ANUL TRECUT, ÎN COMPARAŢIE CU 2017, Sectorul construcţiilor a înregistrat un declin de 4,1%

Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 18 februarie 2019

Sectorul construcţiilor a înregistrat un declin de 4,1%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 4,1% (ca serie brută), anul trecut, comparativ cu 2017, această scădere reflectându-se la lucrările de construcţii noi (- 8,4%), arată ultimele cifre publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit statisticii, creşteri au fost înregistrate la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,5%), iar pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%). Şi construcţiile inginereşti au marcat o creştere de 8%.

În decembrie anul trecut, faţă de ultima lună din 2017, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut per total cu 6,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-12,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-6,2%), mai arată INS.

Comunicatul INS mai notează: "O majorare s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 12,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 20,8% şi la clădirile rezidenţiale cu 3,3%. O creştere s-a înregistrat şi la construcţiile inginereşti (+ 0,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,2%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-13,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-8,1%). Totodată, s-a înregistrat o majorare de 13,9% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, iar pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 20,3% şi la clădirile rezidenţiale cu 7,1%). De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii inginereşti a cres-cut cu 0,3%".

Conform INS, în decembrie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, comparativ cu noiembrie 2018, ca serie brută cu 15,5%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale (+38,7%), la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7%.

Pe obiecte de construcţii au fost creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 30,4%, clădirile nerezidenţiale cu 17,9% şi la construcţiile inginereşti cu 9,1%, mai indică datele statistice.

"Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, per total, cu 0,5%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-5,3%). Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+11,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,6%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-5,4%). Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (+17,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+3,4%)", mai transmite Institutul.

Recent, câţiva specialişti din domeniu ne-au spus că printre efectele OUG 114/2018 s-ar putea număra şi stoparea demarării de noi proiecte sau majorarea preţurilor.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), a menţionat: "Este posibil ca la bănci dobânda la credite să se majoreze, deci este clar că, undeva, ar exista o majorare de preţuri, dar ea se regăseşte în acel mecanism de corectare a preţurilor. Nu va fi nimeni nebun să majoreze preţurile în construcţii, astfel încât să nu suporte piaţa, totuşi suntem într-o economie de piaţă".

La rândul său, Radu Zilişteanu, doctor în economie, ne-a precizat: "Vom avea probleme pe sectorul cons-trucţiilor, pe lângă cele generate de situaţia economică generală, care conduce la o micşorare a pieţei imobiliare şi, în consecinţă, la o micşorare a necesităţii de construcţii noi. În condiţiile acestea, unii dezvoltatori de proiecte rezidenţiale ar putea să se oprească din construit sau să se orienteze spre cons-trucţii de alt gen".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb