Premierul nord-irlandez Arlene Foster acuză Uniunea Europeană că este mai îngrijorată de integritatea pieţei comune decât de Acordul de pace din Vinerea Marea din 1998, relatează Reuters, citat de News.
Uniunea Europeană a anunţat că urmează să declanşeze o procedură judiciară împotriva deciziei Guvernului lui Boris Johnson de a prelungi o "perioadă de graţie" a controalelor vamale la anumite produse exportate de către Marea Britanie în Irlanda de Nord.
Bruxellesul denunţă faptul că această iniţiativă unilaterală britanică încalcă acordul Brexitului.
"Singurul lucru care-i interesează este păstrarea blocului lor. Ei nu sunt interesaţi, contrar a ceea ce pretind, de păstrarea Acordului de la Belfast", denunţă la BBC Arlene Foster.
"Dacă ar fi fost, n-ar fi avut iniţiativa pe care o au acum".
Protocolul cu privire la Irlanda de Nord din acordul Brexitului vizează să împiedice intrarea unor mărfuri britanice fără control pe piaţa unică europeană, însă efectele acestuia şi măsurile adoptate atât de către Londra, cât şi de către Bruxelles, sunt "total disproporţionate" faţă de riscuri, apreciază Arlene Foster.
"Trebuie (ca procotolul) să fie înlocuit, pentru că prelungirea perioadei de graţie este o frecţie la piciorul de lemn în comparaţie cu problemele fundamentale reale în comerţ", declară ea.
"Există o neînţelegere fundamentală cu Uniunea Europeană pe tema pagubellor pe care le provoacă".
Din cauza perturbărilor comerciale provocate de Brexit şi a dispoziţiilor impuse în vederea evitării unei restabiliri a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, organizaţii paramilitare unioniste nord-irlandeze au anunţat că îşi retrag "temporar" susţinerea Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998.