Şeful diplomaţiei americane se va deplasa în august în Africa de Sud, în Republica Democratică Congo şi în Rwanda, a anunţat vineri Departamentul de Stat, în contextul în care SUA încearcă să contracareze influenţa diplomaţiei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Antony Blinken va avea drept scop să le arate "ţărilor africane că au un rol geostrategic esenţial şi sunt aliaţi cruciali în chestiunile cele mai arzătoare din epoca noastră, de la promovarea unui sistem internaţional deschis şi stabil, până la lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, insecurităţii alimentare şi pandemiilor", a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, se va deplasa la rândul său luna viitoare în Ghana şi în Uganda, în timp ce directoarea Agenţiei americane de ajutor pentru dezvoltare Samantha Power a încheiat recent o deplasare în Kenya, vechi aliat al SUA, şi în Somalia.
Aceste eforturi diplomatice intervin într-un moment în care ministrul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov, a întreprins propriul său turneu în Africa, unde a blamat sancţiunile occidentale pentru creşterea preţurilor la alimente, o ipoteză respinsă de Washington.
Antony Blinken va vizita Johannesburg şi capitala Africii de Sud, Pretoria, între 7 şi 9 august, apoi capitala Republicii Democratice Congo, Kinshasa, înainte de a se deplasa în Rwanda, care se confruntă cu intensificare a tensiunilor cu statul vecin congolez, care o acuză că îi susţine pe rebelii "Mişcării de la 23 martie" (M23).
La Kigali, secretarul de stat american va face apel la eliberarea opozantului Paul Rusesabagina, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.
Având statutul de rezident permanent american, Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul "Hotel Rwanda", lansat în 2004, care prezintă cum acest hutu moderat a salvat sute de vieţi în timpul genocidului din 1994.
Aceasta va fi cea de a doua deplasare a lui Blinken în Africa subsahariană de la începutul mandatului său. Anul trecut, el a efectuat vizite în Kenya, Nigeria şi Senegal.
Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, diplomaţia americană în Africa se concentra în special pe competiţia cu China, care a făcut investiţii importante în infrastructuri pe continentul african şi care, spre deosebire de SUA, a făcut-o fără a cere progrese democratice sau în respectarea drepturilor omului, notează AFP.