ANUL TRECUT BRD - creştere cu 11,7% a veniturilor bancare, dar profitul stagnează

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2023

BRD - creştere cu 11,7% a veniturilor bancare, dar profitul stagnează

Board-ul nu va propune alocarea de dividende din rezultatul lui 2022, decizie în conformitate cu recomandările BNR Reacţie negativă a acţiunii BRD la bursă

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a raportat, pentru anul trecut, un profit net consolidat de aproape 1,34 miliarde de lei, cu 1,4% peste cel din 2021, în timp ce venitul net bancar s-a ridicat la 3,46 miliarde de lei, în creştere cu 11,7% comparativ cu cel din anul anterior, conform raportului instituţiei de credit publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, profit net a fost de 1,28 miliarde de lei, în creştere cu 0,5% comparativ cu cel din 2021. Dar, instituţia de credit a anunţat că board-ul urmează să nu propună alocarea de dividende din rezultatul anului trecut.

"Consiliul de Administraţie al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor. Această hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţa recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare", se arată în raport.

Investitorii au reacţionat negativ la aflarea veştii că probabil BRD nu va distribui dividende, preţul titlurilor instituţiei de credit la bursă având ieri la ora 17:00 o scădere de 5,83%, la 13,58 de lei.

Conform raportului grupului bancar, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, până la 2,37 miliarde de lei, fiind temperat de creşterea semnificativă a remunerării depozitelor clienţilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparaţie cu 2021, la 754,3 milioane de lei, datorită unui volum crescut al tranzacţiilor şi a producţiei dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor şi a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking.

"Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaţioniste puternice, o tendinţă accelerată de majorare a dobânzilor de piaţă şi o volatilitate crescută", se arată în raport.

Pe de altă parte, presiunea inflaţionistă a fost vizibilă şi asupra cheltuielilor operaţionale ale grupului, însă creşterea costurilor a fost limitată de o disciplină riguroasă a cheltuielilor. Cele operaţionale au crescut cu 8,3% în comparaţie cu 2021, dacă excludem nivelul mai ridicat al contribuţiei la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie. Cheltuielile cu personalul (+8,5% faţă de 2021) au fost influenţate în mare măsură de efectul de preţ al creşterilor salariale şi de modificările altor beneficii în cadrul Contractului Colectiv de Muncă (în special tichetele de masă) şi prima excepţională pentru compensarea efectelor inflaţiei. Evoluţia celorlalte costuri oglindeşte în special cheltuielile mai ridicate cu serviciile externe, creşterea preţului energiei şi majorarea cheltuielilor legate de IT&C ce susţin procesul continuu de digitalizare, coform comunicatului BRD.

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de două cifre (+10,4% faţă de sfârşitul anului 2021) în anul 2022. Pe segmentul retail, BRD a înregistrat o producţie record de credite pentru locuinţe şi al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu aproape 7,5 miliarde de lei credite noi acordate clienţilor persoane fizice în 2022.

Creditarea companiilor a fost mai mare cu 25,8% faţă de sfârşitul anului 2021, bazată pe performanţa segmentului IMM-urilor (+43% faţă de 2021) şi pe o creştere notabilă a creditelor acordate marilor companii (+18,7%), în timp ce activitatea de leasing a înregistrat, de asemenea, un nivel ridicat (+15,1%).

"BRD a continuat să fie un participant activ în cadrul programului IMM Invest, oferind sprijin pentru peste 2.000 de IMM-uri eligibile, valoarea totală a creditelor aprobate în cadrul programului ajungând la două miliarde de lei în 2022, +69% în comparaţie cu anul 2021", se arară în comunicatul băncii.

Baza de depozite a fost consolidată, depozitele companiilor crescând cu 17,2%, antrenate în special de clienţii companii mari. Depozitele retail au crescut (+3,1% faţă de 2021) într-un context competitiv şi tensionat din punctul de vedere al lichidităţii.

Rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 2,5% la finalul lunii decembrie 2022 (în scădere de la 3,1% în decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului este de 77%. Costul net al riscului pe întregul an 2022 a înregistrat o cheltuială de 95 milioane de lei (faţă de o reluare în venituri de 146 milioane lei în 2021) influenţat de contextul macroeconomic, în timp ce portofoliul neperformant a înregistrat recuperări susţinute şi un nivel scăzut de intrări nete în categoria neperformante, se mai menţionează în raport.

Francezii de la Societe Generale deţin 60,17% din BRD - Groupe Societe Generale, printre alţi acţionari ai instituţiei de credit găsindu-se SIF-uri, fonduri de pensii Plion II sau Dedeman. Evaluarea bursieră a instituţiei de credit la BVB se ridică la circa 9,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Unde apare chestia cu recomandarea BNR de a nu se discuta despre dividende?

    1. a fost in presa acum cateva luni

      Pana la urma este doar o recomandare.

      O atitudine mai ferma a avut-o BNR-ul in primul an de pandemie si cu toate acestea Banca Transilvania a acordat atunci dividende.

      BRD-ul poate acorda dividende, dar nu doreste si invoca un motiv pueril drept scuza. 

      in Franta societatea mama SOGN au anuntat un dividend de 1,70 euro/actiune cu data de inregistrare 31.05.2023 si data platii 01.06.2023.

      randament la pretul actual al actiunii de 6,39%. 

    BNR sa comunice cum a influentat decizia CA de la BRD?

    1. Anul trecut statul a dat o ordonanta noaptea ca hotii ca sa rada profitul firmelor de gaz si petrol. Acum a invatat si privatul francez ca merge asa, noaptea ca hotii luam profitul si nu mai dam nimic. Acum se explica de ce tot manareau cotatia de vreo luna. Sa tot investesti la BVB , se mai mira de ce sunt de 10 ori mai multi clienti care baga in cripto si actiuni de pe afara

    Ce indicatii a dat BNR catre Banca Transilvania si Patria Bank?

    1. Nu a dat alora cu acoperire la credite de 160% .....si e normal nu....la 70% sa dai indicatii.

      catre Banca Transilvania ? sa plateasca dividende si sa mai termine cu gratuitele

      nu le convine ca ies multi bani din companie daca dau dividend iar cu actiunile gratuite banii raman tot la ei.

      si cum vrei sa creasca creditarea? orice crestere a expunerii la risc presupune o crestere a capitalurilor proprii ca sa te mentii in limitele impuse pentru adecvarea capitalurilor. TLV a dat intotdeauna dividende la nivelul maxim care sa ii permita si o crestere anuala. acum, situatia este mai speciala pentru ca nu esti obligat sa respecti o recomandare, dar BNR nici nu te mai ajuta daca ajungi la anaghie in conditiile in care nu o respecti

      Hai sa nu mintim boborul cu tembelizorul.Datele sunt publice.

      BNR tot timpul a ajutat bancile. 

      Iar TLV nici o data nu a dat tot profitul spre dividende sa nu mai spun ca au fost ani in care nu au alocat nimic la dividend adica din 2008 pana in 2015.

      Nada capischii? 

      patria bank e o gaura neagra a bursei bvb.

    Toate bancile europene sunt sub apa pe bondurile suverane dar tot fac rascumparari ale actiunilor si nu au grad de solvabilitate de 16% ca BRD...ciudat!

    1. Deutsche Bank si Commerzbank au mers bine, Erste nu mai zicem unde a ajuns, in schimb ale noastre desi au o rentabilitate dubla sunt in comă.

      asta inseamna ca datele sunt masluite.

      Gradul de acoperire a creditelor e periculos de mic 70% , deci solvabilitatea e cu semnul ???, 16% calculat nu e credibil. parerea mea.

    Vedeti ca a intrat Bogdan Dragoi in CA-ul de la BRD.

    Acum dupa cooptarea unui mare strateg se vad roadele muncii lui. 

    1. Ce sa faca acolo?

      Sa-i falimenteze? 

      Dragoi e frate de cruce cu Burleanu, de la FRF. Amandoi falimenteaza tot ce ating, sub pretextul "protectiei, apararii".

      Ciudat cum de armata nu-i executa ca pe nea' Nicu...

    ia gadilati un pic profiturile reportate din anii trecuti si vedeti ca sunt bani si pentru actionari.

    Mergeți la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în data de 16 februarie

    2023, ora 10:00 la Turn BRD, Bd. Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucureşti (etaj 1, Sala Auditorium) si cereti dividende conducerii. 

    Daca nu exista nici o presiune din partea actionarilor, de ce sa dea dividende??? Ce fac fondurile de pensii, exista?? Ca nu le simte nimeni prezenta. E frumos sa stai acolo si sa nu faci nimic, doar sa iti intre niste bani recurenti si atat. Mai invatati sa faceti si trading, sa mai puneti presiune si pe firmele in care investiti, intr un cuvant sa existati.

    BRD nu da dividende pt ca poate sa nu dea. Lasa ca ne da TLV actiuni gratuite, imparte aceeasi piza din 10 felii in 12 felii si ne spune ca ne saturam mai mult asa. Cert e ca intr o piata de retaileri prosti si de institutionali care nu le pasa, brokeri manipulatori si organisme de control corupte, avem bursa care o avem. 

    1. fondurile de pensii lucreaza cu banii altora. asa avem per-uri de 80 la unele companii si lipsa de dividende la altele

      reprezentantii fondurilor de pensii pilon II merg la AGA doar pentru o masa calda si o bauturica din partea societatii organizatoare.

      am vazut cu ochii mei la adunarile generale. 

    "recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023"

    ...

    asta inseamna ca incepand cu primele raportari din 2023, toate bancile vor incepe sa se inroseasca..... poate chiar cu pierderi din cauza portofoliilor de titluri de stat. 

    1. foarte pertinent! multumim de info!

      Multumim pentru informatie.

      Prin mimetism TLV s-a rupt si ea in figuri, cand ai multe actiuni mai dai o raita prin banii fraierilor.

      "poate chiar cu pierderi din cauza portofoliilor de titluri de stat"

      Ce vrei sa spui cu asta? Titlurile de stat nu aduc pierderi.

      Numai castiguri.

      Cu minus... 

      Normal!? Ai împrumutat statul pe 5 ani prin 2020 cu dobândă de 4% și acum inflația e de 16"%,ai " profit" nu glumă,-12%!

      Aaa,că prin 2024 ai inflație de 8% mai recuperezi e drept, dar s-ar putea și să crăpi dacă ai provizioane mari de făcut  

      Lasa ca in Germania au fost emise bonduri si cu 0,1% dobanda/an.

    Lasa ca o sa dea TLV dividende si o sa mai creasca si actiunea BRD, care e remorcata tot timpul la anunturile pozitive ale TLV.

    1. si viceversa merge de minune ca asa e piata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb