Nivelul contrabandei cu ţigarete a crescut, anul trecut, la 16,3%, faţă de 16% în 2017, în condiţiile în care autorităţile au oprit circa 112 milioane de ţigarete de contrabandă să ajungă pe piaţa noastră, în 2018, cu circa 25% mai puţine decât în anul precedent, arată un comunicat transmis de British American Tobacco (BAT) România.
Pierderea generată de contrabanda cu ţigarete înregistrată în 2018 s-a ridicat la peste 3 miliarde lei, bani neîncasaţi la bugetul de stat.
Sursele citate indică faptul că valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate anul trecut de autorităţile de la noi se ridică la peste 50 de milioane de lei, conform datelor publice disponibile pe www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situaţia capturilor de ţigarete din România.
Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco România, a transmis: "Ne putem aştepta ca majorarea considerabilă a accizei la ţigarete în 2019 să creeze presiuni suplimentare asupra consumatorilor, cu riscul ca aceştia să se îndrepte într-un număr mai mare către produsele de pe piaţa neagră, comercializate la jumătate de preţ. De aceea, ar trebui aplicate cât mai rapid măsurile pentru securizarea frontierelor anunţate încă de anul trecut de către Ministerul de Finanţe. Experienţa anului trecut arată că, în ciuda eforturilor Poliţiei Române şi ale Poliţiei de Frontieră de a destructura reţelele de criminalitate organizată, în absenţa dotării corespunzătoare a vămilor, consumul de produse de contrabandă va continua să crească".
În decembrie 2018, BAT a demarat, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cu structurile Poliţiei Române de Frontieră, un proiect de informare a consumatorilor cu privire la implicaţiile legale ale infracţiunii de contrabandă cu ţigări.
În ultimul raport dat publicităţii de Novel Research, Marian Marcu, director general al companiei de cercetare, a declarat: "Regiunea nord-est se afla, în luna noiembrie 2018, în creştere accelerată a contrabandei, cu 7,6 puncte procentuale faţă de septembrie, ajungând la 41,1%. Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9 puncte procentuale se înregistrează şi în sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importantă scădere. Pe de altă parte, în zona Capitalei, se înregistrează o scădere consistentă de aproape 6 puncte procentuale, iar în vest, una de 5,7 puncte procentuale până la 20,4%. Din punct de vedere al provenienţei, "cheap whites" (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Republica Moldova se află în creştere (cu 5,6 puncte procentuale, până la 27,2%), iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante".