ANRM este de acord să desecretizeze documentele referitoare la Roşia Montană, însă numai cu acordul "Gabriel Resources"

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 13 septembrie 2007

ANRM este de acord să desecretizeze documentele referitoare la Roşia Montană, însă numai cu acordul "Gabriel Resources"

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) este de acord să desecretizeze documentele oficiale care stau la baza proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, dar numai cu acordul companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi Gabriel Resources, aşa cum prevede contractul semnat între cele două părţi, a declarat ieri, pentru Rompres, preşedintele ANRM, Bogdan Găbudeanu. "Am contactat RMGC şi am făcut toate demersurile pentru ca aceştia să răspundă pozitiv solicitării. În contractul semnat există o clauză de confidenţialitate atât în ceea ce priveşte documentul central, cât şi documentele anexe (studiul de fezabilitate, planul de dezvoltare, licenţa etc.)", a spus Găbudeanu. Aces­ta a adăugat că se vor purta discuţii cu reprezentanţii RMGC, pentru ca aceste desecretizări să nu le afecteze interesele economice.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a solicitat ieri preşedintelui ANRM, să desecretizeze documentele oficiale care stau la baza proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Potrivit unei scrisori deschise adresate ANRM, Bogdan Olteanu a apreciat că "dezbaterea publică a acestui subiect este serios perturbată de faptul că licenţa de concesionare pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere nr. 47/1999 acordată Mininvest Deva şi apoi transferată către , contractul de transfer al acesteia, documentaţia tehnică aferentă, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi licenţele similare de exploatare pentru perimetrele Certej, Zlatna şi Bolcana fac parte în prezent din categoria informaţiilor clasificate" de către ANRM.

"Această situaţie nu este normală, în condiţiile în care interesul public faţă de aceste informaţii este evident şi legitim. Consider că România a făcut paşi mari pe drumul reformei administrative în ultimii ani, iar transparenţa decizională a devenit o regulă de func­ţionare a instituţiilor statului român", a susţinut Olteanu, conform sursei citate.

El a menţionat că, în aceste condiţii, utilizarea sistematică a procedurii de clasificare a informaţiilor de interes public reprezintă o lovitură gravă îndreptată împotriva dreptului cetăţeanului de a fi informat corect şi complet.

În plus, preşedintele Camerei a adăugat că "interesul opiniei publice şi al mass-media faţă de acest subiect este legitim", dacă se iau în considerare "controversele recent apărute cu privire la implicaţiile ecologice şi sociale ale proiectului precum şi potenţialul său economic".

Ministerul Mediului analizea­ză în prezent impactul asupra mediului al proiectului Roşia Montană. Reprezentanţii Ministerului au precizat că nu vor face nici un fel de apreciere asupra evoluţiei discuţiilor înainte de finalizarea şedinţelor Colectivului de Analiză Tehnică (CAT) a acestui proiect.

Compania canadiană Gabriel Resources intenţionează să dezvolte în Roşia Montană, în Munţii Apuseni din Româ­nia, cel mai mare proiect de minerit al aurului şi al argintului la suprafaţă din Europa. Activităţile de exploatare sunt planificate să dureze 16 ani şi vor consta din activităţi convenţionale de exploatare în carieră cu tehnici de perforare, puşcare, încărcare cu excavatoare hidraulice şi de trans­port al minereului cu basculante. Vor fi exploatate patru cariere, Cetate, Cârnic, Orlea şi Jig, ultimele două urmând a fi iniţiate în anul al şaptelea, respectiv în anul al nouălea de exploatare. Compania Roşia Montană Gold Corporation, deţinută de compania canadiană Gabriel Resources, estimează că lucrările de construire a exploatării din Munţii Apuseni ar putea demara în toamna acestui an, după ce studiul de impact asupra mediului (EIM) va fi aprobat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb