Antonio Guterres: "Sudanul se prăbuşeşte"

D.T.
Internaţional / 30 aprilie 2023

Antonio Guterres: "Sudanul se prăbuşeşte"

Raiduri aeriene şi focuri de armă au avut loc în Khartoum, şi zeci de mii de oameni fug din calea războiului. Sudanul "se prăbuşeşte", a avertizat şeful ONU, în timp ce luptele au intrat în a treia săptămână, informează News.ro.

Ţara a fost cufundată în haos de când, la 15 aprilie, a izbucnit o luptă sângeroasă pentru putere între şeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, şi numărul doi al acestuia, Mohamed Hamdane Daglo, cunoscut sub numele de "Hemedti", care conduce temutele Forţe de Sprijin Rapid (RSF). Luptele s-au soldat cu cel puţin 528 de morţi şi 4.599 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, o cifră considerată mică, deoarece cadavrele care acoperă străzile sunt inaccesibile şi, prin urmare, imposibil de numărat.

Zeci de mii de sudanezi, precum şi străini şi refugiaţi care trăiesc în Sudan, au fugit în Egipt, Etiopia, Ciad şi Sudanul de Sud, în timp ce mai multe capitale străine continuă să evacueze sute de cetăţeni ai lor. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns, prin intermediul canalului Al-Arabiya, că "războiul pentru putere continuă în timp ce ţara se prăbuşeşte".

Fiecare parte o acuză pe cealaltă de încălcarea armistiţiului mediat la nivel internaţional, care a fost prelungit până ieri la miezul nopţii (22.00 GMT).

Civilii încearcă să fugă sau să supravieţuiască baricadaţi, fără electricitate, apă sau alimente.

"Există ciocniri cu arme grele şi mitraliere", a declarat un locuitor din Khartoum, în timp ce un alt martor a relatat "explozii şi focuri de armă" în altă parte a capitalei. Aproximativ 70% din spitalele din zonele de luptă nu pot funcţiona, potrivit sindicatului medicilor.

Vineri, generalii beligeranţi s-au confruntat prin intermediul presei. Pe canalul Al-Hurra, Burhan a descris RSF ca fiind o "miliţie care caută să distrugă Sudanul" cu ajutorul "mercenarilor din Ciad, Republica Centrafricană şi Niger". "Hemedti" a vorbit la BBC despre rivalul său ca despre un "trădător" care "nu este demn de încredere".

Cei doi generali şi-au unit forţele în puciul din 2021 pentru a-i înlătura pe civilii cu care împărţeau puterea de la căderea dictatorului Omar al-Bashir cu doi ani înainte. Dar au apărut apoi divergenţe care, în absenţa unui acord privind integrarea RSF în armată, au degenerat în război deschis la 15 aprilie, arată sursa citată.

Trimisul ONU în Sudan, Volker Perthes, a declarat că, deşi tensiunile erau palpabile, nu exista "niciun semn" că vor izbucni lupte pe 15 aprilie, deoarece, a declarat el, cei doi generali rivali urmau să se întâlnească pentru discuţii în acea zi.

În timp ce armele nu au tăcut de atunci, Salva Kiir, preşedintele Sudanului de Sud - mediatorul istoric al Sudanului - i-a chemat ieri pe cei doi generali la un "dialog faţă în faţă constructiv şi concret". El i-a îndemnat, de asemenea, "să nu încerce să îşi consolideze poziţiile", deoarece mulţi observatori consideră că niciun armistiţiu nu a ţinut, pentru că cei doi beligeranţi nu vor să îi dea celuilalt şansa de a avansa sau de a rezerva întăriri.

"Doamne fereşte dacă Sudanul ar ajunge la stadiul de război civil în toată regula. Ar fi un coşmar pentru lume", a avertizat ieri, la Nairobi, fostul premier sudanez Abdallah Hamdok.

Potrivit ONU, 75.000 de persoane au fost strămutate din cauza luptelor, care au fost deosebit de violente în Darfur, o regiune devastată de război în anii 2000.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Provocarea conflictelor TOTDEAUNA conduc la prabusirea tarilor slabe

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb