Anul extremismului

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 decembrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Anul care se încheie a marcat - dincolo de detaliile placide ale unei vieţi politice irosite în conflicte sterile - o etapă crucială a ofensivei extremismului în România, dar şi în lume. La noi, fie că este politic, social, economic sau cultural, extremismul s-a instalat în miezul lucrurilor, alterând de aici funcţionarea întregului. Cazul scandalului şi violenţelor provocate de o parlamentară extremistă şi anturajul acesteia, care au ţinut ca ostatici membrii unei echipe a televiziunii RAI Uno, este simptomatic. Precum echipa televiziunii publice italiene, întreaga societate românească este ţinută în captivitate de extremism.

O dovedesc nu doar accentele integrist-antivacciniste care au tulburat, încă din primăvară, restricţiile anti-Covid impuse destul de timid de autorităţi, iar apoi campania de vaccinare sau funcţionarea spitalelor care tratau pacienţii bolnavi de Covid-19, ci şi imposibila adoptare a certificatului sanitar. Acum, când Franţa anunţă introducerea certificatului vaccinal (care va fi valabil numai dacă va dovedi vaccinarea) de la începutul anului viitor, în România, Alexandru Rafila, ajuns ministru al sănătăţii, pare hipnotizat de integrism şi antivaccinism, ezitând sau temându-se să introducă şi un simplu paşaport sanitar. Iar în vreme ce politicienii au abdicat de la responsabilitatea ce le revine şi au predat ţara extremiştilor - neluând măsurile care erau normale în astfel de circumstanţe - cel puţin 30.000 de oameni au murit de Covid-19. Şi asta doar raportându-ne la cifrele oficiale, care vor fi probabil revizuite în sus după ce se va calcula diferenţa faţă de media deceselor din anii anteriori pandemiei.

Dar concesiile politice făcute extremiştilor nu sunt accidentale. Ele sunt rezultatul concubinajului de lungă durată cu extremismul, fie acesta religios, fie politic. Infuzia extremismului peremist la PSD a fost făcută acum cincisprezece ani, iar deschiderea către iliberalism a PNL a început acum un deceniu. Aceste atitudini deschis anti-occidentale - uşor de detectat şi acum, la sfârşit de an, în absurda dezbatere din Parlamentul European privind "furtul" Crăciunului de către Comisia Europeană la care au achiesat politicieni ce păreau până acum pro-europeni precum Dacian Cioloş sau Victor Negrescu - au facilitat distribuirea largă a teoriilor conspiraţioniste în societatea românească.

În acest context, intrarea AUR în Parlament a oferit un alibi celor care urmăreau - din interior sau din exterior - decuplarea României de la traiectoria sa pro-occidentală. Eforturile asidue ale Rusiei de promovare a teoriilor conspiraţioniste - mai ales în contextul războiului hibrid început acum mai bine de un deceniu şi accelerat după 2012 prin folosirea noilor tehnologii "democratizate" - au reuşit să curme susţinerea românilor şi a altor europeni pentru integrarea şi valorile europene. Teoriile conspiraţiei, multe preluate direct din repertoriul alt-right-ului american (aşa zisa ideologie de gen, problematica LGBTQ, rasismul, violenţa domestică, etc.) au fost credibilizate prin intermediul cultelor religioase şi a grupurilor radicalizate de pe reţelele sociale, urmărind şi reuşind să compromită drepturile omului. Aceste campanii - începute cu mediatizarea scandalului Bodnariu - au urmărit discreditarea drepturilor copilului (dreptul familiei de a aplica corecţii fizice copiilor în virtutea tradiţiei), apoi ale femeii (acceptarea violenţei domestice), pentru ca în final să legitimeze violenţa şi abuzul.

În aceste condiţii, noul guvern dorit şi impus de preşedintele Iohannis ar fi trebuit să fie un guvern al despărţirii de extremism. Căci în situaţii complicate politic şi societal un guvern de coaliţie minimală, cum a fost cel care a funcţionat între decembrie 2020 şi septembrie 2021, nu poate îndepărta pericolul extremist. Dar va putea un guvern din care fac parte atât UDMR (care pare din ce în ce mai mult o anexă a FIDESZ) cât şi PSD (care s-a lăsat nu de puţine ori tentat de extremism şi iliberalism) şi PNL (devenit ultra-conservator) să reuşească să transforme anul care vine într-unul al regăsirii serenităţii democratice? Sutele de mii de soldaţi şi tancurile masate la graniţa Rusiei cu Ucraina nu încurajează o asemenea perspectivă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Pe langa de tot articolul. Extremismul a fost cel aplicat de guvernatorii nostri dragi, inalt demnitari si suprem-atotstiutori. Hartuirea populatiei care in proportie majoritara se opune continua mai abitir ca niciodata.

    De 1 an in Romania se duce un referendum continuu si rezultatul e clar: nu. Insa elitele nostre se fac ca nu vad si insista. 

    Revenirea la "serenitatea democratica" se putea face, democratic, cu niste alegeri anticipate. Avem cel mai ilegitim guvern dupa cea mai mica prezenta la alegeri. Insa, surpriza, partidele au facut toate front comun si insista ca nu mai pupam alegeri pana la termen! Pana atunci poate scos si dreptul la vot nevaccinatilor, cine stie. 

    Sa nu uitam nici de extremismul doctrinei de soc economice aplicata in plin societatii Romane. In plina criza socio-economica, mintile luminate economice hotarasc liberalizarea pietei de energie cu rezultate deazastruoase. Cum ar fi aratat Romania in acest Decembrie daca nu aveam deciziile astea? Pai, ar fi avut preturi normale la energie si ar fi fost zona verde Covid. 

    Sa vedem ce ne aduce anul viitor. Omicron e numai bun de bagat sub pres versiune 1.0 a vaccinurilor, asa cum Delta a fost numai bun de bagat sub pres faptul ca imunitate de turma la 65% nu exista. 

    Desigur, guvernantii nostri vor continua abitir sa mimeze lupta cu morile de vant in timp ce isi largesc puterile. 

    anul trezirii ? .... poate?...

    1. Cine sa se trezească?

      Pe teritoriul statului România au rămas numai indivizi imbecili. Din "stupid people" după lovitura de stat din dec 1989 marea majoritate a minților luminate au emigrat. Au rămas în teritoriu numai vârstnicii! Conducătorii, uriașa bandă de idioti-nativ, cu grade militare, criminala clica securista, cca douăsprezece milioane de indivizi, se simt f bine. Sunt ținuți în brațe de Jid-america și UE. Se duc dracului pe mâna lor la fel ca "sustinatorii".

      Se poate ca evenimentele să se precipite datorită faptului că pe tolomaci îi mănâncă în "curmatura spatelui" crezând ca scăpa de faliment, de lada de gunoi a istoriei, prin război!  

    Dle Parvulescu, pareti un om inteligent. Pe bune, fara ironie.

    Nota din finalul articolului "noul guvern dorit şi impus de preşedintele Iohannis ar fi trebuit să fie un guvern al despărţirii de extremism" este tocmai acel punct pe "i". De ce? Tocmai pentru ca de-fi-ni-ti-a notiunii de extremism sta fix la Cotroceni. Propulsat de Armata Romana, ca doar nu de Min. Culturii.... v-ati dat seama, nu? 

    Deci cata vreme extremismul in RO va pleca de la (un soi de) presedinte, e clar ca nu ne putem astepta la nimic bun pentru tara, ci doar la manipulari, minciuni, psy-ops (gen coronavirus) si alte asemenea abominatii. Toate, in loc de nor-ma-li-ta-te..... care este exact opusul extremismului.  

    Sunt surprinsa ca nu mentionati aceste idei in articol, toata lumea stie ce hram poarta iohanis. 

    O zi frumoasa!

    Autorul, trâmbița a criminalei clici securiste!

    mai ramane sa ne explice dl parvulescu de ce " ostaticii " nu au sunat la 112 si au sunat cel care ii " sechestrase " . asa de scarba imi este de ce vezi de multa vreme la televiziunile de asa zise stiri , ca am preferat duminica si azi sa ma uit incontinuu la demostratia de la bruxelles cu Terhes chiar daca au fost data in bucla

    1. si mai trebuie sa explice dl parvulescu care este viitorul actualei politici ale ue , leaganul democratiei , daca au inceput sa-si inconjoare institutiile cu sarma ghimpata ?

    Extremism doar dintr-o parte. Extremismul elgibiti, bleclaivsmetar, vaccinismul desantat care alunga lumea, pe astea nu le vezi, coclitule? Bine iti zice Cristoiu ca esti o muratura. Plictisitor , fara pic de talent, arogant si cu rasini de superioritate.....Parvulescule , mai sunteti multi ca tine la fantoma aia de senesepea?

    cata nerusinare au uni sa minta in halul asta?!!

    peste tot unde vaccinarea a fost masiva a nenorocit oamenii, mor sportivii ca mustele pe teren. 

    uitativa cate stiri despre victemele de covit sau infectati avem din africa de nord (maroc, algeria, tunis) vaccinare inexistenta.

    dar cate avem din uk, franta, portugalia, italia.... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb