Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC) aşteaptă o scădere a numărului de turişti care îşi vor petrece o vacanţă în satele româneşti, a declarat, ieri, preşedintele ANTREC, Attila Daragus.
"Pensiunile din judeţele Harghita, Braşov şi Covasna au anunţat că numărul de rezervări a scăzut cu 50% faţă de oferta din toamna precedentă", a spus preşedintele ANTREC, citat de Rompres. Acesta a menţionat că programul special penru vacanţa la ţară ar trebui să fie tratat ca o oportunitate pentru cei care au pensiuni cu scopul de a-şi menţine activitatea la un nivel satisfăcător. "Din păcate, acest program nu se bucură de o foarte mare promovare şi de aceea de la an la an numărul de turişti scade", a explicat Attila Daragus.
Programul "Vacanţa la ţară" este valabil în perioada 10 septembrie - 1 noiembrie 2006, cinci nopţi, de duminică până vineri, în pensiuni de două, trei şi patru margarete. Pentru a-şi petrece vacanţa la pensiuni de două margarete, doritorii vor trebui să plătească 135 lei de persoană, respectiv 145 lei de persoană la trei şi patru margarete.Rezervările se fac prin filialele ANTREC din judeţele: Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Ilfov, Harghita, Neamţ şi Prahova.
• Săptămâna europeană a turismului rural
Săptămâna europeană a turismului rural se desfăşoară în perioada 28 septembrie - 1 octombrie 2006, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, la iniţiativa ANTREC şi cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Turism. Această manifestare se înscrie în seria acţiunile întreprinse cu scopul de a face cunoscute cele mai atractive oferte de petrecere a vacanţelor şi a sărbătorilor de Crăciun la pensiuni turistice din cele mai diferite zone. Astfel, vizitatorii vor participa la degustări de vinuri, degustări de brânzeturi din zona Bran-Moeciu sau preparate gastronomice tradiţionale, precum şi posibilitatea achiziţionării la preţuri mici a unor obiecte de artă populară din cele mai diverse: sculpturi din lemn, icoane, renumitele ceramici de Horezu şi de Corund, covoare, costume populare, decoraţiuni interioare, mobilier specific din zona de nord-est a Moldovei, scoarţe, broderii. Intrarea la manifestare este liberă.