Armata nord-coreeană a efectuat astăzi un baraj de artilerie în zona-tampon maritimă situată în apropiere de frontiera cu Coreea de Sud, a anunţat armata sud-coreeană, transmite AFP, conform Agerpres.
La ora 14.59 (05.59 GMT), militarii nord-coreeni au lansat circa 130 de tiruri simultan din două locuri diferite, unul situat în est, către Marea Japoniei, iar altul în vest, către Marea Galbenă, a precizat într-un comunicat Statul major al forţelor sud-coreene, calificând tirurile drept "încălcare clară" a acordului militar din 2018 dintre Seul şi Phenian.
Este vorba de acordul prin care a fost instituită o "zonă tampon" de o parte şi de alta a frontierei maritime intercoreene, în care exerciţiile navale sau tirurile cu muniţie reală sunt interzise pentru a reduce riscul de incidente.
Niciunul din proiectile nu a căzut de partea sud-coreeană a frontierei, a menţionat Statul major sud-coreean.
La rândul său, Coreea de Nord a afirmat că este vorba de un "avertisment de represalii" împotriva a ceea ce a calificat drept tiruri de artilerie multiple ale Sudului.
Un purtător de cuvânt al Statului major general al Armatei populare nord-coreene a susţinut într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială KCNA că "zeci de proiectile" provenind din lansatoare de rachete multiple au fost lansate astăzi de Seul, asigurând că armata nord-coreeană "ţine cont de toate acţiunile provocatoare ale inamicului şi va răspunde printr-o acţiune militară hotărâtă şi zdrobitoare".
Seulul nu a anunţat manevre militare, dar media locale au indicat că armatele sud-coreeană şi americană desfăşoară în prezent exerciţii de artilerie în regiune.
Phenianul a efectuat tiruri de artilerie către "zona tampon" de mai multe ori în ultimele luni, într-un context în care tensiunile sunt la cote ridicate în peninsula coreeană.
În plus, în ultimele săptămâni Coreea de Nord a procedat la o serie record de tiruri de rachetă, iar Seulul şi Washingtonul consideră că Phenianul are intenţia de a efectua în scurt timp un test nuclear, care ar fi al şaptelea în istoria sa şi primul din 2017.
Coreea de Nord, care în baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU nu are dreptul de a testa rachete balistice, afirmă că aceste teste reprezintă răspunsul la exerciţiile militare de anvergură desfăşurate în regiune de Coreea de Sud, SUA şi Japonia.