Acţionarii integratorului de infrastructură şi securitate IT Arctic Stream (AST) au fost convocaţi în data de 23 aprilie cu propunerea ca, din profitul anului trecut de 9,1 milioane lei, suma de circa cinci milioane lei să fie distribuită ca dividende, conform unui raport al companiei publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dividendul unitar este de 1,2 lei care, raportat la preţul acţiunii AST de vineri după amiază, de 31,4 lei, echivalează cu un randament brut de 3,8%. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende dacă propunerea va trece de AGA este 28 mai, în vreme ce data propusă pentru plată este 10 iunie.
Profitul obţinut de compani anul trecut a fost cu 35% peste cel din 2022, fiind de asemenea mai mare cu 8% faţă de cel previzionat în BVC. Profitul operaţional (EBIT) a urcat cu 38%, de la 7,71 milioane de lei, în 2022, până la 10,62 milioane de lei (2,13 milioane de euro), la finalul anului trecut.
La rezultatele Arctic Stream de anul trecut a contribuit, pe de o parte, extinderea continuă a echipei, la nivel tehnic, operaţional şi comercial, care a crescut de la 25 de angajaţi, la finalul 2022, la 32 de angajaţi şi colaboratori, la început de 2024. Pe de altă parte, de-a lungul anului 2023, compania a semnat cinci contracte semnificative (cu o valoare a fiecăruia de cel puţin 10% a cifrei de afaceri din 2022). Unele dintre acestea sunt în derulare pe doi-trei ani şi, chiar dacă sunt contracte cadru, fără a reprezenta promisuni ferme de cumpărăre, au un potenţial foarte bun de a se concretiza într-o creştere operaţională, conform unui comunicat al companiei.
Arctic Stream, companie listată în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, este deţinută în proporţie de 67% de Dragoş-Octavian Diaconu. Evaluarea bursieră actuală a emitentului se ridică la circa 132 milioane de lei.
1. Problema e la SOP
(mesaj trimis de Actionar AST în data de 25.03.2024, 12:21)
Dividendul este in linie cu asteptarile investitorilor > dezamagirea este fata de cum este gandit/continuat programul SOP > majorare de capital si restrangerea sau ridicarea dreptului de preferinta al actionarilor existenti . Domnul Diaconu intreba participantii la Ziua Investitorului AST cum sa procedeze pe mai departe cu SOP-ul > putea sa se inspire de la AG, CC, SAFE, si mai ales de la amicii lui , cei de la BENTO > toti cei enumerati au decis sa nu îi dilueze pe actionari prin SOP. Calculul celor trei ani a AST-ului pe BVB, cesiunea de actiuni de la fondator catre angajati chiar inainte de PP, cheltuiala cu SOP-ul anului 2021, distributia de dividende, dimensiunea SOP-ului pe urmatorii trei ani, evolutia bugetului cu salarizarea > arata un dezechilibru intre recompensarile celor aprox 30 de angajati care sunt si actionari ai AST-ului, si restul actionarilor. Trebuie amintit ca Diaconu a vandut in PP la 25 de lei / actiunea. Cred ca ar fi fost decent din partea actionarului principal, un SOP ca a celor de la AG, CC, SAFE, BENTO > prin care se dilua pe el > dona actiunile cuvenite lui din majorare catre acest program SOP > ar fi motivat pe cei care sunt deja actionari, dar si pe posibili noi investitori sa intre la cumparare > sa creasca lichiditatea ( care este din nou foarte mica, dupa incetarea programului de rascumparare )
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 12:55)
Cat costa angajatii la AST(inclusiv cheltuieli SOP) si cat la frimele enumerate?
Diaconu ala nu isi da actiuni SOP deci logic ca se dileaza si el ca are peste 2/3 din actiuni deci suporta tot atat din diluarea totala.
Apoi el e administrator Unic si ia 5000 lei net lunar pentru asta si 20000 ca CEO.Cat scrie in raportari la firmele puse in oglinda ca e cheltuiala cu administratorii si sefii?
De unde reiese ca se restrange dreptul de preferinta?Aia se face legal doar prin AGEA cvorum minim 85%.Eu la AST nu am vazut sa se apropie vreodata de prezenta asta.
Dupa incheierea rascumpararilor vad pe site BVB AST Tranzactii zilnice ca s-au marit considerabil.Lichiditatea a scazut in ultima vreme pe toate listate,H2O,SNP,BRD,TLV firme cu capitalizari de zeci de ori mai mari.
Pana acum AST a dat SOP 1 an ,integral din actiuni rascumparate.Acum vad ca propune sa foloseasca 1/3 din al doilea SOP din ce a ramas de la rascumparare dupa primul SOP..Spre deosebire de altii nu am vazut sa scrie de profituri'normalizate' .Au pus SOP cheltuiala,asa cum si este.
SOP anual e 1% cu posibilitate maxima de 1,5% cu 0,5% doar daca au angajati noi.Procentul asta e mai putin decat spread bid-ask din multe zile.
Vorbim despre diluari pana acum inexistente!Iar pe viitor daca se face majorare de capital poti participa ca nu vad cum indeplinesc conditia legala de ridicare a dreptului de preferinta.Iar daca nu participi,calculeaza si tu marea diluare si vezi de la cine se face mai mult!
Cand facem comparatii e bine sa le facem in ansamblu.SOP se refera la recompensarea muncii eficiente.E cazul la AST?Dar la altii enumerati?Cat e sporul de profit ?Cat e salariul mediu la cele comparate?
Vad ca anul asta propun 11,5 milioane profit si SOP e tot ala.Eu sunt relaxat cu diluare in cel mai rau caz in care impart cate actiuni am in loc de la 100 la 101=paguba-n ciuperci..
Dar mai ales ce-mi convine e ca AST nu'face ca altii'!Sunt foarte bucuros asa cum fac ei lucrurile global.Pare ca iese o treaba excelenta pentru actionari,nu?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 13:26)
problema e la... plecatul dupa fenta!
pe actionar il intereseaza EPS si ce ajunge apoi la el din acesta, dupa toate modificarile de S din EPS. Daca se cheltuie mult cu salarii&asimilate, sub orice forma, EPS si DIV ies prost.Altfel e misto sa scriem diverse fara sa stim cateva simple calcule.
1.3. Actionar AST (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 13:38)
Dvs. sunteti un actionar multumit > mai sunt si alti actionari care poate nu sunt foarte multumiti > asa este la piata BVB. Toate firmele enumerate mai sus, au adus randamente stelare catre cei care au participat in PP-uri, chiar si AG -ul continua sa fie mai profitabil ( chiar cu scaderea din ultimii doi ani ) pentru primii actionari decat AST-ul, asta daca nu au vandut intre timp. Toate firmele enumerate sunt conduse profesionist, s-a investit in dezvoltarea lor, au cresteri de profit si si-au recompensat anual investitorii. Niciunul dintre antreprenorii veniti pe BVB in 2021 nu a fost mai castigat decat Diaconu > a vandut 838 260 din actiunile sale si a incasat 20 956 500 de lei ( pentru o firma cu un istoric de trei ani fiscali, 8 angajati, CA de vreo 40 mil. lei, profit de 6 mil. ). El mai incaseaza 8 498 835 de lei din dividende in acesti trei ani > eu nu as aplauda ca mai incaseaza doar 25 000 de lei net, luna de luna, cand ar putea sa incaseze mai mult. Oricum pachetul lui salarial este in linie cu ce se plateste si la celelalte societati enumerate., daca nu chiar mai mare. Nu contest ca AST are rezultate foarte bune, s-au descurcat excelent in acesti trei ani, mai ales in zona licitatiilor publice > sunt actionar AST, urmaresc activitatea lor > notificari BVB, la ce licitatii participa etc. > doar ca mi-as fi dorit ca SOP-ul sa fie intr-o alta forma.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 14:35)
lasa ghiveciul,scrie la care din societatile alea bugetul cu administratorii e 60000 RON adica 12000 euro net /an
dar daca te-au multumit SAFE,AG cu rezultatele alea bune,iar ar trebuie sa-ti pui intrebarea de ce vezi lucrurile altfel decat 99% dintre investitorii lor ,cum o faci si la Arctic
Diaconu a luat si el dividende cat i-a incarcat Depozitarul Central,or fi gresit aia de i-au dat mai multe ca noua :)
cel mai bine sa nu dea dividende deloc ca ia prea multi bani si poate nu stie ce sa faca cu ei
apropo el cand a vandut actiuni ce BVC avansase?ia scrie cat au incasat aia la SAFE pe 10% anul trecut fix inainte sa ne spuna ca BVC e o gogoasa
pare ca ne-ncurca rau capitalismul corect
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Actionar AST în data de 25.03.2024, 15:19)
Te-as ruga sa citesti mai cu atentie comentariul meu > am facut o comparatie intre societati pe tot intervalul de timp , de la pretul din PP pana in acest moment, aprox. trei ani > ma refer la randamentul investitiei celor care au participat la aceste PP-uri , raportat la pretul de astazi din piata, plus dividende. DA, SAFE si AG stau mult mai bine decat AST la aceasta analiza, chiar si cu evolutiile mai proaste a celor doua din ultimii doi ani. Nu vreau sa deschid o polemica pe subiectul PP-ului celor de la AST, circumstantele din prima jumatate a anului 2021 de pe bursa noastra > cert este ca investitorii au apreciat ca o firma cu 8 angajati, fara produse proprii software, care ofera consultanta si revanzare/implementare de tehnica IT, sa aiba o evaluare de 105 000 000 lei. !!! DA, domnul Diaconu a fost cel mai castigat dintre toti antreprenorii care au venit pe bursa in 2021, calcul facit pe aceasta perioada de trei ani, pe sume incasate si valoare detinere > mai castigat decat cel de la AG, decat cei doi de la SAFE, decat cei trei de la SMTL, decat cei 2 + 2 de la BENTO.
