Grupul informatic american Apple Inc a anunţat joi că va începe să vândă piese, scule şi ghiduri de reparaţii pentru firmele independente care repară telefoane iPhone, o modificare majoră după mai mulţi ani în care grupul a făcut lobby împotriva unor legi adoptate în mai multe state americane care obligau Apple să facă tocmai acest lucru, informează Reuters.
Apple a precizat că acest program, care este destinat să răspundă la numărul mare de cereri privind repararea a milioane de telefoane cu defecţiuni, va fi lansat în SUA după care va fi extins şi la alte ţări. Apple nu a oferit un calendar pentru lansările internaţionale.
În urma acestei decizii, firmelor independente care repară iPhone le vor fi oferite piese oficiale pentru reparaţii fără garanţie, la acelaşi preţ cu cel oferit furnizorilor autorizaţi de servicii, cum este Best Buy Inc, care oferă garanţie pentru serviciile lor. De asemenea, programul va permite firmelor independente să îşi fixeze propriile lor preţuri pentru reparaţii. În schimb, li se va cere să returneze companiei orice piese Apple deteriorate pentru reparare sau reciclare. Programul este gratuit pentru firmele care doresc să se alăture, însă acestea vor trebui să aibă un tehnician care beneficiază de un certificat emis de Apple şi care a urmat un program de pregătire de 40 de ore şi a trecut un test furnizat de companie.
Ben Bajarin, analist la Creative Strategies, susţine că această decizie ar putea crea noi oportunităţi pentru Apple să vândă servicii şi accesorii dacă reuşeşte să încurajeze deţinătorii de telefoane iPhone să cedeze telefoanelor lor mai vechi către prieteni sau membri ai familiei.