Antreprenorii reali nu denaturează SOP

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2021

Ben Madadi

Am scris recent despre felul cum câteva companii listate la bursă, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB), folosesc fraza Stock Option Plan (SOP) drept paravan pentru cu totul altceva. Am arătat că adevărata lor intenţie este să ofere acţiuni gratuite conducerii fără niciun fel de condiţionalitate legată de creşterea preţului acţiunii sau vreun alt beneficiu pentru acţionari. Acest lucru înseamnă în realitate denaturarea unei instituţii corecte din Statele Unite, mai precis oferirea de "stock options" către angajaţi.

Nu am reuşit să identific o singură explicaţie pentru asta. Ar fi mai multe: fie cei din conducerea BVB nu înţeleg că oferirea de acţiuni gratuite nu înseamnă "stock options", ori pricep foarte bine, dar au adoptat această frază, în mod intenţionat, să-i inducă în eroare pe investitori. Cred că ambele variante sunt valide, doar că varianta necunoaşterii pare să fie mai puţin gravă. Totuşi, analfabetismul financiar din România, mai ales în locuri unde teoretic ar trebui să fie vârful pieţei, adică Bursa de Valori Bucureşti, este jenant şi îngrijorător.

Articolul pe care l-am scris a generat o dezbatere despre originea pervertirii "stock options" (sau SOP, aşa cum s-a popularizat în România). S-a avansat, printre altele, impresia greşită că la originea denaturării ar fi fost Bitnett, compania fondată de fraţii Mihai şi Cristian Logofătu.

După ce am studiat folosirea opţiunilor în acţiuni Bittnet, mă simt nevoit să fac căteva precizări. Cu toate că fraţii Logofătu par să fi introdus fraza Stock Option Plan (SOP) în piaţa de capital românească, NU ei au denaturat-o. Această modalitate de a răsplăti sau de a plăti angajaţii companiei, precum în Statele Unite, are un avantaj fiscal, dar în acelaşi timp oferă şi un plus de motivaţie angajaţilor să depună eforturi pentru a creşte preţul acţiunilor. În cazul Bittnet, opţiunea în acţiuni ajută compania şi, prin urmare, pe toţi acţionarii. Cuantumul acţiunilor care fac obiectul opţiunilor este o cu totul altă poveste şi cade în sarcina conducerii să facă astfel încât acţionarii să fie mulţumiţi, iar această mulţumire să fie tradusă în voturi favorabile. La Bittnet, de la începutul adoptării politicii de remunerare a angajaţilor (inclusiv a celor doi fondatori), oferirea de opţiuni (SOP) a fost condiţionată cu termen limită şi creşterea capitalizării companiei.

Dar cel mai important lucru este că în cazul Bittnet nu vorbim de acţiuni gratuite, ci de OPŢIUNEA de CUMPĂRARE a acţiunilor la preţul din momentul în care opţiunile au fost alocate.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre BVB, SIF1 (SIF Banat Crişana) sau EVER (fosta SIF Moldova), unde conducerea îşi oferă acţiuni gratuite în mod eronat sau abuziv, sub titulatura SOP. Investitorii BVB, SIF1 şi EVER, după ce văd expresia Stock Option Plan (SOP), se gândesc că, în toată schema, există probabil vreo OPŢIUNE, dar nici vorbă. Cred că explicaţia pentru folosirea "SOP" în cazul acestor companii ţine de una din următoarele variante:

1) analfabetism financiar,

2) rea voinţă cu scopul înşelării investitorilor.

Dar lucrurile nu mai pot să continue aşa! Pentru a se dezvolta, România are nevoie de cât mai mulţi antreprenori şi investitori, iar aceştia trebuie să câştige împreună. La Bittnet sau alte companii, precum Purcari, Teraplast şi multe altele, antreprenorii şi investitorii au câştigat până acum împreună. Aşa este corect, iar aceste cazuri ar trebui să fie modele pentru piaţa de capital românească. Dar astfel de companii, din păcate, nu au o influenţă prea mare asupra BVB sau asupra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În schimb, SIF-urile au o influenţă uriaşă asupra BVB, dar şi asupra ASF. În ultimii ani acest lucru a însemnat cel mai mare ghinion pentru toţi investitorii de bună credinţă pe piaţa de capital din România.

Prin deţinerea de acţiuni la BVB, SIF-urile au reuşit să contamineze şi operatorul bursier cu tot felul de scheme sinecuriste, cu ajutorul cărora fie ocolesc, fie păcălesc, acţionarii şi investitorii. SOP este doar una din aceste scheme, împrumutată ca frază de la Bittnet, dar evident denaturată, pervertită şi folosită împotriva investitorilor şi împotriva spiritului pieţei de capital.

Notă: Ben Madadi este membru în cadrul Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri şi cel mai mare investitor de la SIF Muntenia, cu o deţinere de 6,13% din capitalul societăţii.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. politica Bitnet e denaturata din start unbla cu cioara vopsita , o parte din investitori Bnet inca mai cred in compania , iar o parte a vandut sau vor vinde si nu mai vor sa auda vreo data de Bnet acuma sa vedem in ce parte merg actiunile in jos sau in sus asta depinde doar de ce vor face incontinuare Frati Buffet

    1. Potrivit lui Ben Madadi, faptul ca cei doi frati se premiaza pe sine (mult mai mult decat pe cei in numele carora justificat SOP-ul) nu este o denaturare.

      Ma rog, fiecare cu jumatatea lui de minge. 

      Cine ai vrea să-i premieze dacă ei conduc compania? :)

      Lumea confundă lucrurile. Aici e vorba de noțiunea de SOP, nu despre alte lucruri.  

      Aia era, e lumea proasta ca nu pricepe cum au luat aia options cu bani de acasa la 0,6 ca sa le dea la 0,3....oh wa it! si fac asta de cativa ani, tot la jumate le vand

      Notiunea de premiere contine, in mod fundamental, notiunea de autoritate superioarea celui care primeste premiul, domnule Madadi. De exemplu, un profesor premiaza un elev, o universitate premiaza un student, o fundatie/consiliu premieaza un inventator/autor.

      Asadar, BNET sa-si premieze angajatii, adica conducerea sa-si premieze personalul care le da valoare, nu conducerea BNET sa premieze conducerea BNET. 

      Pentru ei, patronii, profitul trebuie sa fie rasplata.

      M-am facut bine inteles ori intru si eu direct la categoria analfabetilor financiari, domnule Madadi? 

    Să recapitulăm pentru cine nu stie :

    SOP la BVB 

    2018-40.071 acțiuni  

    2019-60.369 

    2020-114.000 

    D acă păstrează ritmul anul ăsta își vor da tot profitul către conducere. Evident Sifurile vor vota pentru! 

    Sif2- prin SOP dnii Ceocea,Ciorcila-BT etc împart echivalentul a vreo 4 mil € în acțiuni în condițiile în care expunerea pe BT e de aprox 38% constantă de mulți ani deci Sif2 e o anexă la TLV! Măcar pentru cei 38% să nu-și dea nimic!

    Dle Madadi vă respect cum nici nu vă puteți imagina prin faptul că ne deschideți ochii! 

    1. Nerusinare crasa din partea lor.

    La Sif 3 conducerea nici nu s-a instalat bine,primul lucru pe care l-a facut a fost sa aprobe un program de rascumparare pentru premiere si fidelizare!

    La Ever s-au premiat cu peste 1% din Sif... 

    La Sif1 pt actionari anul acesta nimic,in schimb conducerea si-a aprobat alt program de rascumparare pt SOP pe 11 octombrie. 

    1. la Sif 3 conducerea e pusa de grupul TLV si EVER si au inprumutat programul de succes de la EVER. :)))

      la Sif 1 de rasul curcilor sa-ti atribui personal merite(actiuni gratuite pe banii tuturor actionarilor) dar tu sa nu ai performanta iar ceilalti actionari sa le dai praful de pe dulap. 

      Era rau Fercala?!

      Era rau Ciurezu?!

      Ce bine ca i-a dat jos ASF-ul! 

      Nu, i-au dat jos actionarii

    Domnule Madadi,alfabetizarea,in sens larg si nu restransa la financiar,ne ajuta sa citim in rapoartele BNET cum ei spun lace pret se acorda angajatilor actiunile fata de pretul la care se evalueaza contabil,conform expertizei unui 'independent'.Tot cu ajutorul alfabetizarii putem citi cu cat scade in fiecare trimestru cursul ajustat al actiunilor.Iarasi citim si noi cu deprinderile lingvistice mai modeste sau nu ca emitentul a observat o nemultumiri majora a actionarilor in legatura cu SOP raportat la castigurile pe care le au investitorii.

    Acum daca trecem la alfabetizarea financiara putem observa lesne trendul descendent al actiunii BNET,confirmat pe mai bine de 2 ani.L-a notat si emitentul in raportari,dar se pare ca nu ati reusit sa le parcurgeti inainte a ne dascali prin acest articol scholastic. 

    Observ ca vorbiti si despre cuantumul actiunilor oferite.Poate realizati si un calcul,din perspectiva unui specialist supra-alfabetizat financiar,din care sa reiasa cum ar mai putea avea profit toti actionarii in conditiile unor realizari operationale mai mult decat modeste si la un asemenea numar enorm de actiuni nou emise care rasplateste'perfomanta'manager iala de la BNET. 

    Puteti cuantifica si perspectivele luminoase oferite de necesitatea unor majorari enorme cu cash pentru a putea fi achitate datoriile contingente ale companiei(decontarea unor operatiuni multiple M&A ). 

    Inteleg tehnica incercarii de a pune in antiteza 'dusmani'personali(care subiectiv cred ca fac un imens rau pietei de capital,ma refer la grupul Lakis) cu alti inchipuiti guru ai pietelor financiare,doar ca ea esueaza lamentabil in momentul in care comparativele se trag din acelasi filon al pacalirii smecheresti a investitorilor!

    Fiecare are dreptul la o opinie,doar ca in momentul in care te sui direct pe o catedra inchipuita sa instruiesti publicul trebuie sa fi citit materia pe care crezi ca o predai.Altfel,soclul catedrei se rupe cu tine trosnind zgomotos a esec. 

    1. Mulțumesc pentru comentariu! L-am citit cu atenție. Să știți că am studiat destul de mult speța înainte să scriu. Dacă doriți să-mi oferiți detalii relevante care să-mi fi scăpat vă rog să mă contactați pe contul meu de Facebook.

      Splendid: autorul articolului refuza sa raspunda in public in fata unor critici absolut decente si perfect justificate, invitand mutarea discutiei intr-un cadru privat.

      Mi se pare mie sau este lipsa de respect pentru cititorii si participantii la discutiile de pe Bursa.ro? 

      Eu înțeleg că sunt unii acționari BNET nemulțumiți, dar articolul este despre opțiuni (SOP), nu altceva. L-am invitat pe comentator să mă lămurească ce mi-a scăpat despre treaba cu SOP. Despre performanțele BNET, nemulțumirea unor investitori sau despre cuantumul acțiunilor acordate în SOP se poate scrie cu totul altceva. Dar din păcate n-am timp să studiez toate aceste detalii la toate companiile listate la BVB. Eu în principiu studiez companiile mult mai mari care nu sunt listate în București. Invitația mea este deschisă, dacă mi-a scăpat ceva despre SOP, să mă lămurească cineva. Mulțumesc!

      Ben, succesiunea lucrurilor este urmatoarea:

      1) publici articolul; 

      2) afirmi ca "am studiat destul de mult speța înainte să scriu" (referindu-va la BNET); 

      3) concluzionezi ca "... din păcate n-am timp să studiez toate aceste detalii la toate companiile listate la BVB ...".

      Despre ce vorbim aici?! 

    Toti suntem fraieri si nu intelegem cum au platit conducerea si angajatii BNET zeci de milioane de lei societatii pentru actiunile SOP!

    In realitate, pentru aia care au citit si ei pe la rapoarte curente bvb 

    -se premiaza intre ei si se decide ca fiecare trebuie sa primeasca X, Y, Z lei, dupa puteri 

    -se acorda optiuni pentru suma aia =creanta asupra societatii, prin care 'optezi' sa ti se deconteze creanta in actiuni 

    -se emit actiunile la 'pretul pietei' pt. IFRS 2 ca sa treaca prin capitalurile proprii, potrivit unei formule 

    -orice analfabet ca mine pricepe ca se calculeaza de la coada la cap, adica ne trebuiie actiuni de atata valoare de piata deci ne acordam creanta de atatia lei cat e necesar ca la con vertirea la pretul dupa formula sa rezulte cate actiuni, prin vanzare, ar face suma pe care o dorim 

    -ei doar opteaza, la misto, sa ia actiuni si nu bani in contul creantei pe care singuri si-au acordat-o... nu suntem chiar asa tampiti cum ne descrie autorul sa nu intelegem ca nu e nicio optiune reala, nu exista alternativa, nu au de unde sa ia bani direct cash nici de a 100-a parte din cat isi dau! 

    si uite asa se cheama ea optiune 

    actiuni gratuite 100% 

    daca mai citim cate ceva, ei dau tabel cate actiuni iau SOP si e o rubrica frumoasa Pretul 

    Una peste alta, ramane sa numaram cam cati cred ca vin angajatii BNET cu milioane(zeci cumulat pe mai multi ani) sa cumpere actiuni ale societatii(chiar mai ieftin cum e teoria SOP, numai ca e ieftin la o actiune care econtinuu lower lows)  

    1. :))) Babaiete mari filantropi,buni samariteni,painea lui Dumnezeu astia bitnettii

      ne spune BEN ca ei cumpara actiunile si mereu apare ca la pret evaluat dublu ca in piata cand se intrgistreaza la depozitar!veniti fratilor de vedeti minunea,astia pierd banii lor de acasa de dragul firmei an de an :))

      sa facem si noi ca ei sa aducem bani pe care stim ca i pierdem cred ca asta e pilda articolului 

      Stiu si eu doi care dau acolo cu sapa. Toata viata now mai asta au visat sa cumpere actiuni. Exact oameni de genu. Baga nevestele divortz urgent daca afla ca doseau aia banii de ele ca sa aiba cu ce cumpara actiuni la servici cum crede madadi lollll

      Sa nu uitam si de cele lasate la dispozitia societatii din MCS de catre actionarii care „nu opteaza sa primeasca o distributie de numerar in valoare de de 0.10 lei pentru fiecare 10 actiuni detinute la data de inregistrare” care le sunt oferite tot conducerii.

      ce spui si cu alea dar cred ca poate fi si altceva... suparati ca s au terminat optiunile alea pe care au dat gramada de bani cum ne povesteste ziaristul, au convins conducerea sa faca miloaga si pentru actiunile gratuite ale actionarilor)))) cate il lasa inima pe fiecare ca si asa s au convins ca doar gloria de investitorbnet le ramane ca profit nu fac in veci

    De bnet trebuie intrebat pseudonimul.

    Prietenii stiu de ce. 

    Mos Craciun o sa treaca in bilant veniturile alea enorme din vanzarea de actiuni in SOP la cetatenii lucratori,special le-a tinut pana acum dar sa vezi cadou(deloitte)

    marmota-cioco lata-staniolul 

    Conducerea unei companii controleaza cotatia prin rezultatele lor si directia data de Administratori vezi cazul FP.

    Domnule BEN ramai la SOUPA ta rece de la SIF-uri nu intra in alt teritoriu cu exemplele ca devi penibil.

    1. Ben,ești o persoană tolerantă așa că lasă pe prostul Anonim 5 să aibe ultimul cuvânt !

    Nu stiu de ce atata urgie împotriva lui Ben pe un subiect care este explorat foarte corect si concret. Jigniți ieftine dinspre cooperativa, alta explicatie nu exista.

    Eu așa înțeleg.

    O firmă cumpără - pe banii acționarilor -acțiuni de la acționarii care sunt dispuși să-și vândă acțiunile.  

    Apoi AGA stabilește că acțiunile astfel obținute se alocă gratis cuiva.  

    Și toți par să considere corect acest lucru.  

    What? 

    Eu cred că: 

    Dacă am reuși să stabilim niște principii și dacă am reuși să nu acceptăm excepții de la aceste principii atunci si acționarii, și manageri, și instituțiile ar avea de câștigat împreună . Dar acesta e un deziderat utopic. Din păcate.  

    Ben singur încearcă să facă ceva.

    Restul suntem anonimi. 

    operatie reusita, chirurgul mort

    cum sa esuezi lamentabil dandu-te expert dupa ce ai fuserit materia 

    'cresterea capitalizarii companiei' - am inchis pacientul, pardon chirurgul, ma balbai, era Citatul

    era despre BNET.. din sala se aud rasete zgomotoase, plasatorul invita spectatorii sa nu se mai tavaleasca 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb