Antonie Iorgovan anunţă că va candida la preşedinţia României

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 8 august 2005

PD se pregăteşte să se separe de PNL, respectiv să iasă de la guvernare, spune senatorul PSD

Theodor Stolojan, vectorul curentului pro-PD în Partidul Naţional Liberal

PSD, gata să susţină un guvern minoritar

Monica Macovei elaborează "aberaţii legislative"

Senatorul PSD Antonie Iorgovan îi oferă tot sprijinul preşedintelui actual al PSD şi speră că acesta nu va rata şansa de a fi un mare lider politic. Totuşi, sprijinul său este condiţionat pînă în 2007, cînd domnia sa intenţionează să candideze atît la funcţia supremă în partid, cît şi în stat. "Am de încheiat un cont mai vechi cu Adrian Năstase", ne-a declarat Antonie Iorgovan, subliniind că, pentru a intra într-o campanie prezidenţială trebuie "să fie cineva în partid", iar ca să fie cineva în partid trebuie să ia locul lui Adrian Năstase. "Vreau să mă bat cu Băsescu într-o campanie electorală", a mai spus domnul Iorgovan.

Senatorul PSD aminteşte că, la un moment dat, a vrut să părăsească partidul, în urma apariţiei în presă a unei scrisori pe care domnia sa o înaintase către liderul formaţiunii, Mircea Geoană, şi preşedintele executiv Adrian Năstase. Antonie Iorgovan a revenit asupra deciziei, întrucît Mircea Geoană şi-a cerut scuze pentru acest incident.

În ceea ce priveşte intenţia Alianţei aflată la guvernare de a schimba preşedinţii celor două Camere parlamentare, Antonie Iorgovan este sigur că Adrian Năstase (Camera Deputaţilor) şi Nicolae Văcăroiu (Senat) îşi vor păstra fără probleme funcţiile. "Faptul că unul ca Berceanu, aflat în vacanţă, spune că va schimba preşedinţii de Cameră şi Senat, nu înseamnă că vor putea fi încălcate principiile Constituţiei prin tertipuri procedurale şi, astfel, dusă la bun sfîrşit ideea schimbării", spune domnul Iorgovan, adăugînd: "Aceste obiective fac parte din < păruiala > din interiorul Alianţei. Este o mişcare de picior a PD, un partid care era muribund înainte de alegeri. Dispărea de pe scena politică dacă marele strateg al politicii, Valeriu Stoica, n-ar fi avut ideea să propună această formulă de alianţă şi PD să fie < luat în spate > de PNL. Liberalii sînt în derivă, Tăriceanu e contestat şi la partid şi la guvern, iar PD creşte, la fel şi Traian Băsescu". În opinia senatorului social-democrat, acţiunile şefului statului se contabilizează în contul PD. Domnia sa precizează: "Acum nu a mai rămas decît ca democraţii să dea lovitura de graţie PNL-ului. Aşadar, ţinta de distrugere a PD nu este PSD, ci PNL. Pe cale de consecinţă, PD îşi pregăteşte terenul pentru o mişcare proprie, urmărind să se separe de PNL, respectiv să iasă de la guvernare. Drept urmare, alianţa < va sări în aer >, democraţii vor face presiuni ca Tăriceanu să demisioneze. Intenţia este să triumfe curentul pro-PD, care are adepţi chiar şi printre liberali, iar, în mod paradoxal, vectorul acestui curent este Theodor Stolojan. Dacă PNL nu sesizează din timp această mişcare şi nu va lua măsurile ce se impun, va avea aceeaşi soartă ca şi PNŢCD". Totodată, Antonie Iorgovan nu vede posibilă fuziunea PNL-PD.

În concluzie, Antonie Iorgovan spune că PSD-ului nu îi este indiferent ce se întîmplă cu dreapta românească, mai ales că dreapta nu poate fi la noi, istoric vorbind, altceva decît PNL. Aşadar, social-democraţii sînt pregătiţi să susţină un guvern minoritar PNL.

Antonie Iorgovan consideră că PD este un partid de conjunctură, care profită de faptul că fos-tul lider al său, Traian Băsescu, s-a instalat la Palatul Cotroceni. Domnia sa arată că Băsescu are, încă, aderenţă pentru că a venit la putere cu sloganul "PSD - partid de corupţi, care suge sîngele poporului". În opinia senatorului PSD, însă, Traian Băsescu va trebui să ajungă, mai devreme sau mai tîrziu, după gratii. "Este un om cu probleme penale şi de comportament, o expresie a anormalităţii", declară Antonie Iorgovan, amintind, în acest context, de dosarul "Flota", pe care îl coniseră prost instrumentat.

În ceea ce priveşte sesiunea legislativă care s-a încheiat în această vară, Antonie Iorgovan susţine că marea majoritate a actelor normative promulgate în prima parte a anului în curs erau deja elaborate în timpul sesiunii anterioare. În opinia sa, Coaliţia aflată la guvernare nu dispune de specialişti în drept capabili să elaboreze proiecte normative coerente. "Le lipsesc profesioniştii în materie, în mare parte ei au venit cu stagiari, agiamii, improvizaţi", consideră Antonie Iorgovan. Referitor la pachetul de legi "Justiţia şi Proprietatea", domnia sa apreciază că puterea a forţat nota, iar Curtea Constituţională a fost intimidată. Antonie Iorgovan spune: "Puterea a desfăşurat un atac la adresa Curţii, în fiecare pagină de lege au existat greşeli elementare de logică juridică, de construcţie a argumentaţiei. Curtea Constituţională trebuia să respingă întreg pachetul legislativ. Numai aşa ar fi putut pune piciorul în prag şi să oprească bătaia de joc. Nu a avut curajul < să dea de pămînt > cu aceste pretenţii aberante. Nu a existat, de cînd sînt parlamentar, un proiect normativ care să fi ieşit din dezbaterea parlamentară în acelaşi chip în care a fost propus". Faptul că acesta nu este şlefuit va conduce în viitor la probleme serioase, a conchis domnul Iorgovan.

"Părintele Constituţiei" critică dur, pentru prima oară, activitatea Curţii Constituţionale, însă domnia sa îşi exprimă speranţa că acest eveniment va "înrăi" pe viitor - în sensul bun al cuvîntului, Curtea, iar aceasta îşi va lua rolul în serios.

Domnul Iorgovan a criticat în termeni duri şi activitatea Monicăi Macovei, ministrul jus-tiţiei, spunînd că aceasta nu reprezintă interesele societăţii civile şi promovează o cotra-reformă în domeniu, prin "elaborarea unor aberaţii legislative". Senatorul PSD ne-a declarat că metoda de lucru pe care o adoptă Coaliţia, aceea a pachetelor legislative promulgate prin algoritmul majorităţii, reprezintă o "schilodire" a rolului pe care îl au cele două Camere ale Parlamentului. Ministerul Jus-tiţiei este expresia derapajelor personajului care îl conduce, spune Antonie Iorgovan, arătînd că Monica Macovei este doar un "pitbull" al unei puteri politice şi, în speţă, a "corsarului de la Cotroceni".

"Funcţia lui Ion Iliescu este de Ion Iliescu"

Antonie Iorgovan este de părere că, atît cît va trăi, Ion Iliescu nu are nevoie să deţină vreo funcţie în PSD, ori în alt partid. Funcţia pe care o ocupă Iliescu "este funcţia de Ion Iliescu", unică, spune senatorul social-democrat. Antonie Iorgovan afirmă: "Domnia sa e o legendă vie, iar ceea ce s-a produs la Congresul din primăvară al PSD este o jignire pentru Ion Iliescu. Domnia sa a candidat pentru că aşa i s-a cerut. Nu avea nevoie de o asemenea ofensă. Pe măsură ce trece timpul, observ, însă, că se creează un sentiment de încredere din ce în ce mai puternic în Ion Iliescu".

Senatorul PSD apreciază că, deşi nu deţine nici o funcţie în vreun partid, Ion Iliescu este o voce de care nu se poate face abstracţie. Nu trebuie trecut cu vederea că, la momentul la care Iliescu a solicitat renunţarea la ideea alegerilor anticipate, acest lucru s-a întîmplat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb