AOAR solicită trecerea graduală de la îndatorare publică externă a României spre îndatorarea internă

E.D.
Macroeconomie / 23 octombrie 2014

AOAR revine cu un apel public adresat Ministerului de Finanţe şi BNR, prin care susţine adoptarea unei politici publice de trecere graduală de la îndatorare publică externă a României spre îndatorarea internă, evitând sau reducând astfel pe termen mediu şi lung influenţele negative brutale, generate de evoluţiile negative ale pieţelor financiare internaţionale.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, AOAR apreciază că, aşa cum BNR recomandă cetăţenilor să se împrumute în moneda în care îşi realizează veniturile, similar ar trebui să determine şi politica Ministerului de Finanţe, respectiv convertirea treptată a datoriei publice externe a României în datorie publică internă.

AOAR cere Ministerului de Finanţe, BNR şi Curţii de Conturi să lanseze în studiu implicaţiile pe termen mediu şi lung a unei astfel de politici publice, ţinând cont şi de avantajele pe care le poate aduce o astfel de politică pentru consumul intern, stimul al producţiei interne.

AOAR apreciază că beneficiile împrumuturilor interne ar fi favorabile companiilor şi cetăţenilor, contribuind la dezvoltarea economică durabilă.

AOAR susţine în continuare adoptarea de către România a monedei euro, dar în condiţiile menţinerii multor incertitudini la nivelul politicii economice din ţările membre ale zonei euro, consideră că dată concretă a adoptării monedei europene implică un mare grad de incertitudine.

AOAR apreciază că trecerea pe termen mediu şi lung de la îndatorarea publică externă la cea internă ar avea o contribuţie majoră la impulsionarea creditării economice, prin diversificarea posibilităţilor de învestire a economiilor populaţiei şi ale companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb