Ariston Group - profit net de 191 milioane euro, în creştere cu 36,3%

F.D.
Companii / 26 martie

Ariston Group - profit net de 191 milioane euro, în creştere cu 36,3%

Ariston Group a înregistrat un profit net aferent anului trecut de 191,2 milioane de euro, cu 36,3% mai mare faţă de 140,3 milioane de euro în 2022. Rata de impozitare consolidată corespunzătoare a fost de 24,6%, faţă de 22,0% în anul precedent, ca urmare a unui mix de ţări diferit datorită achiziţiei Wolf & Brink, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, venitul net s-a ridicat la 3,091.8 miliarde de euro, în creştere cu 30,0% faţă de 2,378.8 miliarde de euro înregistrate în 2022. Creşterea a venit din partea diviziei Confort termic din Europa, cu o contribuţie semnificativă din partea achiziţiei Wolf & Brink, finalizată în ianuarie 2023.

Paolo Merloni, preşedintele executiv, a declarat: "De la IPO-ul nostru din noiembrie 2021, Grupul Ariston aproape că şi-a dublat atât veniturile nete, cât şi rezultatul EBIT ajustat. În 2023, Wolf şi Brink au intrat în grupul nostru şi, în pofida condiţiilor de piaţă adverse, am obţinut o performanţă solidă. În Grupul Ariston, continuăm să fim motivaţi de viziunea noastră de a aduce confort sustenabil pentru fiecare. Ne concentrăm constant eforturile în direcţia obţinerii unei creşteri organice, continuând totodată să explorăm oportunităţi de fuziuni şi achiziţii strategice, încrezători în tradiţia grupului de a oferi companiilor de succes un loc în care pot creşte şi prospera în continuare."

EBITDA s-a situat la 417,1 milioane de euro, în creştere cu 47,1% faţă de 283,5 milioane de euro înregistrate în anul precedent, în timp ce EBIT a fost de 285,7 milioane de euro, în creştere cu 47,5% faţă de 193,7 milioane de euro în 2022.

EBITDA ajustată la 422,2 milioane de euro, cu o creştere de 38,3% faţă de 305,3 milioane de euro înregistrate în 2022 şi o creştere de la 12,8% la 13,7% a marjei la veniturile nete.

EBIT ajustat s-a ridicat la 314,2 milioane de euro, în creştere cu 41,2% faţă de 222,6 milioane de euro în 2022. Marja corespunzătoare din veniturile nete a urcat de la 9,4% la 10,2%.

Fluxul de numerar liber în anul respectiv a fost de 111,6 milioane de euro, faţă de 31,7 milioane de euro în 2022. Creşterea anuală a fost legată de dinamica puternică pe pieţele din Europa Centrală, în pofida creşterii capitalului de lucru net de la an la an şi a creşterii cheltuielilor de capital pentru digitalizare, tehnologii, flexibilitate şi eficienţă a operaţiunilor.

Îndatorarea financiară netă (calculată în conformitate cu recomandările ESMA 32-382-1138) a trecut de la 60,2 milioane de euro numerar net la 31 decembrie 2022 la 610,9 milioane de euro datorie netă la 31 decembrie 2023, reflectând plata pentru achiziţia Wolf & Brink, dividendele către acţionari şi achiziţionarea a 1,5 milioane de acţiuni proprii pentru a fi utilizate în cadrul planurilor de beneficii pe termen lung (LTI) în anii următori.

Maurizio Brusadelli, director general al Ariston Group, a declarat: "2023 a fost un an favorabil pentru Grupul Ariston. Germania, acum cea mai mare piaţă a noastră, reprezentând aproximativ 25% din veniturile nete, a fost motorul performanţei noastre. Am obţinut o profitabilitate solidă, beneficiind de efectele de scară şi de sinergiile rezultate din tranzacţia cu Wolf şi Brink. În pofida semnelor de volatilitate persistentă a pieţelor europene, în special pentru prima jumătate a anului 2024, cred că ne aşteaptă un parcurs de creştere foarte interesant pe termen mediu. Datorită pasiunii, angajamentului, know-how-ului şi valorilor puternice ale angajaţilor noştri, vom juca un rol major în tranziţia tehnologică şi în domeniul energiei regenerabile, creând în cele din urmă valoare pentru acţionarii noştri."

În scopuri comparative, aplicând metoda de calcul utilizată înainte de adoptarea recomandărilor ESMA, poziţia financiară netă a trecut de la 98,9 milioane de euro numerar net la 575,0 milioane de euro datorie netă. Principala diferenţă constă în includerea conform standardelor ESMA - la pasive - a opţiunilor de vânzare şi de cumpărare aferente achiziţiilor şi a imactului pozitiv al marcării la piaţă asupra instrumentelor derivate.

"Consiliul de administraţie va propune adunării generale un dividend de 17 eurocenţi pe acţiune, o creştere de 31% faţă de anul precedent.

Dividendul, dacă va fi aprobat de adunarea generală, va fi plătit la 22 mai 2024, 21 mai 2024 fiind data de înregistrare şi 20 mai 2024 fiind data ex-dividend.

În scopuri fiscale, acolo unde este cazul, dividendul va fi plătit din profitul net pentru 2023", se arată în comunicat.

Consiliul de administraţie a hotărât să convoace Adunarea generală anuală la 6 mai 2024 pentru a aproba raportul anual care include, printre altele, situaţiile financiare pentru exerciţiul încheiat la 31 decembrie 2023, informaţiile nefinanciare, raportul de guvernanţă corporativă şi raportul de remunerare.

Consiliul de administraţie a decis, de asemenea, să supună adunării generale o nominalizare obligatorie a directorilor executivi şi neexecutivi după încheierea mandatului unora dintre directorii actuali. Consiliul a propus reconfirmarea lui Paolo Merloni în funcţia de director executiv şi a lui Roberto Guidetti, Maria Francesca Merloni, Ignazio Rocco di Torrepadula, Marinella Soldi, Enrico Vita şi numirea lui Katja Gerber ca directori neexecutivi. Din consiliul de administraţie fac parte Maurizio Brusadelli în calitate de director executiv, Antonia Di Bella, Laurent Jacquemin şi Guido Krass în calitate de directori neexecutivi, al căror mandat nu expiră în 2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb