ANRSC vrea să controleze creşterile de preţuri în serviciile publice de gospodărire comunală

Ziarul BURSA #Companii / 19 august 2004

Salariile managerilor din serviciile de gospodărire comunală care depăşesc nivelul maxim impus pentru regiile autonome ar putea fi incluse în profit, şi nu în costuri, ca în prezent, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC), Ioan Radu. Domnia sa a mai precizat că, prin includerea acestor sume în costuri, cel care suportă de fapt aceste cheltuieli este consumatorul final. Preşedintele ANRSC nu consideră că prin impunerea unei astfel de reglementări se intervine în activitatea unei firme private, avînd în vedere specificul acestor societăţi, care acţionează pe o piaţă cu consumatori captivi, ce nu au posibilitatea să-şi aleagă un alt furnizor de utilităţi publice. Ioan Radu a explicat că operatorii de servicii publice funcţionează în România în condiţii de monopol natural, ajungîndu-se de multe ori la creşteri semnificative de preţuri faţă de condiţiile contractuale convenite cu autorităţile locale.

ANRSC are în vedere promovarea unei serii de acte normative prin care să se limiteze posibilitatea creşterii nejustificate a preţurilor şi serviciilor suportate de populaţie. Pe viitor, ANRSC va aviza în prealabil acordurile de finanţare externă pentru operatorii cuprinşi în programele de reabilitare şi va analiza efectele acestor investiţii. Ioan Radu a precizat că ratele suportate de societăţile respective sînt incluse în costuri, majorîndu-se astfel tarifele, dar ANRSC nu are posibilitatea să verifice efectele acestor investiţii în rentabilizarea activităţii, astfel încît eventualele reduceri de tarife sunt incluse ulterior în profit. O altă măsură care va fi impusă de ANRSC va fi aprobarea de către Autoritate a tarifelor la serviciile publice de transport şi de salubrizare, în baza avizului prealabil al autorităţilor administraţiei publice locale.

Motivele care stau la baza acţiunilor ANRSC constau în majorările de preţuri la operatorii de servicii publice de gospodărire comunală peste media indicelui de creştere a preţurilor de consum /IPC/.

În perioada 2001 - mai 2004, preţurile şi tarifele serviciilor publice de gospodărire comunală au avut o creştere în termeni reali cuprinsă între 30 şi 50% peste indicele inflaţiei în cazul operatorilor care derulează programe de reabilitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb