Cu o cifră de afaceri din operaţiuni de factoring de 1,1 miliarde euro şi o cotă de piaţă de 24%, BRD a înregistrat, anul trecut, o creştere de 38% a volumelor derulate prin operaţiuni de factoring (contractul de factoring este un contract comercial de creditare la care participă o societate specializată în încasarea de facturi şi o societate comercială furnizoare de produse sau servicii, aceasta din urmă urmărind să-şi încaseze preţul facturilor înainte de termenul de scadenţă, în timp ce prima urmăreşte să obţină un beneficiu, de regulă un anumit procent din facturile pe care le decontează în avans) şi "supply chain financing", a anunţat, ieri, banca, într-un comunicat.
Acesta menţionează: "Banca a înregistrat o evoluţie pozitivă (+23%) atât în ceea ce priveşte operaţiunile de factoring intern, care reprezintă 80% din totalul portofoliului, cât şi în privinţa factoringului internaţional, în special în zona operaţiunilor de factoring de export (+41%). Portofoliul BRD continuă să fie preponderent axat pe operaţiuni de factoring fără regres, cu preluarea riscului de neplată asupra debitorilor cedaţi, acestea reprezentând 90% din portofoliu, incluzând în această categorie şi operaţiunile de reverse factoring sau supply chain financing". O caracteristică majoră a anului 2017 a fost dezvoltarea puternică a programelor de tip supply chain financing, care au generat volume în creştere cu 124% faţă de anul 2016, menţionează reprezentanţii BRD, adăugând: "Acest lucru demonstrează că piaţa este deschisă spre soluţii care aduc beneficii ambilor parteneri comerciali, fie că vorbim despre vânzător sau despre cumpărător, în calitatea sa de debitor cedat. Prin astfel de operaţiuni, vânzătorul beneficiază de finanţarea imediată a creanţelor sale, cu impact pozitiv asupra cashflow-ului şi bilanţului companiei, iar plătitorul îşi poate optimiza la rândul său capitalul, prin termene de plată extinse, îşi poate gestiona eficient plăţile şi, totodată, fideliza furnizorii, punând la dispoziţia acestora o finanţare la costuri competitive". Pentru derularea acestor tranzacţii, fluxul operaţional este simplificat şi bazat în principal pe schimbul de documente şi informaţii în format electronic, conform sursei citate.
Anca Dogaru, director adjunct Global Transaction Banking, menţionează: "Operaţiunile de supply chain financing deschid calea digitalizării în factoring, banca noastră fiind în proces de upgrade a softului de factoring, un proiect complex care presupune implementarea unei soluţii integrate front-end - back-end, care facilitează atât accesul clienţilor la operaţiuni, cât şi un modul dedicat programelor supply chain financing. Avem, de asemenea, în vedere optimizarea întregului flux, pornind de la solicitarea clientului până la aprobarea facilităţii şi derularea efectivă a operaţiunilor".
Activitatea de factoring a BRD face parte din departamentul Global Transaction Banking, care reuneşte 4 linii de business: Plăţi şi Cash Manangement, Trade Services, Bănci Corespondente şi Factoring, integrate, la rândul lor, în liniile de business internaţionale ale Societe Generale, centre de expertiză create pentru a facilita dezvoltarea activităţii clienţilor băncii.