ANTON ANTON, MINISTRUL ENERGIEI: "Brexitul ne-ar transforma în cel mai mare producător de gaze din UE"

Ziarul BURSA #Companii / 30 iulie 2019

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar transforma ţara noastră în cel mai mare producător de gaze din UE, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Anton Anton.

Domnia sa a adăugat, potrivit Agerpres: "Noi, în România, avem cam 30% din populaţie care este racordată la reţelele de gaze. Inadmisibil de puţin, gândindu-ne că România este producător de gaze, iar după Brexit o să fie cel mai mare producător de gaze din UE. E adevărat, nu ne ajung gazele pe care le producem noi. Nu ne ajung, cred că ne-ar ajuta extrem de mult gazele din Marea Neagră, pentru care suntem pregătiţi, avem extensii de reţele, centrale noi, centrale de cogenerare pentru marile oraşe".

Totodată, oficialul a susţinut că preţurile sunt acum scăzute la gazele de import, iar proverbul românesc "omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie'' este unul pe care un minister cu scaun la cap trebuie să-l folosească.

"Noi suntem acum în următoarea situaţie: suntem în perioada de vară, când consumul de gaze nu e atât de mare, când trebuie să înmagazinăm pentru perioada de iarnă, şi, faţă de alţi ani, Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, a dat dispoziţii mult mai devreme şi a zis mult mai devreme cât trebuie înmagazinat. Preţurile, acum, sunt scăzute la gazele de import, de aia se importă mai multe gaze, nu din alt motiv", a afirmat Anton Anton.

Ministrul de resort este de părere că rolul ordonanţei 114 a fost protejarea consumatorilor casnici: "Ordonanţa 114 este în Parlament şi noi, ca minister, participăm la discuţii. Ordonanţa 114, din punct de vedere al Energiei, a fost dată pentru a proteja consumatorii care sunt defavorizaţi, după cum se vorbeşte şi după cum s-a demonstrat. Consumatorul (defavorizat - n. r.) a fost definit, problema a fost că el nu este identificat. Şi de identificat trebuie să-l identifice Ministerul Muncii".

Totodată, ministrul Energiei a susţinut că importurile de gaze nu au legătură cu producţia internă de gaze, pe care a prezentat-o drept constantă.

"Producţia internă e constantă, eventual scade cu 2% pe an, în funcţie de ce resurse se mai găsesc. De exemplu, acum, Caragele (noua exploatare de gaze de la Caragele, judeţul Buzău - n. r.) ne-a ridicat un pic producţia internă, dar vorbim de 2%, 3%, 5%, adică nu vorbim de cantităţi enorme", a afirmat Anton Anton.

ExxonMobil nu a informat Ministerul Energiei despre vreo intenţie de retragere din proiectul de explorare a gazelor din Marea Neagră

Compania americană ExxonMobil nu a informat Ministerul Energiei despre vreo intenţie de a se retrage din proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră şi nici despre vreo intenţie de a coopta încă un partener în proiect, a declarat, ieri, ministrul Energiei.

Anton Anton a subliniat: "Tusker de la Exxon (n.r. Richard Tus-ker, manager de ţară ExxonMobil România) nu a venit la noi. Exxon ne-a trimis o documentaţie să le aprobăm să facă nişte studii geo şi nişte foraje pentru construcţia unei staţii de comprimare de gaz şi le-am dat avizul".

Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută, citate de Agerpres, că ExxonMobil a informat Executivul că doreşte atragerea unui nou partener în proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră.

Ministrul Energiei a refuzat să dea amănunte despre ce anume negociază în prezent statul român cu ExxonMobil, indicând că la această întrebare poate răspunde Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de semnatar al contractului de concesiune cu ExxonMobil.

"Cu cine a semnat Exxon contractul de concesiune? Nu cu statul român, ci cu ANRM. Deci, adresaţi-vă ANRM, eu nu sunt ANRM. Eu nu am treabă, nu m-am conversat cu domnul de la Exxon", a adăugat Anton Anton.

Ministrul Energiei a estimat că gazele din Marea Neagră ar ajuta foarte mult la necesarul pentru consumul intern de gaze naturale, care nu este acoperit din producţia românească.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dle ministru se vede ca nu a-ti trait zilele in care prietenii de la rasarit au oprit gazul.Din pacate nu avem puterea financiara a Germaniei, asa ca ar fi cazul sa dispuneti sa va dea informatii cu ce putem din ce avem si la costuri suportabile pentru populatie.

    Consumatorul vulnerabil a fost definit... dar nu l-am identificat (nici nu l-ati legitimat, as adauga eu).

    Productia interna e constanta, eventual scade cu 2% pe an. 

    Avem viata grea cu acesti pesedisto-aldisti. Grea, dar vesela. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb