Apele au înghiţit investiţiile de sute de milioane de euro ale ANAR

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 mai 2014

Apele au înghiţit investiţiile de sute de milioane de euro ale ANAR

Inundaţiile care ne lovesc periodic continuă să provoace pagube însemnate

Directorul "Apelor Române": "Schimbările climatice au amplificat impactul negativ al inundaţiilor"

Ţara noastră s-a confruntat cu mai multe valuri de inundaţii din 2002 până în prezent, iar autorităţile au alocat sume impresionante de bani pentru ca Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) să realizeze lucrările necesare de refacere a digurilor şi de protejare a localităţilor.

Cu toate acestea, continuăm să înregistrăm pagube materiale notabile la fiecare val de inundaţii. De exemplu, la inundaţiile din 2010, Teleorman a fost unul din judeţele invadate de ape. Printre localităţile afectate s-au numărat Tătărăştii de Jos, Ciolăneşti, Beuca, Vârtoape, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti, Frumoasa sau Merişani. Aceleaşi localităţi au fost inundate şi în luna aprilie a acestui an, iar unii localnici şi primari au reclamat, conform presei locale, lucrări defectuoase de reparare sau construire a digurilor din zonă.

Numai în ultimii trei ani, bugetul de investiţii al Administraţiei Naţionale Apele Române a fost de 2,8 miliarde de lei (peste 622 milioane de euro), potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei. De foarte multe ori, lucrările au fost contractate în regim de urgenţă, prin negocieri directe cu firmele de construcţii.

Întrebat care sunt motivele pentru care avem în continuare probleme cu inundaţiile, Vasile Pintilie, directorul general al ANAR, ne-a răspuns: "Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm. Impactul schimbărilor climatice se reflectă în modificarea ciclului hidrologic şi creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor climatice extreme, în condiţiile creşterii temperaturii medii globale. Activităţile umane au modificat situaţia în aproape toate bazinele hidrografice. Deşi inundaţiile sunt un fenomen natural, ele pot fi intensificate ca urmare a deteriorării mediului înconjurător. Este una dintre cauzele pentru impactul negativ al inundaţiilor. Inundaţiile nu vor dispărea cu totul niciodată, însă efectul acestora trebuie redus cât mai mult posibil".

Domnia sa ne-a declarat că, până acum, prin lucrările de apărare efectuate împotriva inundaţiilor efectuate, sunt apărate 54 de municipii, 161 de oraşe, 1835 de comune, 367.000 de locuinţe, 7700 km de drumuri şi şosele, 1400 km de căi ferate, 1400 de poduri, 1820 de obiective industriale, 2830 de obiective sociale, 1680 de obiective agricole, peste 2 milioane de hectare, dintre care 1,89 hectare sunt terenuri agricole.

Reducerea riscului de inundaţii ne costă 17,5 miliarde de euro până în 2035

Domnul Pintilie ne-a mai spus că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice urmăreşte implementarea unor programe cu finanţare europeană, precum Sistemul de Monitorizare a Apei, Procesare, Comunicare a Datelor şi Suport Decizional în România (DESWAT) şi Sistemul Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor (WATMAN), pentru evitarea pierderilor de vieţi omeneşti. Oficialul ANAR ne-a menţionat că pentru ducerea la îndeplinire a strategiei de reducere a riscului de inundaţii până în 2035 sunt necesare investiţii de 17,5 miliarde de euro.

Vasile Pintilie ne-a declarat că autorităţile au în vedere reducerea vulnerabilităţii sociale a comunităţilor expuse la inundaţii cu 50%, în următorii zece ani, şi cu 75% pe 30 de ani. În acest an, vor fi construiţi peste 400 de kilometri de diguri împotriva inundaţiilor, ne-a menţionat oficialul ANAR, care a adăugat că investiţiile programate în acest an cuprind supraînălţarea digurilor (633,7 km), construcţia de diguri noi (443,1 km), refacerea şi consolidarea digurilor (101,4 km), diguri submerse şi prelungire dig emers (19,3 km), diguri de apărare din beton (0,2 km) şi refacerea coronamentului digurilor (15 km)"

Directorul general al ANAR ne-a arătat că, în perioada 2006-2013, au fost construiţi aproape 325 de kilometri de diguri împotriva inundaţiilor, prin ordonanţe de urgenţă, cu fonduri de la bugetul de stat sau prin credite externe de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Banca Mondială (BM) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

La sfârşitul anului trecut, Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a finalizat hărţile de hazard la inundaţii la nivelul celor 11 bazine hidrografice. În cadrul proiectului "Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor" (PPPDEI) s-au accesat peste 40 de milioane de euro prin Axa 5 POS Mediu, linie de finanţare europeană deschisă la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, din totalul celor peste 20 de proiecte contractate de ANAR prin Axa 5 POS Mediu, în valoare de peste 370 milioane euro.

Întrebat de ce nu se construiesc diguri durabile, care să reziste viiturilor, Vasile Pintilie ne-a răspuns că sunt fenomene naturale care nu pot fi prevenite. Domnia sa susţine că unele localităţi sunt amplasate în zone inundabile şi că reducerea capacităţii de retenţie naturală a apei din cauza exploatării terenurilor contribuie, de asemenea, la creşterea probabilităţii apariţiei inundaţiilor.

Bugetul Ministerului Mediului, suplimentat cu peste 29 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor

Guvernul a decis în şedinţa de ieri suplimentarea bugetului Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice cu suma de 29,83 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în lunile aprilie şi mai. Banii alocaţi MMSC din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului vor fi transmişi Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în lunile aprilie şi mai la lucrările de gospodărire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb