În contextul războiului din Ucraina şi a ameninţărilor autorităţilor de la Kremlin cu utilizarea armelor nucleare, SUA au accelerat planurile privind amplasarea a noi bombe nucleară în bazele NATO din Europa, se arată într-un articol publicat de Politico.eu.
Conform sursei citate, decizia accelerării acestui proces ar fi fost luată recent, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei, şi se referă la faptul că SUA vor livra în luna decembrie către bazele europene bombele gravitaţionale actualizate B61-12, livrare ce iniţial era programată pentru primăvara anului 2023.
Chestionat cu privire la accelerarea livrării către bazele americane din Europa a bombelor respective, generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, a răspuns sursei citate că "modernizarea armelor nucleare americane B61 este în desfăşurare de ani de zile şi are ca scop schimbarea în siguranţă şi înm mod responsabil a bombelor vechi cu B61-12 modernizat, verisune care face parte dintr-un efort de modernizare planificat şi programat îndelung; nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina şi nu a fost accelerat în niciun fel".
Schimbarea datei livrării noilor bombe nucleare către bazele americane din Europa i-a luat prin surprindere pe analiştii militari, care se tem că această grabă a SUA ar putea alimenta şi mai mult o situaţie deja periculoasă în Europa.
"Ar fi ciudat să se grăbească", a spus Hans Kristensen, directorul Proiectului de informaţii nucleare din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, care urmăreşte îndeaproape programul.
"Au spus că nu răspundem la această situaţie cu arme nucleare. Nu cred că vor să se ajungă la acest lucru", a continuat Kristensen, pentru sursa citată.
"Bănuiesc că mesajul accelerării livrării bombelor nucleare este orientat mai mult către NATO decât către Rusia. Deja în bazele respective există bombe B61, de tip mai vechi, dar ruşii ştiu acest lucru şi ştiu că armele respective funcţionează bine. Cele de acum vor fi o versiune mai nouă a aceluiaşi tip de bombă, dar nu este o diferenţă chiar atât de mare. Însă poate fi o modalitate de a-i asigura pe aliaţii din Europa în aceste momente când ei se simt ameninţaţi de Rusia", a afirmat Tom Collina, director de politici la Ploughshares Fund.
Doi oficiali care se ocupă de livrarea respectivă au confirmat schimbarea termenului pentru cei de la Politico, cerând însă să le fie păstrat anonimatul. Ei afirmă că există o informare în acest sens, distribuită către Pentagon şi Departamentul de Stat, în care factorilor de decizie americani le sunt prezentate discuţiile care au avut loc la reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO, discuţii din care reiese că aliaţii europeni sunt îngrijoraţi de afirmaţiile Kremlinului privind posibilitatea utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Conform informării trimisă în SUA, 15 aliaţi NATO şi-au exprimat îngrijorarea că alianţa "nu trebuie să cedeze şantajului nuclear al lui Putin".
Cu toate acestea, Tom Collina avertizează că orice mişcare legată de armele nucleare - oricât de modestă ar fi - ar putea avea consecinţe nedorite.
"Ar putea duce la escaladarea conflictului actual. Vom vedea ce va fi în continuare", a spus Collina pentru sursa citată.
Bomba nucleară B61 este principala bombă termonucleară cu gravitaţie din stocul permanent al Statelor Unite după încheierea Războiului Rece. B61 este o armă Full Fuzing Option (FUFO), ceea ce înseamnă că este echipată cu o gamă completă de opţiuni de lansare, inclusiv explozie în aer şi la sol, precum şi lansare în cădere liberă, în cădere liberă întârziată şi de aterizare. Are o carcasă aerodinamică capabilă să reziste la zborul supersonic, iar greutatea de bază este de aproximativ 320 kg.
Începând cu 2020, B61 a fost supusă celei de-a 12-a modificări. Experţii militari consideră că acurateţa noii bombe şi puterea sa variabilă reduce riscul pagubelor colaterale şi a unui număr mare de victime civile. B61-12 este prevăzută cu un sistem de ghidaj produs de Boeing, care permite o traiectorie ghidată cu precizie.
Programul de extindere a vieţii B61-12, în valoare de 10 miliarde dolari, este gestionat de Departamentul Energiei şi este menit să înlocuiască mai multe versiuni anterioare, inclusiv aproximativ 100 de bombe stocate la baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Turcia.
Noua versiune este, de asemenea, proiectată astfel încât avioanele bombardiere şi avioanele de luptă americane şi aliate - inclusiv bombardierele B-2 şi B-21 şi avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 şi Tornado - să poată transporta bombele respective. Focosul bombei este unul dintre cele mai versatile din arsenalul SUA, deoarece puterea sa explozivă poate fi mărită sau redusă în funcţie de ţintă, făcându-l să fie o armă cu randament scăzut sau mediu.
1. Fie-va mila :)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.10.2022, 07:01)
Dați-ne și nouă câteva bombite d-astea că suntem săraci și avem familii de crescut :)
Mănăstire într-un picior, ghici ciupercă (nucleară) ce e?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 07:26)
Comentariu in nota obisnuita de umor prostesc. Asa e moda la intelectualii de la periferie?
1.2. :)) (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.10.2022, 08:01)
Deh, eu nu sunt 'telectual din buricul târgului cu educația făcută sub coviltir.
2. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 28.10.2022, 09:55)
ACUM MA SIMT PROTEJAT DE NATO DACA ADUCE BOMBE NUCLEARE NOI!
nasol ca le aduce in Europa,unde cred ca intentioneaza sa le si dea,iar noi cam pe aici stam,o sa ma imbat toata saptamana de bucurie!
toti zic ca escaladeaza rusii situatia ,dar cu siguranta ,SUA o face de ceva timp,ca mna ,ei sunt la 12000 de km de noi,vor regreta sincer daca vor fi folosite!
rau de tot pt vasalii Nato,ne asteapta zile grele!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 10:15)
Principalul e sa ai ceva bombite nucleare in debara. In rest... Poti muri de foame, nu? Urmeaza un nou ,,razboi in Golf", pt ,,testare'', nu?! BRAVOOO!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 11:56)
ca va place ca nu va place ne aplam in vremuri de razboi.
daca popoarele vor dormi in scaune ca pe vremea lui Hitler nu e buna treaba. inseamna ca nu vrem sa invatam din greseli.
Ce face putin acum este pur pentru RESURSE ATAT... nu este vorba de nici un fel de bazaconii enumerate de el... cum ca istoria si etc.... A vazut ca Rusia s-a revenit putin economic dupa cazatura in mufa din 90 a imperiului si a decis sa faca aceeasi mizerie de expansiune.
Plus ca domunl Putin da rate grav la istorie ... daca ne ducem frumos de tot in storie si nu alegem doar perioadele dorite de el... o sa vedem care a fost treaba cu teritoriul ucrainei si cu atrocitatile comise periodic pe acel pamant (gentrificarea fortata si parjolirea de ogoare si constructie de "sate / case" false).
PUTIN vrea RESURSE SI ZONA DE TAMPON!!!
Ucraina o sa devina zona de tampon pe urmatorii 50 -100 de ani lejer; cum este cazut si prin alte parti.
Problema e ca nu e buna treaba pentru energie, tare mirare sa nu exacerbeze speculatia pe uraniu si plutoniu.
PS: ne aflam in ciclu de scumpire a traiului / mancare etc fapt ce angreneaza periodic pe glob razboi.
Ucraina era un stat cu productie si resurse relativ iaftine de unde tar euro si partenere putea sa faca periodic gros profit de 50-60-70-100% acum nu mai este cazul.
Am cunostinte ce au inchis deja fabrici in ro ... nu se mai pupa randamentele in piata... o nebunie.
s c cret
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 17:16)
Deci daca nu faci profit de 100% inchizi pravalia:-)?...mda, in cazul asta le urez "ura si la gara"
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2022, 19:54)
Europa fara politicieni puternici ajunge
sa COPIEZE Primavara Araba,
haos,criza,dezordine, mana cereasca ptr.profit