Cheltuielile totale alocate sănătăţii în ţara noastră, în 2007, au reprezentat circa 5,1% din Produsul Intern Brut (PIB), aproximativ 8,2 miliarde de dolari. Acesta este un nivel scăzut comparativ cu standardele din Europa Centrală. În plus, cheltuielile anuale din acest domeniu vor creşte gradual, până în 2012, şi vor ajunge la circa 5,4% din PIB, arată un studiu efectuat de către specialiştii companiei "Deloitte". Această creştere va fi de 85%, comparativ cu nivelul din 2007, pe măsură ce România îşi va alinia sistemul sanitar la cel al Uniunii Europene, iar veniturile şi consumul de servicii medicale se vor majora. Astfel vor fi în continuare sub nivelul mediu din UE, de 9,4% din PIB.
Analiştii "Deloitte" susţin că mare parte din cheltuieli sunt făcute, în mod oficial, prin sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate, însă plăţile neoficiale au încă o pondere ridicată. Piaţa de servicii medicale din ţara noastră este de dimensiuni reduse, subdezvoltată, după părerea specialiştilor, iar perspectivele de creştere sunt moderate. Cu toate acestea, Guvernul încurajează înfiinţarea de unităţi private de sănătate, arată studiul menţionat. În plus, ţara noastră a fost printre ultimele state candidate la Uniunea Europeană care a introdus un sistem bazat pe asigurări de sănătate în anul 1998.
Analiştii "Deloitte" sunt de părere că reuşita dezvoltării sistemelor de sănătate este reprezentată de parteneriatele publice-private. În cadrul acestora, furnizorii privaţi de astfel de servicii să poată primi contravaloarea serviciilor prestate din fondurile naţionale de asigurări de sănătate.