AOAR România trebuie să adopte o poziţie fermă faţă de UE în privinţa reducerii TVA

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iulie 2007

România trebuie să adopte o poziţie fermă faţă de UE în privinţa reducerii TVA

România trebuie să adopte o poziţie fermă în relaţia cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul de reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată, este de părere secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. Potrivit acestuia, România trebuie să specifice foarte clar care sunt sectoarele care vor beneficia de cota redusă de TVA.

"Autorităţile române nu s-au exprimat, până în prezent, în privinţa reducerilor de TVA pe care trebuie să le propună Uniunii Europene, în condiţiile în care ţările nou intrate trebuie să adopte o poziţie în acest sens până la sfârşitul anului 2007", a afirmat Pârvan, citat de Rompres. Directivele UE privind nivelul TVA pentru state membre cu vechime mai mare sunt valabile până în 2010, potrivit secretarului general AOAR.

"Franţa şi-a exprimat intenţia de a creşte TVA cu 24 - 25% şi de a crea un fond prin intermediul căruia să fie redusă contribuţia CAS. Franţa a dat dovadă de responsabilitate", a adăugat Pârvan.

Comisia Europeană a propus, recent, simplificarea sistemului de calcul a TVA în Uniunea Europeană, o mai mare autonomie a statelor membre în fixarea unui nivel redus de TVA pentru serviciile locale şi prelungirea, până la sfârşitul anului 2010, a derogărilor în materie de TVA, acordate statelor care au devenit membre ale UE în 2004 şi 2007. Conform propunerii, ratele foarte scăzute, între 0 şi 5% ar putea fi aplicate anumitor produse şi servicii, precum cele alimentare, iar o rată mai redusă, între 10 şi 12%, ar putea fi aplicată pentru servicii cum sunt transporturile, potrivit noii scheme. Comisia Europeană propune o cotă standard de TVA în statele membre de cel puţin 15%.

Potrivit oficialilor europeni, simplificarea sistemului de calculare a TVA este necesară pentru reducerea costurilor obligatorii ce derivă din aplicarea TVA în cazul sectorului de afaceri şi pentru o mai bună funcţionare a pieţei comune. Propunerile executivului comunitar în materie de simplificare a calculării TVA vor fi înaintate Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European şi Consiliului Economic şi Social. În funcţie de punctele de vedere exprimate de acestea, Comisia va prezenta, la sfârşitul anului 2008 sau începutul anului 2009, propuneri concrete de revizuire a sistemului actual de aplicare a TVA. În prezent, cea mai redusă cotă standard de TVA din Europa este aplicată de Cipru şi Luxemburg (15%), urmate de Spania (16%) şi Marea Britanie (17,5%). Cel mai ridicat nivel al TVA este practicat în Danemarca şi Suedia (25%), Finlanda şi Polonia (22%). Un număr de 26 state membre aplică cote reduse de TVA (cu excepţia Danemarcei), pentru anumite produse, aces-tea situându-se între 5%, în Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria sau Malta, şi 17% în Finlanda.

România aplică, în prezent, o cotă standard de TVA de 19% şi o cotă redusă, de 9%, pentru medicamente, produse ortopedice, cărţi şi manuale şcolare, pentru taxele de intrare la muzee, monumente istorice, expoziţii, etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb