Arabia Saudită a primit ieri o delegaţie iraniană, venită să redeschidă misiunile diplomatice din regat, precum şi pe şeful diplomaţiei siriene, în cadrul unui dezgheţ care redesenează harta regională în Orientul Mijlociu, informează Agerpres.
Vizita delegaţiei iraniene are loc la câteva zile după o întâlnire istorică la Beijing a şefilor diplomaţiei celor două ţări, care rupseseră legăturile în 2016.
Vizita ministrului sirian de externe, Faisal Meqdad, are loc înaintea organizării, vineri, în Arabia Saudită, a unei întâlniri a nouă ţări din regiune pentru a discuta despre o posibilă revenire a Siriei în cadrul Ligii Arabe, al cărui următor summit ordinar va fi găzduit de regat pe 19 mai.
Miniştrii saudit şi sirian au discutat despre "paşii necesari pentru a ajunge la o soluţionare politică completă a crizei siriene", a declarat Ministerul saudit de Externe .Obiectivul este de a realiza "o reconciliere naţională (...) pentru a aduce Siria înapoi în familia arabă şi pentru a-şi relua rolul natural în lumea araba",a adaugat ministrul .
Siria a fost izolată diplomatic după reprimarea în 2011 a unei revolte populare care a declanşat un război civil devenit mai complex de-a lungul anilor odată cu intervenţia mai multor ţări şi a unor grupuri armate străine. Tot mai multe ţări arabe sunt în prezent favorabile unei redeschideri faţă de Siria.
"Iranienii şi sirienii sunt în Arabia Saudită în aceeaşi zi. Este total nebunesc şi era de neconceput acum câteva luni", a declarat un diplomat arab acreditat la Riad.
Arabia Saudită şi Iranul au încheiat recent un acord, intermediat de China, pentru reluarea relaţiilor şi urmează să îşi redeschidă ambasadele până la jumătatea lunii mai şi să pună în aplicare acorduri de cooperare economică şi de securitate semnate în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Ajunsă ieri la Riad, "delegaţia iraniană va lua măsurile necesare pentru deschiderea ambasadei şi consulatului general la Riad şi Jeddah, precum şi pentru desfăşurarea activităţii Reprezentantului Permanent al Republicii Islamice Iran pe lângă Organizaţia pentru Cooperare Islamică", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.
Arabia Saudită şi Iranul au întrerupt legăturile după atacul asupra misiunilor diplomatice saudite din Iran de către demonstranţii care denunţau execuţia în Arabia Saudită a unui important cleric şiit.
Sâmbătă, o delegaţie diplomatică saudită s-a deplasat la Teheran pentru a discuta despre redeschiderea reprezentanţei diplomatice a regatului în Iran.
Nasser Kanani a precizat că o "delegaţie tehnică" a Arabiei Saudite va pleca joi spre Maşhad, al doilea cel mai populat oraş al Iranului.
Săptămâna trecută, miniştrii de externe iranian şi saudit, Hossein Amir-Abdollahian şi Faisal bin Farhane, au purtat discuţii la Beijing cu privire la implementarea normalizării care a început în capitala chineză pe 10 martie. Această apropiere ar urma să fie consfinţită oficial în timpul unei vizite a preşedintelui iranian Ebrahim Raissi la Riad, la invitaţia regelui Salman, vizită programată după încheierea Ramadanului, la sfârşitul lunii aprilie.
De la Revoluţia Islamică din 1979 din Iran, cele două ţări au menţinut o duşmănie caracterizată prin poziţii adesea opuse pe probleme regionale, susţinând uneori tabere rivale în Siria, Liban sau Yemen. Apropierea lor este probabil să schimbe situaţia regională, mai ales că ea coincide cu un dezgheţ al relaţiilor dintre Riad şi Damasc.
În 2012, regatul saudit a întrerupt relaţiile cu Siria, unde i-a sprijinit pe rebeli la începutul conflictului. Însă după cutremurul din 6 februarie care a devastat sudul Turciei şi părţi din Siria, Riad a trimis ajutoare atât în zonele aflate sub control guvernamental, cât şi în zonele rebele. Cele două ţări au început discuţii şi în privinţa reluării serviciilor consulare.