Apicultorii pot depune până la 15 august cererile pentru Programul Naţional Apicol

F.A.
Companii / 29 iulie 2009

Apicultorii pot depune până la 15 august cererile de plată pentru acţiunile realizate în anul 2009 şi care sunt prevăzute în Programul Naţional Apicol, se arată într-un comunicat remis miercuri de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit APIA, apicultorii nu pot solicita ajutor financiar în nume propriu, dar trebuie să se înscrie şi să depună cererea de sprijin, anual, la sediul formei asociative (asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative apicole, grupuri de producători etc) din care fac parte. Formele asociative depun cererea de plată a ajutorului financiar comunitar şi naţional, pe baza cererilor depuse de membrii săi, la centrele judeţene ale APIA şi al municipiului Bucureşti.

Acţiunile pentru care se acordă sprijin financiar sunt lupta contra varoozei, respectiv cumpărarea de mătci provenite din ferme de elită şi de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri şi familii de albine. Pentru prima acţiune se poate deconta preţul/costul fără TVA al medicamentelor şi produselor de combatere a varoozei, necesare tratamentului pentru întreg efectivul de albine deţinut de către beneficiar, iar pentru a doua acţiune se decontează preţul/costul fără TVA de achiziţie de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine.

Pentru anul 2009, conform Deciziei Comisiei Europene din 17 august 2007 privind aprobarea Programului de îmbunătăţire a producţiei şi a comercializării produselor apicole, elaborat de România în temeiul Regulamentului Consiliului nr. 797/2004, suma aprobată este de 1.966.151 euro, iar contribuţia României este de 6.652.471 lei, sumă aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 402/2009 publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 251 din data de 15 aprilie 2009.

În anul 2008, apicultorii au accesat doar 16,8% din valoarea sprijinului financiar acordat prin Programul Naţional Apicol, potrivit datelor furnizate agenţiei NewsIn de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) în luna martie 2009. Conform datelor MAPDR, în 2008 au fost depuse 66 de cereri pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului Naţional Apicol, 65 dintre acestea fiind aprobate. Suma totală autorizată şi plătită beneficiarilor a fost de 2.256.238 lei, dintr-un total de circa 13,4 milioane lei alocate pentru program în 2008.

Producţia totală de miere în anul 2008, a fost de 20.945 tone, cu 25% mai mult faţă de anul 2007.

Programul Naţional Apicol a fost aprobat în luna mai 2008 şi conţine tipurile de activităţi care vor fi finanţate şi condiţiile de acordare a sumelor pentru apicultorii organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători. Comisia Europeană participă la finanţarea acestor măsuri cu până la 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune, excluzând TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb