Armata rusă a afirmat miercuri că a preluat controlul asupra a două noi localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde trupele sale continuă să avanseze în faţa unor forţe ucrainene depăşite numeric şi ducând lipsă de putere de foc, relatează Agerpres.
"Unităţile grupării armate Sud au eliberat localităţile Ostroie şi Grigorovka (Gostre şi Grigorivka, în ucraineană), a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Ministerul nu precizează unde se află exact acestea, dar o localitate numită Gostre se află puţin mai la est de oraşul Kurahove, controlat de forţele Kievului.
În ultimele ore, observatorii militari s-au arătat deosebit de îngrijoraţi în legătură cu situaţia din Vuhledar, un oraş situat mai la sud în regiunea Doneţk, unde trupele ucrainene, de peste doi ani şi jumătate, resping atacuri ruseşti intense.
Ministerul britanic al Apărării a afirmat miercuri, în raportul său zilnic, că trupele Kremlinului au avansat în sectorul Vuhledar, ameninţând acum oraşul din trei părţi diferite.
Contactaţi de AFP, Brigada a 72-a mecanizată separată ucraineană, care apără oraşul, şi comandamentul responsabil de acest sector nu au dorit să facă vreun comentariu.
Responsabilul instalat de ruşi în regiunea Doneţk, Denis Puşilin, citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti, a afirmat miercuri că lupte se duc deja în interiorul oraşului Vuhledar.
Potrivit liderului separatist, unităţi ruseşti luptă deja chiar în oraş împotriva apărătorilor ucraineni, care s-ar retrage în grabă, notează EFE.
"Vuhledar este important pentru noi", a spus el, fiind completat de bloggeri militari, care susţin că obiectivul Rusiei este să încercuiască oraşul cât mai curând posibil.
ISW confirmă în ultimul său raport că trupele ruse au intrat în Vuhledar dinspre est şi încearcă să avanseze şi dinspre nord-estul oraşului.
Din februarie 2022, armata rusă a lansat două ofensive majore asupra oraşului, dar ambele au eşuat, soldându-se cu pierderi grele în rândul atacatorilor.
"Oraşul este situat pe o înălţime, este unul dintre puţinele locuri de pe front unde există un avantaj de înălţime (...) Acest lucru ne-a permis să respingem atacurile inamice pentru o lungă perioadă de timp", a declarat un reputat expert militar ucrainean, Serghii Zgureţ, pentru postul de televiziune ucrainean TV Espreso.
Ucraina, aflată în dificultate în est, a lansat un atac major pe 6 august în regiunea rusă Kursk, preluând sub control mai multe sute de kilometri pătraţi, conform Kievului.
Potrivit unuia dintre scenariile cu privire la această incursiune, Kievul ar fi sperat să constrângă Moscova să îşi redistribuie trupele în regiunea Doneţk şi astfel să le încetinească avansul, dar, pentru moment, soldaţii ruşi continuă să avanseze.
1. Daca Ucrainienii
(mesaj trimis de #cu_plugu_peste_kiev în data de 25.09.2024, 16:11)
...ar da inapoi toate pamanturile "primite" de la noi, poloneji, lituanieni si bielorusi si rusi, le-ar mai ramane niste grajduri cu balegar de pe langa Kiev.
In rest, Slava Ucraina.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2024, 16:53)
Iar daca mujicii ar da inapoi toate “pamanturile” luate cu japca de la Germani, Finlandezi, Polonezi, Slovaci, Georgieni, Chinezi, Japonezi, ar mai ramane rupti in fund cu un ciot de padure langa Moscova:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2024, 17:11)
Pamanturile alea au fost luate de catre mujici care au crezut ca vor ramane etern in mujicia. S-au inselat!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2024, 17:15)
Eroul Putin aduce pas cu pas ucraina la teren agricol, ceea ce și este!
Mult succes conducător iubit și de romani!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2024, 18:15)
Baftă și bulan pozitiv !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2024, 21:56)
Bravo Rusia! FMM Ucraina!