Arenele BNR - un nou set cu Halep, Năstase, Ţiriac şi Zamfir la "serviciu"

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 19 decembrie 2017

Arenele BNR - un nou set cu Halep, Năstase, Ţiriac şi Zamfir la "serviciu"

Daniel Zamfir susţine că BNR nu deţine legal baza sportivă, nu are drept de administrare şi că orice protocol este ilegal

Ion Ţiriac a anunţat că a dat BNR în judecată

Actualizare 16:11 BNR: "Domnul Daniel Zamfir şi domnul Ion Ţiriac au reluat în spaţiul public neadevăruri flagrante privind Banca Naţională a României"

Domnul senator Daniel Zamfir şi domnul Ion Ţiriac au reluat, ieri, în spaţiul public neadevăruri flagrante, demne de epoca post-adevăr, privind Banca Naţională a României (BNR), a declarat Mugur Şteţ, directorul adjunct al BNR, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Şteţ afirmă: "Au fost reluate minciuni legate de Centrul de perfecţionare profesională şi activităţi sociale (CPPAS), unde se află şi arenele de tenis. Toate acestea au fost susţinute la un post de televiziune, în seara zilei respective, şi de domnul deputat PNL Florin Roman".

"Surprinderea este cu atât mai mare cu cât documentele care atestă fără niciun dubiu proprietatea Băncii Naţionale a României asupra terenului în cauză i-au fost prezentate atât domnului senator Daniel Zamfir, personal de către subsemnatul, atunci când a vizitat CPPAS împreună cu membri ai Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul României, cât şi domnului Ion Ţiriac prin intermediul domnului Ilie Năstase, căruia, tot personal, i-am pus la dispoziţie documentele menţionate", mai susţine acesta.

Domnul Zamfir a prezentat o serie de confuzii, neadevăruri şi diversiuni - voite sau nu - în încercarea de a-şi susţine punctul de vedere, potrivit BNR.

BNR susţine: "Dreptul de proprietate al BNR este certificat prin documente şi nu a fost contestat niciodată.

În anul 1946, când şeful statului român era Regele Mihai I al României, Banca Naţională a României a cumpărat de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti - prin actul de vânzare-cumpărare şi de schimb - terenul pe care se află astăzi Centrul de perfecţionare profesională şi activităţi sociale. Valoarea plătită în anul 1946 de către BNR a fost de 2.250.000.000 de lei, echivalentul a peste 254 milioane de euro în anul 2017.

În ceea ce priveşte Protocolul încheiat de Banca Naţională a României cu Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) în anul 1991, acesta a fost necesar pentru ca BNR să preia administrarea terenului care îi aparţinea de drept, iar MTS să poată primi banii investiţi în clădirile construite pe acest teren în perioada comunistă. Banca Naţională a României a fost de bună credinţă atunci când a acceptat să plătească 51.435.300,00 de lei (843.201,64 USD), ceea ce reprezintă echivalentul a 1.275.000 EUR în 2017, pentru construcţiile realizate pe terenul respectiv în perioada în care nu a administrat BNR acest patrimoniu".

De altfel, cei care au citit Protocolul, subliniez, cei care au citit, au constatat chiar de la art.1 că se recunoaşte proprietatea Băncii Naţionale a României asupra acestui teren, se mai precizează în comunicat.

BNR mai susţine: "Domnul Zamfir invocă un «draft» al acestui document, care ar solicita pentru intrarea în vigoare o Hotărâre de Guvern. Nu ştiu ce documente are domnul senator, dar de când un draft are valoare legală? Cum poate un draft să fie considerat «document», în timp ce Protocolul autentic, semnat de toate părţile, este contestat?

BNR a respectat întocmai Protocolul din 1991. A investit şi nu a câştigat bani de pe urma arenelor

A fost invocat faptul că BNR nu a respectat Protocolul care prevedea finalizarea investiţiilor şi continuarea activităţilor sportive. Nimic mai fals. Ne-am angajat la anumite investitii şi am făcut mai mult, mult mai mult decât ne-am angajat. MTS a preluat în 1990 o bază compromisă, un maidan de fapt, cu nişte construcţii în stare avansată de degradare pentru că fuseseră retrase toate fondurile de întreţinere şi reparaţii. BNR a asigurat dezvoltarea facilităţilor sportive existente prin investiţii noi, atât timp cât prevederile legale au permis acest lucru. În 1996, a fost construit de la zero stadionul de fotbal cu capacitate de peste 15.000 de locuri. Eu am şi propriile amintiri, veneam în zonă pe vremuri şi ţin minte bine ce era aici: aşa-zisul stadion ajunsese un teren gol şi atât. Vechile tribune fuseseră dezafectate şi transportate în altă parte, încă din 1985. BNR a făcut aici stadionul. BNR a reamenajat terenul de joc, a construit tribune, practic a pregătit stadionul pentru a fi funcţional pentru prima ligă de fotbal în care activa FC Naţional, echipă sprijinită financiar şi de BNR. Mulţi dintre cei care au lucrat pentru clubul Progresul au fost angajaţi ai BNR până la pensionare. Stadionul de fotbal a găzduit meciuri din cadrul Campionatului European de Tineret - 1998.

Începând cu 1991, la Arenele BNR din Parcul cu Platani s-a desfăşurat, până în 2015, turneul de tenis masculin din circuitul profesionist ATP (Association of Tennis Professionals), care a beneficiat de susţinerea totală a BNR. Organizatorii au beneficiat de un contract de comodat, astfel încât au plătit doar minimul cerut de lege, adică doar costul utilităţilor (apă, curent electric etc.), fără niciun fel de chirie. În aceleaşi condiţii de comodat a fost organizat (şi continuă să fie organizat pe terenurile secundare) şi turneul de tenis din circuitul feminin profesionist WTA (Women's Tennis Association), începând cu 2014, anul primei ediţii. De asemenea, au fost organizate numeroase întâlniri de FED Cup (campionatul rezervat echipelor naţionale feminine, organizat de Federaţia Internaţională de Tenis, echivalentul feminin al Cupei Davis) şi Cupa Davis. În Arenă, s-a investit permanent până în 2004, în perioada în care legea permitea BNR să facă investiţii şi în asemenea structuri (instalaţia de nocturnă, consolidări).

Terenurile de tenis au fost mereu bine întreţinute. Numai pentru menţinerea lor dincolo de perioada de competiţii sportive (câteva luni bune pe an, în timpul sezonului rece) au fost investite peste 5 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, să amintim de susţinerea pentru sportul naţional al românilor - oina. Pe stadionul din cadrul Parcului cu Platani s-au organizat nenumărate întâlniri din campionatul naţional, Cupa României, meciuri demonstrative, care au contribuit la popularizarea jocului de oină, o moştenire culturală de marcă a naţiunii noastre.

Nu există nicio decizie a instanţelor de contestare a proprietăţii din Parcul cu Platani care să fi împiedicat intabularea

Atât domnul Zamfir, cât şi domnul Ţiriac se miră cum BNR a putut intabula un teren a cărui posesie a fost contestată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Cum nu se poate mai fals! Nu există o asemenea decizie. Domnii respectivi invocă - din neînţelegere, dorinţă de diversiune sau greşeală - o decizie a ÎCCJ care vizează un alt imobil, un alt caz, nu terenul în discuţie din Parcul cu Platani. Ce relevanţă are atunci acest apel la instanţe, atâta vreme cât se bazează pe o confuzie voită sau nu? ÎCCJ s-a pronunţat, într-adevăr, într-un litigiu patrimonial, dar între BNR şi BRD, pe rol fiind, deci, un cu totul alt caz, legat de un imobil din str. Doamnei. Dar ÎCCJ nu a judecat şi nu a dat nicio decizie privind Arenele din Parcul cu Platani. Rămâne întrebarea cum s-a putut face o asemenea afirmaţie cu seninătate tocmai în clădirea Senatului?!

BNR nu a cerut niciodată milioane de euro pentru terenurile de tenis şi a fost mereu deschisă la orice modalitate legală de repunere în circuit a Arenei centrale

Din nou domnul Zamfir lansează afirmaţii pe care nu le poate proba, spunând că BNR ar fi solicitat 35 de milioane de euro pentru cedarea arenelor de tenis. Este o minciună prin omisiune. Este omis faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, negocierile privind transferul din proprietatea Băncii Naţionale trebuie făcut raportat la valoarea activului care este transferat. Fără o evaluare oficială, făcută nu de noi, ci de un evaluator independent, nu se poate face nici un pas înainte.

Noi nu am scos terenurile la vânzare, asta ar fi implicat o licitaţie, şi nu am cerut niciodată această sumă. Legea spune limpede, orice transfer de proprietate implică o evaluare dată de un evaluator independent în condiţiile legii. Dacă am face altfel, banca ar încălca legea, ceea ce ar avea consecinţe penale. De altfel, proiectul de lege depus în Parlament ca urmare a demersurilor noastre pe lângă trei guverne (Ponta, Cioloş, Tudose) de a găsi o soluţie legală în privinţa repunerii arenelor în circuit prin investiţii masive şi care propune un schimb de terenuri prevede realizarea unei evaluări certificate de un evaluator profesionist. Schimbul de terenuri nu va implica nicio plată din partea statului.

Este straniu faptul că, într-un stat de drept, în care însăşi Constituţia garantează dreptul la proprietate (art.44 alin 2 «Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular») mai există persoane pentru care proprietatea este un moft. Trist este faptul că aceste persoane vorbesc în calitate de membri ai Partidului Naţional Liberal, partid care a fost fondatorul Băncii Naţionale a României. Şi, ca totul să culmineze cu o minciună prin confuzie, personajele amintite mai sus vorbesc de Centrul de perfecţionare profesională şi activităţi sociale ca şi cum ar fi proprietatea «personală» a Guvernatorului Băncii Naţionale a României, şi nu proprietatea de drept a Băncii Naţionale a României, aşa cum rezultă din documente, aşa cum a fost intabulată în Cartea Funciară. În folosul cui? Şi de ce tocmai acum este reluat acest subiect, când, printr-un proiect de lege depus de alţi parlamentari, se întrevede o soluţie legală de repunere în circuitul sportiv a Arenei centrale, după ce domnul senator Zamfir a vizitat arenele şi părea edificat în legătură cu ce a fost făcut şi cu ce trebuie făcut din perspectiva interesului public şi privat faţă de Centrul de pregătire, parc şi Arene?".

(C.A)

----------

Senatorul PNL Daniel Zamfir a lansat un nou atac la adresa Băncii Naţionale, pe subiectul complexului sportiv din Parcul cu Platani. Alături de acesta, în cadrul unei conferinţe de presă, s-au aflat Simona Halep, Ilie Năstase, Ion Ţiriac, George Cosac (preşedintele FR Tenis) şi Camelia Potec (preşedintele FR Nataţie, vicepreşedinte COSR).

Istoria arenelor a fost reluată, au fost prezentate documente, s-au depănat amintiri, iar ideea centrală a fost că acest complex trebuie să fie redat sportului.

Senatorul Daniel Zamfir a criticat dur proiectul de lege depus de mai mulţi parlamentari PSD, conform căruia Banca Naţională a României va ceda arenele BNR, care vor reintra în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, urmând să primească în proprietate, la schimb, o serie de alte active imobiliare (Institutul Bancar Român, Centrul de Perfecţionare Profesională şi Activităţi Sociale al băncii centrale ...).

Zamfir a prezentat mai multe documente, susţinând că acestea demonstrează că BNR nu deţine în mod legal baza sportivă şi că protocolul încheiat cu Ministerul Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte exproprierile terenurilor pe care sunt construite arenele de tenis este ilegal: "BNR, în deplină cunoştinţă de cauză şi cu complicitatea unor instituţii, a acţional ilegal timp de 27 de ani. Ilegalităţile au început din 1991, când s-a încheiat un protocol neacoperit de lege. Am aici documentele care evidenţiază acest lucru. Asta probează reaua credinţă a celor de la BNR.

Un control făcut de Finanţe confirmă că acel Protocol a fost ilegal. BNR a încercat demersuri de intrare în posesia terenurilor. În 2014, ICCJ decide, definitiv şi irevocabil că patrimoniul deţinut de BNR înainte de 1948 nu mai aparţine Băncii, iar Banca nu mai poate invoca acte de dinaintea anului 1948. Într-un mod foarte suspect, Oficiul de Cadastru a intabulat 9,7 hectare fără ca BNR să probeze continuitatea proprietăţii. Terenul pe care e construită arena de tenis nu a fost niciodată al Băncii Naţionale a României şi lucrul ăsta îl ştie Tudose (n.r. premierul Mihai Tudose) şi nu a făcut nimic. Cel mai grav lucru este că premierul Tudose ştie şi îl aprobă pe Isărescu. În trecut, atât premierului Ponta (n.r. Victor Ponta), cât şi lui Cioloş (n.r. Dacian Cioloş), Isărescu le solicitase 35 de milioane de euro şi invoca BNR un raport de evaluare pe care nu l-am văzut niciodată, deşi am solicitat să fie trimis la Comisie. Dar vă spun ce face BNR în continuare: BNR promovează un proiect de lege prin care vrea ca Parlamentul să-i legalizeze acum toate matrapazlâcurile astea. Proiectul de lege e o tentativă de fraudă, pentru că BNR nu numai că nu e proprietarul terenurilor, dar nu are nici măcar drept de administrare. Solicităm premierului Tudose să denunţe acest protocol care este în primul rând ilegal, iar în al doilea rând BNR nu şi-a respectat obligaţiile asumate".

Ion Ţiriac a anunţat că a dat BNR în judecată şi nu înţelege de ce organele statului nu s-au autosesizat în legătură cu această bază: " Prezentul şi viitorul contează cel mai mult. Sunt documente pe care noi le-am prezentat Judecătoriei Bucureşti, deci începem procesul împotriva Băncii Naţionale a României. Cine suntem? Suntem nişte sportivi care am fost, nişte sportivi care suntem şi, dacă este nevoie, în următoarele săptămâni, pot să adun până la 200.000 de semnături ale sportivilor care vor fi. Îi mulţumesc domnului Zamfir că s-a autosesizat. Şi mă întreb cum alte instituţii ale statului nu se auto-sesizează? Noi cerem ca imediat să se reîntoarcă acest club la stat. Eu plătesc pe o grădină de 9000 de metri pătraţi, o chirie de 30.000 de euro pe lună. Să plătească şi BNR chirie, aşa cum plătesc şi eu, ca persoană fizică. Toţi avem şi drepturi şi obligaţii. La BNR sunt oameni deştepţi, dar ei sunt acolo ca să se ocupe de bănci şi de moneda naţională, chiar şi Banca Europeană a spus să termine cu business-ul! Ar trebui ca organele de anchetă să se autosesizeze. Se vede negru pe alb că s-a comis o greşeală, voit sau nu. Eu am mai vorbit cu BNR şi acum 15 ani, şi acum 10 ani şi i-am tot întrebat ce vor să facă. E păcat de acest teren". De asemenea, Simona Halep, Bogdan Stelea, George Cosac, Camelia Potec au insistat că acest complex trebuie să intre cât mai repede în administrarea Ministerului Tineretului şi Sporturilor sau al Primăriei Capitalei.

Daniel Zamfir susţine că BNR nu avea dreptul să pretindă chirie pentru arenele de tenis şi pentru stadionul de fotbal, dar a precizat că de acest lucru trebuie să se ocupe justiţia, în acest moment cel mai important lucru fiind ca acest complex să reintre în circuitul sportiv.

În această toamnă, membrii Comisiei economice a Senatului, condusă de Daniel Zamfir, au purtat discuţii oficiale legate de viitorul Arenelor BNR cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, ai Ministerului Tineretului şi Sporturilor, dar şi cu foşti mari sportivi. Dorind să demonstreze dreptul de proprietate, reprezentanţii BNR au oprezentat actul de vânzare - cumpărare întocmit de "Societatea de Dare la Semn Bucureşti" şi de "Banca Naţională a României SA", pe 2 iulie 1946. La punctul 10 al acestui document este trecută şi suma pentru care s-a făcut tranzacţia: 345.000.000 lei, iar un calcul făcut de către BNR (1 USD din 1946 = 13,27 USD- 2017) indică faptul că în acest moment cei 345.000.000 de lei din 1946 ar însemna 197.558.233 de dolari. Reprezentanţii BNR au susţinut constant că sunt interesaţi de cedarea bazei, lucru exprimat şi într-un comunicat oficial dat în luna octombrie: "Reiterăm faptul că Banca Naţională a României a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete. În acest sens, au fost transmise scrisori oficiale către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii". Pe de altă parte, în faţa comisiei, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze că, indiferent cine va administra arena centralului de tenis după o eventuală cedare a lui, nu va putea obţine aviz de la ISU pentru tribune cu o capacitate mai mare de 3.000 de locuri, din cauza amplasamentului.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Se ceartă leprele intre ele!

