Aplicarea impozitului forfetar în forma propusă de Finanţe, respectiv plafonarea la 1.300 de euro pe an, ar duce la falimentul a câtorva zeci de mii de microîntreprinderi, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, Ovidiu Nicolescu.
"În momentul de faţă, în România există 100.000-150.000 de microîntreprinderi ale căror profituri se situează sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravieţui. Aplicarea impozitului forfetar în cuantumul şi forma propuse de Ministerul de Finanţe ar putea duce la falimentul a câtorva zeci de mii de astfel de întreprinderi", a precizat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), citat de NewsIn.
Acesta a menţionat că organizaţia patronală pe care o conduce este de acord cu "principiul forfetar", însă să se aplice ţinându-se cont de propunerile mediului de afaceri. "Nu am fost consultaţi, aşa cum prevede legea, cu privire la această măsură. Aplicarea impozitului forfetar reprezintă o problematică delicată, ce ar trebui dezbătută cu organizaţiile patronale de profil", a adăugat Nicolescu.
Ministerul Finanţelor vrea să introducă, în noul Cod Fiscal, un plafon minim pentru impozitul pe profit plătit de firme şi pentru impozitul pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, în valoare de 1.300 de euro, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
Măsura va viza atât microîntreprinderile şi firmele care înregistrează pierderi, mai ales restaurantele, hotelurile şi firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar, activităţi greu de monitorizat de Fisc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de hanganu în data de 01.04.2009, 08:55)
firmele fara activitate vor fi si ele impozitate? la astia e de asteptat....De ce firmelefara activitate trebuie sa depuna situatii contabile pe "0" si la adm. financiara si la reg. com.? Daca se afirma ca exista firme ce nu-si declara adevaratele cifre de afaceri, ce pazesc Garda Financiara, Politia ec., etc? Astea nu trebuiesc reorganizate?