Inca o data, felicitari celor de la AST pentru munca si reusitele lor, dar, consider ca este un dezechilibru intre cum sunt ei recompensati si cei care au investit de la bun inceput in AST ( ma refer la inceputul lor pe BVB ).
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:13)
Le amesteci crunt!!!La AST toti actionarii au fost extraordinar de bine recompensati in raport cu aproape toate firmele listate pe AERO in anii din urma.Asta pentru cine pricepe elementara diferenta intre recompensa pe care o poate decide compania si fluctuatia evaluarii data de piata.
In sens restrans AST are concurent BNET si eventual BENTO,cu una n-ai ce sa compari,iar cealalta este mai scumpa pe indicatorii relevanti.In sens mai larg apar SAFE,Arobs,LIH,ASC etc.Dupa cum se observa,la majoritatea indicatorii s-au deteriorat puternic,iar piata a corectat doar partial asta.Insa doar daca judecam pe moment,in timp lucrurile se aseaza.
PS. Cei care au luat in PP uri au fost sel ectati de brokeri si pentru asta s-au declarat iscusiti in investitii.Firmele astea au mii de investitori pe care putin ii intereseaza ce randament au aia maxim 100 care au luat intr-un PP!Atat in PP cat si la listare se face un Memorandum.Acolo e de vazut cat de onest au proiectat viitorul firmei diversele conduceri.Pe o piata de capital e obligatoriu ca investitorii sa fie corect informati.Mai dearte e treaba lor cat platesc pe BNET,TRP,M sau AST.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:34)
deci compania are reusite, e de felicitat si totusi nu face asa bine ca alea ag, safe care tot tu spui ca nu mai merg asa bine in ultimii anii :))))) OMG Logofatu tot asa calculeaza randament pentru cine a investit in 1900 toamna ce mai conteaza cati erau, detalii
1.8. obraznicul din galerie (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:42)
Analfabetism funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îl înțelege suficient pentru a-l folosi ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță.
1.9. ? (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 17:10)
Ce deranj pe unii ca un actionar la AST face opinie separata fata de majoritatea comentatorilor la articolele despre AST de pe Bursa ro > isi exprima dezamagirea fata de cum este continuat programul SOP, ca vrea mai mult pentru micii actionari (din care face parte) / nu vrea diluarea detinerii.
Dorintele/ingrijorarile lui intra in contradictie cu ale voastre ? Nu sunteti in aceasi barca, a micilor actionari la AST ?
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 17:17)
Anonim ce crezi ca planuieste? " Pentru o perioadă de trei ani de la data prezentului, respectiv până la data de
Pana la data de 22.04.2027 administratorul unic poate decide majorarea capitalului
social subscris, prin emiterea de noi acțiuni in schimbul unor aporturi sau prin conversia
unor creanțe certe, lichide și exigibile, fără a depăși jumătate din capitalul social
subscris existent în prezent, indiferent de numărul de operațiuni necesare atingerii
acestui prag. Astfel, valoarea capitalului autorizat este de 58.500 lei. Pentru acest scop,
administratorul unic poate decide restrângerea sau ridicarea dreptului de preferință al
acționarilor existenți, cu respectarea condițiilor de formă prevăzute de lege."
"Aprobarea mandatării Administratorului Unic sa identifice oportunitatea unor noi
investiții în alte societăți, sa negocieze și să încheie tranzacții privind achiziția de
participații in alte societăți, precum și de alte active financiare, cu plata in cash sau
acțiuni ale Societății, în limita a 30.000.000 lei, cumulat, pana la data de 22.04.2027."
Sa plateasca o achizitie in cash + actiuni?
Spunea intr-un interviu recent ca ". La noi intotdeauna mi-as pune problema ce se intampla cu cotatia cand ai prea multe actiuni in piata, si lichidate nu exista versus a avea dividend." Nu il vad sa emita prea multe actiuni noi, are o neplacere pentru asta.
1.11. Vezi doc. suport AGEA de pe site-ul AST (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 17:35)
Nota fundamentare punctul 2 de la AGEA >
Progromul SOP ramane unul din instrumentele pe care compania noastra va continua sa-l
foloseasca pentru atragerea si pastrarea valorilor umane avand in vedere ca cel mai de pret bun al unei companii din IT este capitalul uman. Astfel propunem ca cele 17.849 actiuni care au ramas la dispozitia Societatii in urma programului de rascumparari inceput in Mai 2022 si incheiat in Noiembrie 2023 si care urmau a fi anulate sa fie folosite pentru programul SOP 23.
Necesarul anual de actiuni pentru acest program, aprobat de catre actionari, este de maxim 1,5% din numarul de actiuni ale Societatii la data alocarii. Avand in vedere ca acest necesar este in prezent de aproximativ 60.000 de actiuni si astfel va fi necesara a majorare a capitalului cu acest numar de actiuni, consideram ca nu se mai justifica tehnic, in prealabil, operatiunea de anulare a celor 17.849 actiuni urmata de o majorare. Astfel, va avea loc o majorare doar cu diferenta necesara pana la cuantumul SOP23, suplimentand doar actiunile proprii aflate in prezent la dispozitia Societatii, provenite din Programul de Rascumparare incheiat in Noiembrie 2023.
Aceasta procedura presupune numai simplificarea operatiunilor corporative in legatura cu
capitalul social, fara a modifica numarul maxim de actiuni acordate prin SOP in raport cu cel aprobat deja de catre actionari.
1.12. Opinie personala/Speculatie (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 17:57)
an dupa an cate 60 000 de actiuni noi ( aproximativ ) cu destinatia SOP
astazi , pana la 17:38, s-au tranzactionat 376 de actiuni AST . Este corect dimensionat acest SOP ? Va avea eficienta acest SOP pentru angajatii prezenti si viitori,daca micii actionari vor refuza sa mai cumpere actiuni la AST pe care ei le primesc gratuit in cadrul acestui program ?
Acum, pretul este bun la AST, sustinut de rezultate > cei care au cumparat pana acum au profit, pastreaza actiunea in portofoliu, dar NU se mai inghesuie la cumparare.
Cei care vor sa adauge AST acum, pentru prima oara, vad o crestere a pretului actiunii > 10 -15 -20% > in urmatorul an, doi ani + dividende de vreo 2 lei net > scenariu optimist . Cred ca sunt oprtunitati mai bune pe BVB, cu o lichiditate mai buna.
Deci atentie la eficienta acestui SOP, in aceasta varianta, pentru toate partile interesate de la AST > inclusiv pentru actionarii retail
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 13:46)
Dividend decent, in crestere, cash excelent, P/E 11 cu profit bugetat 2024 si par genu care fac cu raspundere bugetu.Macar exemplu de comportament cu micii actionari si in plus chiar emitent cu evaluare foarte corecta.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:29)
M-a surprins profitul net bugetat.
Dupa T4 din 2023, ma asteptam sa fie mai rezervati.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 17:39)
Si pe mine.Daca fac profitul ala o sa fie inspre top cel mai bun PER combinat cu FCF.
3. TL DR
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 14:51)
Long story short zbaterile de mai sus
"Ast NU are contract cu o anumita firma de consultanta"
Restul sunt smoking mirrors.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:32)
Ai prins emisiunea de la Antena 3 cu interviul dat de Dragos Diaconu? Pare un excelent comunicator.
"Am un chestionar fulger.
Timp Liber sau bani? Timp liber, incerc sa tin un balans intre munca , viata sociala.
Calitate sau cantitate? Calitate.
Dedicat sau workaholic? Dedicat.
Credite sau bani personali?Credite, businessul trebuie construit cu bani de la banca."
De ce ar avea nevoie de firma de consultanta?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:42)
Eu nu m-am gandit ca s-ar duce la aia
nu l-as lauda ca a facut-o
urmaresc interviurile la astea economice
m-am lamurit ca vorbeste la obiect, are grija ce spune si are respect pentru ceilalti, nu se da inventator la gaura de la covrig
dar pe mine ma intereseaza ce face si aud ca multi sunt foarte happy cu asta
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 16:58)
Daca mergi pe situl lor, au un mesaj interesant :"Acceptăm cu interes și entuziasm orice provocare în domeniul soluțiilor IT&C."
Greu sa spui asa ceva.