    Isărescu, Tiriac, Năstase... Nu le mai ajung bogățiile.  

    Marele moralist, Ion Tiriac, care da pe afara de cinste și care a venit in Romania cu 4 milioane (după spusele lui), iar acum are 2 miliarde de euro, bani furați de la romani, acum a pus ochii pe Parcul cu Platani...

    Mi-e greață! 

    Poate ar trebui văzut cine locuieste in casa din curtea Arenelor Bnr.

    Umbla vorba ca Manole doarme acolo 

    1. Cine e Manole?

    Tiriac vrea de/a moca,cand e de furat e primul,are terenuri peste tot,sa construiasca arene si cluburi de tenis.Nastase,alt fomist ,ce/a facut cu terenul OLIMPIA pana acum//?

    1. Hotoman care te dai bnr,Tiriac si Nastase au muncit ,si au adus glorie tarii,nu vor baza sportiva decat pentru sportivii tineri.Fosilele din bnr au luat-o cu japca doar pt ca au dat cu gura la sri.Sa le plareasca pt asta?Si tu ca un limric te dai bnr.Tu erti tot bnr-ul?

      Esti naiv sau...

      Sa construiasca alte baze/arene, sunt terenuri ,Tiriac vrea vrea moca,da.i cu gura mare..

      Tiriac construieste daca are nevoie.

      Dar asta nu inseamna ca BNR (institutia, nu tu) nu are obligatia sa respecte legea. Asa ca, daca Tiriac & Co au dreptate in instanta, o sa o cam bagati pe maneca. Dar mai este mult pana departe. 

    D.N. ,semnatarul articolului ,Zamfir nu a facut decat sa expuna modul de operare parsiv al profitorilor din BNR ,nu "ataca " BNR.Nu mai confundati pe manole si fosilescu cu BNR,sau au luat-o pe persoana fizica?

    1. Poate citești tot articolul." BNR promovează un proiect de lege prin care vrea ca Parlamentul să-i legalizeze acum toate matrapazlâcurile". Acesta este o expunere sau un atac?

      E doar un anunt Uita-te la SC MAR SRL mosia lui Isarescu o pensiune facuta cu fonduri europene unde e inchisa mereu si nimeni nu se poate caza, ce BNR e mosie pt afaceri? Sa treaca la ministerul sportului sa joace copiii tenis cu Halep si turneul lui Tiri sa se tina acolo nu in Ungaria sa nu joace tenis doar bancherii si odraslele lor!!

      Pai pe voi nu v-ar caza nici un om normal ca nu va platiti ratele si vreti sa vi se stearga creditele. Voi sunteti aua care pleaca cu sapunul, hartia igienica si prosopul de la un loc de cazare si faceti si scandal ca de ce nu au avut pasta de dinti gratis la baie.

      Aaa, la voi, la BNR asa se practica? Si atunci cand mergeti in vacante cu "inocentii din bancile comerciale"?

      La care "la voi la BNR"? Si-au deschis punct de lucru si in suburbia Sibiului, Cijmadie?

      Voi, la BNR, sunteti surprinzatori. Asa ca, in temeiul "aupravegherii prudentiale", puteti deschide sucursale si la Cucuietii din deal. Doar sunteti independenti, nu?

      La Chisinau ar fi bine , ca are supraveghere BCR

    Bunicul a pierdut un proces la Cluj ca cineva de Primarie a facut, inregistrat vanzare -cumparate pe terenul nostru.

    Caitati un drag judecator Tomsa si o sa vedeti halal justitie.

    Intre un anonim de la Bnr si o legenda vie ca Tiriac, cui sa ii dai crezare? 

    Aici s-au amestecat niste interese diferite dar cu dusman comun BNR si Mugurel. Tiriac vrea arenele sa faca turnee cu numele lui si sa faca bani pana la urma, Zamfir ala vrea sa dea in BNR si Mugurel si banci si orice scandal e binevenit, iar restul sunt pesti mici care inoata in siaj, Simona e naiva si e folosita iar Nasty e si el acolo ca e fratele lui in schema. Daca cineva crede ca Tiriac o sa castige impotriva BNR crede si ca leu ajunge la 5 cum tipau unii acum 1 luna. Pe Zamfir il inteleg dar pe Tiriac sa se ia de guler cu BNR nu prea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb