Anularea datoriilor a adus Oltchim un profit de 2,3 miliarde lei în 2015

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Companii / 12 februarie 2016

Anularea datoriilor a adus Oltchim un profit de 2,3 miliarde lei în 2015

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut anul trecut un profit net preliminat de 2,308 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, de la pierderi de 459,32 milioane lei în anul 2014, potrivit unui comunicat transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul net preliminat pentru activitatea din 2015 include veniurile/cheltuielile aferente măsurilor de implementare a planului de reorganizare precum şi cheltuieli care nu sunt aferente activităţii curente, potrivit comunicatului citat.

Rezultatul include un rezultat brut scriptic de 2,371 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, ca urmare a confirmării planului de reorganizare, venituri din vânzările de certificatele de emisii de CO2 de 5 milioane lei, din care s-a scăzut un impozit de 32 milioane lei pe profitul obţinut ca urmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii şi alte 36 milioane lei rezultat din activitatea curentă a societăţii, se mai arată în comunicatul Oltchim.

Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare de la deschiderea procedurii de insolvenţă, se arată în comunicat, şi cel mai bun rezultat economico-financiar operaţional al indicatorului EBITDA din anul 2008 până în prezent. Indicatorul EBITDA a fost anul trecut de 42,8 milioane lei, semnificând o îmbunătăţire a profitabilităţii, comparativ cu perioada 2013-2014, când a înregistrat valori negative, informează sursa citată.

Cifra de afaceri preliminată a Oltchim a crescut anul trecut cu 18%, la 742,39 milioane lei, de la 627,53 milioane lei în anul 2014, se arată în comunicatul remis BVB.

"Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli-polieteri, produsul finit cu o pondere de 66% în cifra de afaceri, vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de produse clorosodice, a doua grupă de produse ca pondere, au înregistrat o creştere cu 3%", menţionează Oltchim.

De asemenea, valoarea exportului şi a vânzărilor pe piaţa intracomunitară realizate de Oltchim în 2015 este de 125,1 milioane euro, în creştere cu 25%, respectiv cu 25,1 milioane euro, faţă de anul 2014 şi cu 80%, respectiv cu 55,7 milioane euro faţă de anul 2013, precizează sursa citată.

Ponderea exportului în cifra de afaceri a crescut de la 62% în 2013 la 71% în 2014 şi la 75% în anul 2015. Exportul s-a realizat, în principal, în UE (76%), restul Europei (9%) şi Orientul Mijlociu (inclusiv Turcia): 13%, se mai arată în comunicatul companiei.

Pierderea totală brută din activitatea curentă a combinatului chimic în anul 2015 a fost de 36,3 milioane lei, reprezentând o pierdere mai redusă cu 154 milioane lei comparativ cu cea din anul 2014 şi cu 283,7 milioane lei mai mică faţă de pierderea din anul 2013, informează sursa citată.

În 2015, Oltchim a făcut lucrări de investiţii şi reparaţii capitale de 16,9 milioane lei, din surse proprii.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro, aminteşte Mediafax.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania, precizează sursa citată.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%, transmite Mediafax.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. stimata doamna Ioana,

    de ce crede pare conducerea Oltchim ca asistam la scena in care s-a intalnit Prostu cu Hotzu. De ce trebuie Sa joc EU ambele roluri. Desteptii SI frumosii unde sunt? De ce a fist sters de PE pagina de internet rezultatele financiare ale anilor 2007, 2008, 2009? Ca sa nu priceapa price imbecil ca fara modificarea retroactiva pentru 2007 in anul 2008 de catre KPMG a capitalului social astazi datoriile erau cu 983 milioane de lei mai mici? Cititi raportul auditorului PE 2008 SI veti observa ca domniile lot nici macar nu au catadicsit sa citeasca raportul administratorului Roibu unde aceasta modificare nu era prezentata. SI KPMG spune ca raportul administratorului nu prezinta nicio eroare. VA rog cereti sa repuna din nou pe pagina de internet rapoartele aferente 2008 SI 2009 pentru a savura intelepciunea KPMG Romania:-) 

    1. Eu propun ca toate companiile de stat sa fie conduse de o casa de avocatura. Ex Oltchim si Hidroelectrica au ajuns sa fie pe profit doar atunci cand fiecare miscare este studiata de avocati. Nu am dreptate? Roibu cand era la coducerea Oltchim a facut mai mult jocuri politice decat sa aiba grija de combinat. Exemplele pot continua.

      trebuie insa doar sa studiezi letopiseturile. Altfel patesti ca domnii Treichl si Isarescu. Daca Armasaru cumpara si rafinaria datorita IFRS in 2011 ramanea pe profit. De ce crezi ca a cesionat BCR catre ERSTE creditul Oltchim? De Imbecil? Nuuuuuu. De intelept. Hai sa punem si ingineri sefi la firmele de avocatura:-)

      Mi se pare corect

      Oltchim valoreaza nu 350 milioane de euro dar valoreaza cel putin 1 miliard de euro. Daca ar procesa tot plasticul care in momentul de fata se exporta, nu ar mai avea nevoie de nici o rafinarie..... la fel si in sidelurgie noi exportam fierul vechi in China , care este materie prima de prima mana pentru toata sidelurgia....putem continua pe aceasta linie.

      ar trebui mama soacra da va tina in palme, cher maitre. Haideti da facem o prinsoare: Dumneavoastra scrieti un plan de restructurare si eu unul

      Dupa aceea, fara a le cunoaste identitatea le trimitem in paralel la doua banci: ERSTE GROUP BANK si DEUTSCHE BANK. Dupa care ne adresam la un investitor institutional, BLACKROCK. Aveti alte propuneri de banci sau fonduri trimitem la Care vreti Dumneavoastra. Eu il aleg pe domnul Inginer Roibu sa ma ajute la redactarea tehnica a planului. Dumneavoastra v-as recomanda pe domnul Preussner. Acceptati confruntarea? Va avertizez ca in privinta brutalitatii in afaceri am un master in persoana Domnului Treichl. Cu stima, MCV  

      The Brute cu Roibu nu ai ce face intr-o economie de piata. Daca stia sa faca ceva putea sa faca cat timp a fost director. Dar ce a stiut sa faca? A capusat compania cu ajutorul rudelor si a dus-o in faliment. Bancile despre care vorbiti nici nu va baga in seama daca mergeti cu Roibu de mana. Este doar o opinie!

      Pana in prezent avocatii au facut treaba buna. Daca ar mai putea lucra cel putin pana la sfarsitul termenului OLT ar deveni una din companiiile cele mai valoroase cu capital majoritar de stat. Este opnia mea si ma bucur ca o pot exprima inca. Poate dupa legea lui Dragnea vom tacea.

      what a Team:-)

      va multumesc pentru sfat , draga domnule avocat. Intrebarea este: Faceti prinsoarea sau nu? Cu domnul Inginer Roibu pe partea tehnica, domnul Comandant Basescu pe partea politica si domnul Presedinte Goldstein am INDRAZNEALA de a concura orice consortiu pe care vi l-azi dori Dumneavoastra. De ce ? Pentru ca o facem din PASIUNE. Si daca ati fi citit letopiseturi de frunce ati fi inteles ca Performanta este Pasiune. LEISTUNG AUS LEIDENSCHAFT cum ar spune bunul neu prieten...Cand vreti da incepem, da nu ziceti ca am furat startul:-) 

      Parca dumnealui a dat in lucru raportul asupra cauzelor insolventei Oltchim...oricum el si domnul Ponta au avut o chimie comuna, conform propriilor declaratii:-)

      Da l lui Dragnea ne inchide in case ca Ceausescu.

      Am actiuni la Olt. 

      dupa ce se reface conform IFRS raportul asupra cauzelor insolventei in concordanta cu ordinul 1286 per 2012 al domnului Georgescu si se corecteaza comunicatul domnului Chiritoiu avem ao actiune foarte sexy:-)

      Ideea cu Peturilii nu e rea, da daca era functionala o aplica si actuala conducere. Deci cum facem? Ramanem la cumparat de sticle de bere sau facem programul de revigorare a concernului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb