Argentina va plăti importurile sale din China mai repede în yuani decât în dolari, urmând exemplul celuilalt gigant sud-american, Brazilia, care a luat o decizie similară la sfârşitul lui martie, a anunţat ieri ministrul economiei Sergio Massa, potrivit Agerpres.
"În urma acordului cu diferitele companii, Banca Populară a Chinei şi Banca centrală argentiniană, am reeşalonat instrumentul de plată de peste 1,04 miliarde de dolari pentru această lună, pentru importurile din China", a anunţat Sergio Massa alături de ambasadorul chinez la Buenos Aires, Zou Xiaoli.
Ministrul a adăugat că de luna viitoare va fi posibilă "programarea unui volum de importuri în yuani în valoare de peste un miliard de dolari, ceea ce va înlocui utilizarea dolarilor".
Abandonarea dolarului în tranzacţiile cu China "îmbunătăţeşte perspectivele pentru rezervele nete ale Argentinei" şi "ajută la menţinerea nivelului de activitate, a volumului importurilor, a ritmului comerţului dintre" cele două ţări şi "nivelurilor de funcţionare economică de care Argentina are nevoie", a adăugat el.
La rândul său, Zou Xiaoli a subliniat importanţa acestei decizii pentru "a proteja şi dezvolta pieţele mondiale sprijinind companiile cu scopul ca acestea să poată folosi monedele locale pentru plata schimburilor comerciale".
Acest anunţ a fost făcut în contextul în care pesoul argentinian suferă de câteva zile o eroziune spectaculoasă faţă de dolar, ajungând, la cursul paralel neoficial, la aproape 500 de pesos pentru un dolar, marţi, faţă de 227 pentru un dolar la cursul oficial, pierzând aproximativ 20% din valoarea sa într-o săptămână.
La sfârşitul lui martie, guvernul brazilian a anunţat un acord cu China pentru ca schimburile comerciale dintre cele două ţări să fie efectuate în propriile monede, realul şi yuanul. Preşedintele Lula da Silva chiar s-a întrebat în cursul vizitei sale în China la mijlocul lui aprilie: "De ce toate ţările sunt obligate să-şi facă schimburile lor comerciale bazându-se pe dolar?".
A doua economie mondială, mare rival politic al Washingtonului, China îşi internaţionalizează moneda de câţiva ani.
Dar dolarul reprezintă încă 42% din valuta utilizată în comerţul internaţional în aprilie, faţă de 33% pentru euro, 6% pentru lira sterlină, 5% pentru yenul japonez şi doar 2% pentru yuan, potrivit celor mai recente date din sistemul internaţional de plăţi Swift.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2023, 10:27)
Inceputul sfarsitului,ca toate imperiile,nici una nu e vesnic
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2023, 17:27)
Nici una nici alta, agramații sunt întotdeauna și analfabeți funcțional, dar și economic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2023, 12:27)
Daca si fatza de amaratul de leu romanesc, cursul dolarului scade la greu, fatza yuanul chinezesc, in curand verzisorii se vor duce in cap! E si normal, caci America e tara tuturor posibilitatilor!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2023, 17:29)
Verzișorii variază în raport cu celelalte valute. N-are nicio relevanță ce fac săracii planetei. Dacă argentina și china profită de relații comerciale, prosperitatea rezultată va fi mai departe valorificată în dolar. :))))))
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2023, 23:15)
Cap ai, creier si intelegere a mecanismelor economice la ce-ti mai trebuie!