"Antibiotice" a livrat primul lot de medicamente injectabile pe piaţa SUA

DORU MPCANU, IAŞI
Ziarul BURSA #Companii / 15 iunie 2010

Compania "Antibiotice" SA Iaşi (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti) a livrat primul lot de medicamente injectabile către piaţa Statelor Unite ale Americii, ieri, 14 iunie. Este pentru prima dată când producătorul ieşean exportă pe această piaţă premium medicamente finite, compania exportând până acum, pe piaţa SUA, numai substanţe active.

Această livrare a devenit posibilă ca urmare a obţinerii, în luna decembrie a anului 2009, după trei ani de muncă intensă, a autorizării FDA (Food and Drug Administration - autoritatea de reglementare a medicamentului din SUA) pentru exportul de Ampicilină injectabilă în patru doze. Acest contract va genera o creştere a cifrei de afaceri la export cu 25%. "Acest contract reprezintă o recunoaştere a calităţii produselor Antibiotice de către cel mai important organism mondial de reglementare a medicamentului, FDA. Contractul are o valoare de 4 milioane USD/an şi a fost încheiat pentru o perioadă iniţială de 5 ani", a declarat Mihai Stoian, Manager Export Antibiotice SA. Ca atare, în următorii cinci ani, "Antibiotice" SA Iaşi va exporta pe piaţa SUA medicamente injectabile în valoare de 20 milioane USD.

În prezent, sunt în fază de autorizare FDA încă 4 produse injectabile marca Antibiotice, care, în momentul finalizării înregistrărilor - eforturi ce se preconizează a fi încheiate în următorii doi ani- vor genera o cifră anuală de afaceri de aproximativ 15.000.000 USD.

De altfel, în cursul anului trecut, exporturile au constituit o orientare strategică a managementului companiei "Antibiotice", considerându-se că, în condiţiile crizei din sistemul naţional de sănătate, preţurile sunt mai avantajoase la extern decât pe plan naţional, iar marjele de profit sunt mai importante, cu toate că şi piaţa externă se confruntă cu probleme la fel de complicate. Anul trecut, ponderea exportului în total cifră de afaceri a companiei ieşene a fost de 18,50%, targetul pentru următorii trei ani fiind atingerea unui nivel procentual de 25%, pentru a reduce gradul de dependenţă al companiei de piaţa internă. Exportul este o măsură anticriză pentru "Antibiotice", în condiţiile în care la export facturile se încasează la 60-90 de zile, faţă de 300 de zile, perioada în care se încasează pe piaţa internă, activitatea de export ajutând la echilibrarea fluxurilor financiare. "Cifra de afaceri a companiei noastre pe pieţele externe a înregistrat o evoluţie constant pozitivă, valoarea exportului în anul 2009 ridicându-se la 13.200.000 USD. Comparativ cu anul 2006, când s-a realizat un export de 6.500.000 USD, valoarea exporturilor s-a dublat anul trecut, iar faţă de anul 2008 creşterea a fost de 27%", ne-a declarat Ioan Nani, managerul "Antibiotice" SA Iaşi. De altfel, "Antibiotice" SA a primit, în cadrul Galei ANEIR (Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România) - 2009 diploma de onoare, fiind desemnată drept cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor, anul trecut.

În susţinerea acestor afirmaţii, vine şi faptul că, în primele cinci luni ale anului în curs, exporturile "Antibiotice" SA Iaşi au totalizat 6.700.000 USD, fiind în creştere cu 18% faţă de perioada similară a anului 2009.

Strategia de export a companiei "Antibiotice" pe pieţele externe vizează abordarea unor noi pieţe de desfacere din Europa, Federaţia Rusă şi zonele foste CSI, precum şi din America Latină. În momentul de faţă, "Antibiotice" este în faza de înregistrare a produselor pe aceste noi pieţe, primele livrări estimate fiind pentru anul 2011.

"Antibiotice" SA Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii. Portofoliul de medicamente de uz uman numără, în prezent, 123 de produse, ce acoperă 66 de substanţe active (dci), 10 clase terapeutice (antiinfecţioase, tract digestiv, cardiovascular, sânge, sistem nervos, sistem musculo-scheletic, organe senzitive, sistem respirator, aparat genito-urinar, preparate dermatologice şi soluţii de spital). Acest portofoliu de produse este dezvoltat pe cinci forme farmaceutice de bază (pulberi pentru soluţii injectabile, capsule, comprimate, preparate topice şi supozitoare).

În cadrul unei recente vizite efectuate la "Antibiotice" SA, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul analizează un plan pentru înfiinţarea unei companii farmaceutice naţionale, primul pas fiind comasarea "Unifarm" şi a Oficiului Central de Stocare pentru Situaţii Speciale. Ulterior, nucleul greu al companiei va deveni "Antibiotice" SA, context în care premierul a asigurat conducerea societăţii ieşene de disponibilitatea Executivului de a sprijini planurile sale de dezvoltare.

În urma transferului, titlurile deţinute la "Antibiotice SA" de către AVAS, în prima parte a anului trecut, principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene a devenit Ministerul Sănătăţii, cu 53,0173% din acţiuni. La data de 2 iunie a.c., diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (10,0954%) şi de alţi acţionari (36,8873%).

În acest an, "Antibotice" SA Iaşi ar urma să realizeze venituri totale de 248 milioane lei, din care 245,9 milioane lei reprezintă veniturile din exploatare, iar suma totală a cheltuielilor ar trebui să se înscrie în plafonul de 230,5 milioane lei, din care 216,3 milioane lei cheltuieli de exploatare. Ca atare, "Antibiotice" SA Iaşi mizează, în acest an, pe un profit brut de 17,5 milioane lei, respectiv un profit net de 14,7 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma bucur ca Antibiotice SA Iasi,reuseste sa patrunda pe piata americana cu medicamente.Astept sa vad acest lucru si in CANADA ,unde locuiesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb