Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 4,1% (ca serie brută), anul trecut, comparativ cu 2017, această scădere reflectându-se la lucrările de construcţii noi (- 8,4%), arată ultimele cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit statisticii, creşteri au fost înregistrate la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,5%), iar pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%). Şi construcţiile inginereşti au marcat o creştere de 8%.
În decembrie anul trecut, faţă de ultima lună din 2017, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut per total cu 6,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-12,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-6,2%), mai arată INS.
Comunicatul INS mai notează: "O majorare s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 12,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 20,8% şi la clădirile rezidenţiale cu 3,3%. O creştere s-a înregistrat şi la construcţiile inginereşti (+ 0,4%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,2%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-13,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-8,1%). Totodată, s-a înregistrat o majorare de 13,9% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, iar pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 20,3% şi la clădirile rezidenţiale cu 7,1%). De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii inginereşti a cres-cut cu 0,3%".
Conform INS, în decembrie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, comparativ cu noiembrie 2018, ca serie brută cu 15,5%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale (+38,7%), la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7%.
Pe obiecte de construcţii au fost creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 30,4%, clădirile nerezidenţiale cu 17,9% şi la construcţiile inginereşti cu 9,1%, mai indică datele statistice.
"Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, per total, cu 0,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-5,3%). Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+11,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-5,4%). Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (+17,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+3,4%)", mai transmite Institutul.
Recent, câţiva specialişti din domeniu ne-au spus că printre efectele OUG 114/2018 s-ar putea număra şi stoparea demarării de noi proiecte sau majorarea preţurilor.
Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), a menţionat: "Este posibil ca la bănci dobânda la credite să se majoreze, deci este clar că, undeva, ar exista o majorare de preţuri, dar ea se regăseşte în acel mecanism de corectare a preţurilor. Nu va fi nimeni nebun să majoreze preţurile în construcţii, astfel încât să nu suporte piaţa, totuşi suntem într-o economie de piaţă".
La rândul său, Radu Zilişteanu, doctor în economie, ne-a precizat: "Vom avea probleme pe sectorul cons-trucţiilor, pe lângă cele generate de situaţia economică generală, care conduce la o micşorare a pieţei imobiliare şi, în consecinţă, la o micşorare a necesităţii de construcţii noi. În condiţiile acestea, unii dezvoltatori de proiecte rezidenţiale ar putea să se oprească din construit sau să se orienteze spre cons-trucţii de alt gen".