Antibiotice Iaşi a pus în funcţiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanţată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică

A.F.
Companii / 28 martie

Antibiotice Iaşi a pus în funcţiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanţată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică

Antibiotice Iaşi a pus în funcţiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiţie ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei. Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluţiilor Parapet, companie de construcţii în sectorul regenerabil, de proiectare, infrastructură mecanică, electrică şi de management, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, investiţia totală în acest proiect este de 11.8 milioane lei, din care suma de 4.078.620 lei este acordată de către Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), diferenţa fiind asigurată din fondurile proprii ale companiei.

Centrala electrică fotovoltaică asigură producerea unei cantităţi anuale de energie electrică care va acoperi 26,4% din necesarul funcţionării platformei industriale de la Iaşi, prin raportare la consumul înregistrat în anul 2021.

Noua facilitate va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual şi va contribui, astfel, la dezvoltarea rezilienţei la schimbările climatice prin reducerea emisiilor cu efect de seră.

"Reducerea amprentei de carbon, în perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficienţa energetică pe platforma noastră care să asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiţie reprezintă un pas important în această direcţie. Din totalul energiei anuale consumate vom asigura, prin acest parc fotovoltaic, peste un sfert din surse regenerabile şi acest aspect va contribui semnificativ la procesul de decarbonizare", a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi.

Noua capacitate de producţie a energiei electrice din surse regenerabile (energie solară) este amplasată la sol, pe platforma companiei şi se întinde pe o suprafaţă construită de 31.428 m2, fiind instalate 4680 panouri fotovoltaice.

Dezvoltarea parcului fotovoltaic s-a realizat în patru luni, fiind o adevărată desfăşurare de forţe şi utilaje, fiind aplicat unul din principiile sustenabilităţii: DNSH (Do No Significant Harm - a nu prejudicia în mod semnificativ) care presupune să construieşti sustenabil, în condiţii de siguranţă şi eficienţă, într-un mod în care să nu fie afectat mediul, pe toată durata şi în toate fazele proiectului, de la proiectare până la etapa de dezafectare.

"Ne bucurăm să vedem tot mai multe companii româneşti, din sectoare economice diverse, implicate în eficientizarea producţiei şi consumului de energie electrică şi, în egală măsură, preocupate de o dezvoltare sustenabilă a activităţii acestora. Ne aplecăm asupra nevoii fiecăreia şi venim cu soluţii personalizate, la cheie, pentru a le sprijini să-şi îndeplinească obiectivul, respectiv să-şi asigure cât mai mult din necesarul de energie electrică din surse proprii, regenerabile. Centrala fotovoltaică instalată pentru Antibiotice Iaşi e un proiect de referinţă în acest sens, ne bucurăm să fim parte din soluţiile de sustenabilitate adoptate de companie", a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Tot în acest an, Antibiotice va implementa un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile din companie cu o putere de 1,2 MW, astfel încât producţia de energie verde să asigure autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale.

În prezent, strategia de sustenabilitate a companiei se concentrează pe măsuri care să conducă la reducerea emisiilor de carbon prin eficientizare energetică, înnoirea parcului auto cu maşini electrice, dar şi creşterea procentului de achiziţie de energie electrică din surse regenerabile.

Investiţia în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile reprezintă o componentă de sustenabilitate a Planului de Afaceri "The Future Together 2020-2030", prin care acţionarii Antibiotice au stabilit pentru următorii ani obiective ambiţioase de creştere sustenabilă a afacerii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci sa vad daca am inteles cum stau lucrurile...PNRR-ul este pentru privati? Deci statul in marinimia lui taxeaza contribuabilii individuali prin taxe si impozite ca sa dea bani gratis firmelor private? De ce nu merge firma privata la banca, sa-si prezinte bilantul si sa acceseze un credit sa-si faca "centrala fotovoltaica"? De cand PNRR-ul este pentru firme private individuale? Am creazut ca PNRR-ul este pentru mari investitii de interes national, infrastructura rutiera, energetica, etc. Deci se fac imprumuturi ca sa aud ca prin PNRR se repara fatade de cladiri, se fac scoli si gradinite sau se imprumuta firme private? Pai unde sunt banii din taxele locale, unde sunt privatii "da dreapta" buni gospodari si manageri, unde sunt bancile atat de dornice sa sprijine "sectorul privat"?

    1. Antibiotice Iași este companie deținută majoritar de stat, adică statul deține 53% din acțiunile A+.

      Cand esti companie listata la Bursa nu stai cu mana intinsa la Stat...ca doar de aceea ai devenit companie publica, te imprumuti de la actionari...nu-ti faci investitii prin PNRR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb