenţiat în funcţie de intervalul orar (pentru perioada orelor de vârf şi, respectiv, pentru perioada din afara orelor de vârf).

În ceea ce priveşte interconectarea cu reţeaua RCS & RDS, Autoritatea propune menţinerea obligaţiei de transparenţă şi a obligaţiei de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate. În plus, ANRCTI propune impunerea în sarcina RCS & RDS a obligaţiei de nediscriminare şi modificarea obligaţiei de control al tarifelor. Aceleaşi obligaţii care sunt propuse spre a fi menţinute sau impuse în cazul RCS & RDS sunt avute în vedere şi pentru cel de-al treilea operator ca mărime pe segmentul de telefonie fixă, UPC România.

Totodată, ANRCTI propune impunerea şi în sarcina celorlalţi 30 de operatori alternativi de reţele de telefonie fixă a unor obligaţii de transparenţă, nediscriminare, acces şi utilizare a unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, precum şi de control al tarifelor. Aceste obligaţii sunt justificate de necesitatea de a asigura că operatorii nu vor utiliza puterea de piaţă pe care o deţin - în virtutea poziţiei de monopol în privinţa terminării apelurilor în propria reţea - în detrimentul competitorilor, cu afectarea intereselor utilizatorilor finali de servicii de telefonie.

Obligaţia de control al tarifelor impusă în sarcina operatorilor alternativi presupune stabilirea unui nivel-ţintă al tarifului de interconectare practicat de aceştia egal, la nivel de medie, cu tariful de interconectare mediu la nivel regional al Romtelecom. Tariful de interconectare la nivel regional al Romtelecom a fost determinat de ANRCTI pe baza modelului hibrid de calculaţie a costurilor şi reprezintă, în opinia Autorităţii, costul unui operator eficient pe piaţa serviciilor de terminare la puncte fixe a apelurilor, cel puţin pentru intervalul de timp acoperit de analiza de piaţă realizată. ANRCTI propune reducerea treptată a tarifelor actuale de interconectare practicate de operatorii alternativi până la nivelul-ţintă, în două etape, până la începutul anului 2009. Astfel, tarifele medii de interconectare actuale ale operatorilor încă nereglementaţi ar urma să scadă odată cu intrarea în vigoare a deciziilor până la nivelul de 1,15 eurocenţi/minut, urmând ca, la 1 ianuarie 2009, să ajungă la 0,97 eurocenţi/minut, valoarea tarifului mediu de interconectare la nivel regional cu reţeaua Romtelecom.

Lista furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe în reţelele publice de telefonie poate fi consultată aici; lista are un caracter preliminar şi poate suferi modificări în urma procesului de consultare. În acest sens, Autoritatea invită persoanele interesate să-şi exprime părerea cu privire la necesitatea extinderii sau restrângerii acestei liste, precum şi cu privire la alte aspecte evidenţiate în cadrul analizei, referitoare la definirea pieţelor relevante, remediile propuse etc.

După încheierea perioadei de consultare publică şi analizarea observaţiilor şi propunerilor primite, conform normelor cadrului european de reglementare în domeniu aplicabile odată cu dobândirea de către România a calităţii de stat membru al Uniunii Europene, ANRCTI urmează să notifice Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, care cuprinde definiţiile pieţelor relevante identificate, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă, precum şi obligaţiile pe care intenţionează să le impună pe pieţele analizate, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Comisia Europeană şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANRCTI comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării, iar ANRCTI va trebui să aibă în vedere observaţiile şi comentariile primite atunci când va adopta setul de măsuri propuse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb