Preţul electricităţii va rămâne, cel mai probabil, nemodificat de la 1 iulie, deşi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenţiona să îl reducă.
Petru Lificiu, preşedintele ANRE, a declarat, vineri: "După toate analizele făcute, considerăm că o reducere a preţului energiei electrice pentru consumatorii captivi ar produce perturbaţii în economie, mai ales că a scăzut semnificativ consumul. Nu am luat încă decizia finală, mai analizăm problema. Cred că ar fi mai bine să aşteptăm restructurarea sistemului energetic, ca să reluăm analiza preţurilor".
ANRE a încercat să analizeze tarifele pentru consumatorii alimentaţi la medie şi înaltă tensiune, pentru a vedea ce reduceri se pot face. În acest fel, autoritatea a încercat să vadă cum pot fi ajutaţi consumatorii mari, puternic afectaţi de criză.
Comisia Europeană a iniţiat, joi, procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică. Comisia are obiecţii cu faptul că ANRE mai reglementează, încă, preţurile pentru consumatorii non-casnici.
Petru Lificiu a comentat: "Anunţul a creat multă panică. Dar nu este cazul, pentru că noi vom continua să reglementăm preţurile pentru populaţie, iar anunţul Comisiei nu va influenţa preţurile. Cred că procedura a fost declanşată din cauza faptului că nu am informat la timp Comisia despre evoluţia pieţei şi specificul consumatorilor noştri captivi".
ANRE va informa Comisia Europeană, în două luni, cu privire la motivele pentru care România a menţinut preţul reglementat al energiei electrice pentru consumatorii non casnici. Avertizarea Comisiei Europene, care a fost formulată şi pentru alte 24 de state, vizează faptul că România a încălcat regulile privind informarea, a subliniat domnul Lificiu.
Domnia sa a precizat că ţara noastră nu poate renunţa brusc la preţul reglementat pentru consumatorii non-casnici, deoarece românii nu au aceeaşi accesibilitate la energie, din cauza veniturilor, precum ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene.
Dacă ANRE ar obliga, brusc, consumatorii captivi non-casnici să devină eligibili, există riscul unor fluctuaţii de preţ pe piaţa liberă, care s-ar regăsi în preţurile ridicate ale serviciilor şi produselor. Aceste creşteri vor afecta, inevitabil, şi populaţia.