Primarul Capitalei a pierdut contestaţia la executare introdusă împotriva deciziei irevocabile de demolare a clădirii Cathedral Plaza, potrivit unui comunicat emis de Arhiepiscopia Româno-Catolică Bucureşti.
ARCB îl acuză pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, că a devenit un apropiat al clădirii ilegale şi "încearcă prin toate tertipurile să amâne momentul implacabil al demolării turnului".
"Această acţiune face parte din jocul său duplicitar, prin care, în pofida afirmaţiilor publice că va aplica legea, depune toate eforturile pentru servirea intereselor Millennium Building Development (MBD). În timp ce împotriva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti primarul a angajat firma de avocatură ce anterior a servit interesele MBD, faţă de aceasta din urmă se apără printr-un simplu consilier juridic din cadrul primăriei, preferând, se pare, să piardă procesul şi să nu desfiinţeze Cathedral Plaza, deşi legea, hotărârile judecătoreşti şi morala îl obligă să apere interesele urbei mutilată de proiecte imobiliare iresponsabile", a declarat Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti.
Justiţia a spus respins şi furnizarea de gaze către clădirea ilegală, prin decizia civilă nr. 30124/1.10.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, fiind desfiinţat în mod definitiv şi irevocabil contractul fraudulos, prin care MBD a încercat să obţină furnizarea de gaze, inducând în eroare furnizorul de utilităţi cu privire la legalitatea autorizaţiei sale de construire. La cererea Distrigaz Sud Reţele - GDF SUEZ contractul a fost desfiinţat, furnizorul de gaze neînţelegând să sprijine o activitate interzisă prin lege, respectiv furnizarea de utilităţi către o clădire fără autorizaţie de construire.
Succcesiunea de acţiuni ilegale, prin care Millennium Building Development a încercat să inducă în conştiinţa publică ideea că autointitulata clădire Cathedral Plaza a intrat în circuitul civil şi nu ar putea fi desfiinţată, este întreruptă de o serie lungă de decizii judecătoreşti irevocabile prin care autorizaţia a fost desfiinţată retroactiv, s-a dispus radierea sa din cartea funciară, s-a respins cererea de alimentare cu energie electrică şi cu gaze, iar primarul Oprescu a fost obligat să treacă la desfiinţarea fizică a clădirii şi la readucerea terenului la starea anterioară existenţei acestei construcţii.
Prin sentinţa nr. 2520/28.06.2012, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Primarul General al Capitalei a fost obligat să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza şi totodată să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară şi se află în procedura de executare silită, în cadrul căreia a emis Dispoziţia nr. 1024 prin care, cel puţin formal, a dispus desfiinţarea construcţiei.
Toate acţiunile şi cererile MBD au fost respinse atât de instanţele naţionale cât şi de CEDO.
Cele două cereri introduse de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) referitoare la clădirea de birouri Cahedral Plaza din Capitală au fost formulate pentru clarificarea de către instanţă a modalităţii de punere în executare a Sentinţei Tribunalului Dâmboviţa (2520/2012), având în vedere că imobilul este construit şi pe proprietate privată, nu doar pe domeniul privat al Municipalităţii, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
De asemenea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a emis, pe 25 septembrie 2013, dispoziţia 1024, care prevedea efectuarea unei expertize tehnice pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate. Acelaşi act administrativ a stabilit demararea procedurilor prevăzute de Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, pentru desfiinţarea imobilului.
În prezent, expertizele se află în faza de elaborare, colectivul de lucru fiind format din profesori universitari şi experţi ai instituţiilor de profil, precizează PMB.
Tribunalul Dâmboviţa a hotărât irevocabil că Municipalitatea trebuie să emită un act prin care să impună desfiinţarea construcţiei Cathedral Plaza, "realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC < Millenium Building Development > SRL Bucureşti (n.r. firma dezvoltatoare), de Primăria Sectorului 1 Bucureşti", potrivit Instanţei de judecată.
Cazul Cathedral Plaza a fost deschis în anul 2006, la Tribunalul din Bucureşti, de Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentanţii acesteia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala Sf. Iosif. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul Cathedral Plaza a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Construcţia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.
Ziarul Bursa a solicitat de mai multe ori informaţii despre această problemă însă nu a primit răspuns.