APIA dă startul plăţilor pentru schemele din sectorul vegetal

TATIANA SILVESTRU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 12 aprilie 2016

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început procesul de autorizare de plată pentru schemele de bază, aferente Campaniei de cerere unică 2015, a anunţat Ioan Merca, director general al Agenţiei, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Plăţile se efectuează progresiv, începând cu data de 8 aprilie, iar reprezentanţii APIA estimează că fermierii vor avea banii în conturi până la 30 iunie 2016.

La această etapă sunt efectuate primele plăţi către fermierii care au solicitat suportul pentru schemele din sectorul vegetal. Reprezentanţii autorităţilor îi asigură pe ceilalţi fermieri că vor fi plătiţi în perioada imediat următoare.

Directorul general APIA a declarat, ieri: "Până acum, APIA a autorizat o sumă de 200 milioane de euro pentru 613.692 de cereri unice de plată: plata unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha, plata redistributivă pentru primul interval de 1 - 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, plata pentru al doilea interval de peste 5 ha şi până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha".

Totodată au fost autorizate şi schemele de plată pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha; plata pentru micii fermieri în cuantum de maxim 1250 euro şi plata pentru schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie, în cuantum de 19,19 euro/ha.

Domnia sa a adăugat faptul că, în lista priorităţilor APIA rămâne realizarera plăţilor pentru toate schemele de sprijin, printre care plăţi pentru agromediu şi climă, plăţi pentru agricultura ecologică şi plăţi compensatorii pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale. Domnul Ioan Merca a afirmat: "Intenţionăm ca, în cursul acestei luni, să facem plata cel puţin pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale şi să continuăm cu celelalte măsuri de sprijin, mă refer la sprijinul cuplat pe zootehnie".

La rândul său, directorul general adjunct APIA, Nicolae Horumbă, a adăugat că printre plăţile prioritare sunt cele pentru înverzire.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016 a fost începută în data de 1 martie 2016. Cererile pot fi depuse până la data de 16 mai, pentru cele depuse până în data de 10 iunie aplicându-se o reducere a subvenţiei de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Până ieri au fost depuse 386.828 cereri de plată, pentru o suprafaţă eligibilă de 1.405.745 ha.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb