Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit ieri în Arabia Saudită în prima sa vizită după asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în 2018, un caz care a determinat o răcire a relaţiilor dintre cele două puteri regionale rivale, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Preşedintele Erdogan, al cărui avion a aterizat la Jeddah, al doilea oraş ca mărime din regat, are pe agendă în special discuţii cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.
Vizita preşedintelui Erdogan survine într-un moment în care Turcia se confruntă cu o criză economică gravă: lira turcească a scăzut cu 44% faţă de dolar în 2021, determinând inflaţia să urce la 61,1% în luna martie.
Această situaţie l-a determinat pe şeful statului turc să îşi revizuiască legăturile cu foşti rivali, precum Egipt şi Israel, şi în special cu monarhiile bogate în petrol din Golf, inclusiv Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.
Un oficial turc a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că se aşteaptă ca preşedintele Erdogan să nu facă declaraţii oficiale în timpul acestei vizite în care presa nu este implicată.
Potrivit aceleiaşi surse, pe agenda liderului turc se află şi o întâlnire cu regele Salman la care ar urma să participe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, cel care deţine, în fapt, frâiele puterii.
Cazul Khashoggi a determinat răcirea relaţiile bilaterale, deja tensionate din 2017, şi blocada decretată de Arabia Saudită asupra Qatarului, aliat al Ankarei.
Jamal Khashoggi, un editorialist critic al Washington Post, a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie 2018 la consulatul saudit din Istanbul, unde se dusese pentru a ridica documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcă. Preşedintele turc a acuzat atunci "cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit" că au ordonat acest asasinat.
CIA, Senatul SUA şi un expert ONU au estimat că prinţul moştenitor saudit este "responsabil" pentru crimă. Cadavrul jurnalistului nu a fost găsit.
În iulie 2020, la Istanbul s-a deschis, în absenţa părţilor interesate, procesul a 26 de cetăţeni saudiţi, care a vizat inclusiv doi apropiaţi ai prinţului Mohammed bin Salman, acuzaţi de Turcia că l-ar fi asasinat pe Jamal Khashoggi. Cinci au fost condamnaţi la moarte, pedeapsă comutată ulterior, iar opt au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între şapte şi 20 de ani.
La începutul lunii aprilie, justiţia turcă a decis în cele din urmă să se descotorosească de cazul Khashoggi, transferându-l autorităţilor saudite.
Vizita preşedintelui Erdogan este văzută ca o victorie de către oficialii saudiţi, dornici să înceapă un nou capitol în relaţia bilaterală, potrivit analistului politic saudit Ali Shihabi.
"Domnul Erdogan a fost izolat şi a plătit un preţ economic ridicat", a declarat el pentru AFP. Preşedintele turc "are nevoie de fluxuri comerciale şi turistice din Arabia Saudită".
La rândul său, Arabia Saudită încearcă să aibă de partea sa Ankara într-o serie de probleme regionale şi ar putea chiar "cumpăra arme din Turcia".
Ultima vizită a preşedintelui Erdogan în Arabia Saudită datează din 2017, când preşedintele turc a încercat să medieze conflictul diplomatic dintre mai multe ţări din Golf şi Qatar.
După reconcilierea dintre statele din Golf de anul trecut, în regiune au avut loc mai multe apropieri diplomatice în contextul post-pandemiei de COVID-19.
În luna februarie, şeful statului turc a efectuat prima sa vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la câteva luni după deplasarea la Ankara a prinţului moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zaied, cele două ţări manifestându-şi dorinţa de a consolida legăturile economice.
Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 19 ani ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte, speră să fie reales la următoarele alegeri prezidenţiale, programate pentru iunie 2023.