Funcţiile suplimentare ale telefonului mobil nu îi impresionează foarte tare pe români, aproape un sfert dintre ei nefolosind nici măcar agenda telefonică, iar ceasul deşteptător, următorul pe lista funcţiilor folosite preponderent, este utilizat de doar 35%, arată un studiu GfK.
Pentru restul de funcţii analizate, vârsta utilizatorilor îşi spune cuvântul. Astfel, player-ul de muzică este folosit, zilnic sau aproape zilnic, de 32% dintre tinerii între 18 şi 24 de ani şi de doar 12% dintre cei între 25 şi 34 de ani. Bluetooth şi infraroşu sunt folosite săptămânal de 41% dintre tinerii între 18 şi 24 de ani şi de doar 11.8% dintre cei între 25 şi 34 de ani, mai arată studiul.
Cercetarea calculează o rată de aproximativ 75% din populaţia României de peste 15 ani care deţine telefon mobil, iar în mediul urban proporţia de utilizatori urcă până la 85%.
În legătură cu frecvenţa cu care românii folosesc telefonul mobil, studiul arată că tinerii sub 24 de ani sunt cei mai activi utilizatori, în timp ce persoanele de peste 35 de ani spun că s-ar priva cu uşurinţă de acest aparat. GfK Croaţia a făcut chiar un experiment, prin care 20 de persoane renunţau benevol la telefonul lor timp de o săptămână. Efectele acestui fapt pe plan social au fost că a scăzut numărul de persoane cu care subiecţii luau legătura de obicei, aceştia nu au putut comunica de câte ori aveau acest impuls şi au simţit că viaţa lor socială a scăzut în intensitate.
Studiul compania de cercetare de piaţă GfK România a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de respondenţi, reprezentativ la nivel naţional.