Ariile marine protejate sunt doar parţial ocrotite

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 mai 2024

Ariile marine protejate sunt doar parţial ocrotite

English Version

Bunele intenţii în materie de protecţie a naturii sunt doar parţial materializate până la capăt. Doar o treime din ariile marine protejate (AMP) din lume fac obiectul unui nivel ridicat sau integral de protecţie pentru a conserva biodiversitatea şi a creşte biomasa piscicolă, potrivit unui studiu publicat în revista Conservation Letters. Comunitatea internaţională şi-a fixat obiectivul de a proteja 30% din suprafaţa acoperită de oceane până în 2030 pentru a restaura biodiversitatea, un obiectiv cunoscut sub numele de "30X30". În februarie 2023, 18.000 de arii marine protejate existau la nivel mondial, reprezentând 8,2% din suprafaţa oceanelor, însă aceste zone au niveluri de protecţie foarte diferite. Pentru a evalua eficacitatea AMP-urilor, autorii americani, francezi şi portughezi ai noului studiu s-au concentrat asupra celor mai mari 100 de arii marine protejate, care reprezintă împreună 89,2% din suprafaţa totală a AMP-urilor şi 7,3% din suprafaţa oceanelor de pe Terra. Cercetătorii au ajuns la concluzia că doar o treime (35,7%) din aceste arii marine prezintă un nivel înalt sau integral de protecţie, acoperind 2,6% din suprafaţa oceanului global. Acest procent este foarte îndepărtat de obiectivul "30X30". În schimb, o altă treime (36,9%) din ariile "protejate" sunt afectate de activităţi "profund distrugătoare" şi incompatibile cu protecţia biodiversităţii, cum ar fi pescuitul industrial, potrivit acestui studiu.

Restul de AMP-uri sunt fie lipsite de reglementări şi norme de gestiune, fie slab protejate. Studiul a arătat, în plus, că numeroase ţări (Australia, Brazilia, Chile, Franţa, Africa de Sud, Regatul Unit, Statele Unite, etc.) instaurează o parte importantă din ariile lor marine protejate în zone îndepărtate şi în teritoriile lor de peste mări. Astfel, 62,4% din ariile marine puternic protejate sunt situate în zone îndepărtate. Franţa, care deţine al doilea domeniu maritim din lume, are doar 1,6% din apele sale sub incidenţa unui regim cu nivel înalt sau integral de protecţie, a declarat Joachim Claudet, cercetător la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice (CNRS) şi coautor al studiului.

Acele arii puternic protejate se află într-un procent de 80% în Teritoriile australe şi antarctice franceze (TAAF). În schimb, în zonele de ţărm ale Atlanticului, Canalului Mânecii şi Mării Nordului deţinute de Franţa, doar 0,01% din acele ape sunt clasificate ca având un nivel înalt sau integral de protecţie. În studiul lor, oamenii de ştiinţă propun să nu mai fie contabilizate, în obiectivul 30X30, AMP-urile al căror nivel de protecţie este necunoscut sau insuficient, mai ales cele în care sunt autorizate extracţia minieră şi pescuitul industrial.

Ei pledează, de asemenea, în favoarea unei mai bune repartiţii geografice a AMP-urilor şi pentru ratificarea Tratatului internaţional privind protecţia mărilor libere.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb