ARISTON THERMO: "Efectuarea verificării tehnice periodice, esenţială pentru eficienţa în exploatare a centralei termice"

Gabriel Tănase
Companii / 24 august 2016

Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esenţială pentru siguranţa şi eficienţa în exploatare, atât a centralei termice, cât şi a instalaţiei la care este conectată, a explicat Cătălin Drăguleanu, country manager al companiei Ariston Thermo România.

Într-un comunicat de presă trimis redacţiei, reprezentanţii companiei, au detaliat câteva sfaturi legate de modul în care trebuie montate, puse în funcţiune şi verificate tehnic centralele, indicând şi câteva măsuri de optimizare a funcţionalităţii acestora, care pot fi luate chiar de către proprietari.

Astfel, primul pas pentru cei care achiziţionează o centrală termică pe gaz este montarea acesteia cu ajutorul unei firme sau instalator specializat, urmând ca imediat să aibă loc deschiderea alimentării de gaz realizată de către furnizorul de gaze.

Următorul pas pe care trebuie să îl realizeze proprietarul este punerea în funcţiune (PIF), activitate prestată în mod gratuit de către centrul de service autorizat prin care se realizează o serie de verificări, reglaje obligatorii şi probe de funcţionare, care se fac la finalizarea lucrărilor de instalare.

Tot centrul de service este cel care trebuie să realizeze Autorizarea Funcţionării ce reprezintă prima verificare tehnică a proiectului, a condiţiilor de instalare şi a centralei termice, aceasta fiind obligatorie conform normativelor ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat). Odată cu aceste două operaţiuni, porneşte garanţia legală şi comercială a produsului.

"În plus, odată cu introducerea, din 26 Septembrie 2015, a obligativităţii vânzării şi instalării exclusive de centrale termice în condensare dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic şi mai ecologice, au apărut şi noi cerinţe la instalare şi la evacuarea gazelor şi a condensului. Astfel, este bine de reţinut că pentru o durabilitate şi eficienţă cât mai mari, este necesar ca radiatoarele şi instalaţiile termice să fie spălate cu soluţii speciale, iar agentul termic din radiatoare să fie tratat special cu produse anticorozive", menţionează reprezentanţii Ariston.

Toţi cei care au o centrală termică instalată sunt obligaţi, prin lege, să realizeze, o dată la doi ani, verificarea tehnică periodică (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de către o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică.

"Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esenţială pentru siguranţa şi eficienţa în exploatare, atât a centralei termice, cât şi a instalaţiei la care este conectată. Astfel, funcţionarea în parametrii optimi şi consumul de gaz nu vor fi o grijă", a precizat Cătălin Drăguleanu.

Verificarea tehnică periodică (VTP) constă în evaluarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă, gazelor arse, reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare. De asemenea, proprietarii ar trebui să ştie că distribuitorul de gaze veridică periodic valabilitatea VTP.

Potrivit sursei citate, verificarea tehnică periodică trebuie completată, în perioadele din afara sezonului de încălzire, de revizii pentru curăţare şi întreţinere efectuate de către un centru service autorizat, ai cărui tehnicieni au urmat cursurile de pregătire special organizate de către producător şi pot da, de câte ori este nevoie, sfaturi specializate, oferind de asemenea piese de schimb originale în cel mai scurt timp.

"Folosirea pieselor de schimb originale garantează funcţionarea centralei în parametri optimi, prevăzuţi de către producător, pe o perioadă cât mai îndelungată. De aceea este atât de important ca întreţinerea periodică să fie făcută corespunzător, iar reviziile anuale să fie realizate de firme de service specializate şi autorizate de producător", a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Pentru a spori şi mai mult eficienţa centralei termice, proprietarii sunt sfătuiţi să asigure în permanenţă o izolare cât mai ridicată a geamurilor, uşilor şi pereţilor şi să verifice ca schimbul de căldură să nu fie limitat de obiecte care acoperă radiatoarele. În plus, optimizarea sistemului presupune o temperatură constantă de 210 C, care poate fi menţinută cu ajutorul cronotermostatelor de ambient.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb