Guvernul saudit a insistat astăzi asupra angajamentului său faţă de acordul OPEC+ pentru o creştere graduală, dar limitată, a producţiei de petrol, manifestându-şi din nou opoziţia faţă de o sporire mai rapidă a producţiei care să frâneze creşterea continuă a preţului barilului de petrol după invazia Rusiei în Ucraina, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
''Consiliul de Miniştri (saudit) a subliniat importanţa rolului esenţial al acordului OPEC+ pentru echilibrul şi stabilitate pieţelor petroliere'', a transmis guvernul saudit, după o şedinţă prezidată de regele Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, şi-a reafirmat astfel opoziţia în faţa presiunilor internaţionale, în special ale SUA, Marii Britanii şi Uniunii Europene, pentru a spori producţia în vederea temperării creşterii preţului petrolului, cotaţia petrolului Brent fiind astăzi de 114,5 dolari barilul, conform Bloomberg.
Premierul britanic Boris Johnson a efectuat săptămâna trecută o vizită la Riad, fără a reuşi să convingă Arabia Saudită să-şi sporească producţia de petrol sau să acţioneze pentru o creştere mai substanţială a acesteia în cadrul OPEC+.
Această organizaţie, formată din ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au încheiat în iulie 2021 un acord ce prevede creşterea treptată a producţiei de petrol cu 400.000 de barili pe lună.
Statele Unite au impus un embargou asupra petrolului rusesc după invadarea Ucrainei, dar statele UE sunt reticente să ia o măsură similară, dată fiind dependenţa lor de resursele energetice importate din Rusia.