APET: Creştere de peste 500% pentru plăţile digitale cu cardurile de tichete în 2022

V.G.
Companii / 30 ianuarie 2023

Creştere de peste 500% pentru plăţile digitale cu cardurile de tichete în 2022

Numărul de tranzacţii electronice cu cardurile de tichete înregistrat în România, în 2022, a fost de cinci ori mai mare decât cel din 2020, cu o creştere de 514%, în contextul accelerării plăţilor electronice din perioada pandemiei şi creşterii ratei de adopţie a metodelor de plată digitale, inclusiv pentru biletele de valoare emise pe suport electronic (carduri de masă, carduri cadou, carduri de vacanţă, carduri culturale, carduri sociale), potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Acest lucru indică preferinţa românilor pentru carduri în format virtual şi plăţile direct din portofelul digital, cu telefonul sau ceasul, în detrimentul cardului clasic (format fizic).

Peste 36% dintre plăţile cu cardurile de tichete înregistrate anul precedent au fost realizate folosind doar forma virtuală a acestora - plăţi contactless, cu telefon sau ceasul inteligent, arată datele agregate de Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete. Tendinţa către plăţile fără card este confirmată şi de Indicele Plăţilor Digitale (Mastercard, 2022), care arată că, în 2021, 5 din 10 dintre respondenţii studiului au optat pentru plăţi digitale, datorită comodităţii pe care aceste metode o oferă, a securităţii, dar şi pentru că sunt deschişi către inovaţiile din acest domeniu. Mai mult, ponderea tranzacţiilor contactless a fost de 88% din totalul plăţilor efectuate la terminalele POS (2021).

"Am observat în ultimii ani că beneficiarii cardurilor de tichete au adoptat într-un ritm accelerat metodele de plată electronice. Apetitul generaţiilor tinere pentru acest mod de plată vine atât din înclinaţia lor spre tehnologie şi dorinţa de a proteja mediul înconjurător, cât şi din simplitatea procesului. În acest mediu modelat de accelerarea noilor tendinţe structurale, cum ar fi schimbările în lumea muncii, o nouă eră a mobilităţii şi digitalizarea ecosistemului global, ne propunem să fim ancoraţi în realitate şi să întâmpinăm nevoile beneficiarilor, dat fiind faptul că, pentru societatea curentă, o experienţă 100% digitală la utilizarea cardurilor de tichete devine o necesitate. Ne dorim să ne aliniem ţărilor precum Franţa, Spania, Grecia sau Polonia, unde se poate emite doar cardul virtual, fără varianta sa materială. Pentru moment, în România încă este obligatorie emiterea cardului fizic, de plastic", a explicat Dana Sîntejudean, Vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete (APET).

Plăţile digitale au fost încurajate şi în contextul în care, începând din 2022, toate biletele de valoare sunt emise exclusiv în format electronic, iar infrastructura digitală din România s-a dezvoltat în ultimii ani în aşa fel încât consumatorii pot alege dintr-o varietate de portofele digitale, precum Apple Pay sau Google Pay. Datele publicate de Indicele Plăţilor Digitale (Mastercard, 2022) arată că în 2021 tehnologia contactless (terminale POS) a atins o rată de penetrare de 99%, în timp ce cardurile contactless au ajuns la un grad de penetrare de 90%, după o creştere constantă în ultimii ani. Prin comparaţie, cardurile de tichete sunt 100% carduri contactless.

Angajaţii ar dori să poată alege dacă primesc cardul în format fizic sau doar varianta virtuală a acestuia

Angajatorii români caută mai multă flexibilitate când vine vorba de formatul în care sunt oferite beneficiile extrasalariale prin intermediul tichetelor, adaptându-se cerinţelor venite din partea angajaţilor, care îşi doresc să poată alege dacă primesc cardul în format fizic sau doar varianta virtuală a acestuia. Migrarea către digitalizare este, pentru angajatori, şi o metodă de motivare în special a angajaţilor din generaţiile mai tinere, pentru care şi preocuparea faţă de mediu a devenit prioritară.

Cardul virtual este un instrument care poate ajunge în posesia utilizatorului mult mai repede decât cardul fizic, al cărui proces de producţie şi livrare poate dura şi până la câteva săptămâni. În prezent, în România, este obligatorie conform cadrului legal aplicabil, emiterea suportului de plastic al cardului de tichete (beneficii extrasalariale).

Renunţarea la cardul fizic - metodă de reducere a amprentei de carbon

Dată fiind preferinţa oamenilor pentru cardurile de tichete în format virtual, renunţarea la emiterea acestora în format fizic ar contribui semnificativ la grija faţă de mediul înconjurător, prin reducerea consumului de plastic şi de CIP-uri. Emiterea cardurilor de tichete în format virtual ar ajuta şi la diminuarea resurselor utilizate în prezent cu transportul şi livrarea cardurilor fizice, scăderea gazului cu efect de seră de pe toată durata de viaţă a produsului şi, în egală măsură, se va putea face o economie semnificativă în etapele de fabricare şi distribuţie, se precizează în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb