Anual, emigrează 5.000 de medici

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 15 septembrie 2009

Cei 65.000 de medici din clinicile şi spitalele din ţară nu fac faţă nevoilor sociale

Pentru pregătirea universitară a medicilor care aleg străinătatea, statul cheltuie, anual, circa 150 de milioane de euro

Ţara noastră cheltuie, anual, sute de milioane de euro pentru şcolarizarea viitorilor medici, însă, din pricina problemelor din sistem şi a salarizării precare, circa 80% din tinerii abosolvenţi preferă să profeseze pes­te hotare, unde salariile sunt, în multe dintre cazuri, şi de zeci de ori mai mari.

Potrivit Camerei Federative a Medicilor din România (CFMR), circa 5.000 de noi absolvenţi ai facultăţilor de medicină (dintr-o serie totală de 6.000-7.000) pleacă, anual, în străinătate, din cauza salariilor mici şi a condiţiilor, deseori, improprii de muncă pe care le-ar găsi în spitalele şi clinicile din ţară.

Pentru pregătirea universitară a celor care aleg să profeseze în străinătate, statul cheltuie, anual, circa 150 de milioane de euro (aproximativ 25.000 - 30.000 de euro pentru fiecare viitor medic în parte) - efort financiar care, din nefericire, nu aduce niciun beneficiu societăţii noastre, în condiţiile în care avem deficit de forţă de muncă în sector.

În străinătate, îndeosebi în Occident, medicii au salarii mai mari decât preşedintele (2/3 din medicii din Franţa sau Anglia câştigă peste 7.000 de euro), în timp ce, la noi în ţară, conform CFMR, medicii sunt mai prost plătiţi, spre exemplu, decât minerii.

Doi medici la o mie de oameni

La ora actuală, în sistemul sanitar din ţară activează circa 65.000 de medici (inclusiv medicii stomatologi), numărul acestora fiind, conform specialiştilor, insuficient comparativ cu posturile libere disponibile şi cu nevoie societăţii.

Conform statisticilor, în ţările occidentale, la o mie de locuitori activează 3,2 medici, în timp ce, în ţara noastră, la acelaşi segment de populaţie, se regăsesc doar 1,9 - 2 medici.

În aceste condiţii, specialiştii consideră că, pe fondul problemelor cronice din sistemul sanitar, statului român îi revine doar rolul să subvenţioneze, indirect, societăţile occidentale.

Salarizarea precară aduce după sine alte forme de venit (n.r. pe vremuri onorarii, acum aşa-numita şpagă), iar condiţiile de muncă nu sunt nici pe departe dintre cele mai bune.

Perspectivele nu par să se îmbunătăţească, nici pe viitor, odată cu adoptarea legii unice de salarizare asupra căreia Guvernul îşi va asuma, astăzi, răspunderea în faţa Parlamentului.

Medicii: Legea unică este inechitabilă

Medicii nu sunt de acord cu noile grile de salarizare şi susţin că proiectul de lege îi nedreptăţeşte comparativ cu alte categorii de bugetari. În plus, ei susţin că noile grile nu le reflectă statutul social dorit, cel în vârful piramidei de salarizare.

"Această lege nu va aduce nimic bun în sistemul sanitar", ne-a declarat Dan Pereţianu, preşedintele CFMR, precizând: "Dacă la o lege cu aproximativ 50 de articole depui peste 700 de amendamente este clar că nu este o lege bună".

Mai mult decât atât, CFMR a solicitat grupurilor parlamentare să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, imediat după ce Executivul îşi va asuma răspunderea pe legea unică a salarizării.

Liderul CFMR ne-a precizat că organizaţia sa nu a discutat acest aspect cu grupurile parlamentare, însă a precizat că "acest Guvern trebuie să plece".

Medicii vor ca grilele să reflecte poziţia şi importanţa socială a profesiei lor, aşa cum rezultă ea din ţările civilizate, unde au venituri mai mari decât a preşedinţilor acelor ţări sau chiar mai mari decât a judecătorilor.

"În baza acestor grile aberante, concluzia este că un medic primar cu 25-30 ani vechime poate avea venitul unui judecător cu 10 ani vechime dacă munceşte 16 ore pe zi", conchid reprezentanţii CFMR.

Sindicatele ameninţă cu greva

Sindicaliştii din sănătate sunt şi nemulţumiţi de forma finală a legii unice de salarizare şi reproşează ministerului de resort lipsa de dialog şi de transparenţă pe această lege.

"În unele ministere, cum este Ministerul Sănătăţii, această procedură nu a fost aplicată, ceea ce a condus la grave distorsiuni în elaborarea textului de lege şi a grilei de salarizare, la încălcarea prevederilor Contractului colectiv la nivel de ramură sanitară şi la nemulţumirea federaţiilor", a declarat Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.

Liderul de sindicat a precizat că, odată ce procedurile legale au fost viciate, s-a creat cadrul legal pentru desfăşurarea acţiunilor de protest, inclusiv a grevei.

Bazac: Sunt solidar cu problemele sistemului

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, susţine, într-un comunicat, că este solidar cu problemele cu care se confruntă personalul medico-sanitar.

"Am făcut de fiecare dată demersurile necesare ca oricare dintre propunerile primite din partea medicilor sau a personalului medical să fie luate în considerare", a declarat, ieri, ministrul.

Conform sursei citate, Ministerul Sănătăţii şi-a onorat promisiunea făcută sindicaliştilor de la Federaţia Ambulanţa privind crearea în cadrul legii unice a unui capitol separat pentru personalul de specialitate din serviciile de ambulanţă, Unităţile de Primiri Urgenţe, UPU-SMURD şi Compartimentele de Primiri Urgenţe (CPU). Precizăm că ambulanţierii au fost primii sindicalişti din sistem care au început acţiunile de protest.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cunosc destul de bine situatia medicilor din romania iar oe langa salarii iata alte motive de nemultumire:in primul rand sunt casele de asigurari de sanatate care pe langa faptul ca-i ingroapa in munti de referate pe care trebuie sa le faca,practic ei nu mai au timp sa fie medici ci contopisti,le mai si taie lunar din nr de pacienti inscrisi ca sa le dea bani mai putini

    Asa este! Foarte bine ca pleaca pentru o viata mai buna!

    Asa este! Foarte bine ca pleaca pentru o viata mai buna!

    Tinand seama de ,,grija deosebita" a guvernelor post decembriste fata de sanatate (ca de altfel si fata de educatie) tot mai multi medici vor pleca sa lucreze in strainatate.Vor ramane doar politicienii si magistrati (a auizit cineva de politicieni si magistrati romani care sa faca cariera in strainatate?, spre deosebire de medici si profesori, care lucreaza cu succes in strainatate)

    care au avut grija ca prin noua lege a salarizarii sa ia partea leului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb