ARTICOL SUSŢINUT DE HUAWEI Specialişti polonezi: "Cerinţele legislaţiei 5G sunt cenzurate"

Companii / 10 august 2020

Specialişti polonezi: "Cerinţele legislaţiei 5G sunt cenzurate"

Operatorii de telecomunicaţii consideră că cerinţele de securitate ale reţelei 5G propuse de guvern sunt prea ample şi generează costuri ridicate, scriu unii specialişti polonezi, conform pb.pl.

"Steagurile naţionale nu zboară pe stâlpi de telecomunicaţii, dar ceea ce atârnă pe ele a devenit subiectul unei dispute internaţionale. Infrastructura-cheie care asigură funcţionarea reţelei este asigurată de producătorii europeni şi chinezi. Al doilea grup - în primul rând Huawei - este suspectat de SUA pentru cooperarea cu autorităţile chineze şi este considerat o ameninţare la adresa securităţii cibernetice globale. Ca parte a acestui conflict, Polonia perfecţionează regulile jocului pentru companiile de telecomunicaţii", arată sursele citate.

Regulile vor trebui urmate atunci când se execută construirea unei noi generaţii de reţea 5G de mare viteză. Industria de telecomunicaţii a primit cerinţele proiectului pentru securitatea şi integritatea infrastructurii de telecomunicaţii şi servicii. Acestea includ, printre altele, obligaţia de a "elimina" hardware-ul şi software-ul furnizorului, pe care autorităţile le consideră riscante, din reţea.

Aceste cerinţe sună periculos pentru piaţă şi bine pentru partea americană, ceea ce pune multă presiune pe partenerii europeni în domeniul 5G - şi sună astfel, deoarece, potrivit acestora, o decizie pur politică va putea răsturna piaţa, mai consider specialiştii din Polonia. "Întrebarea este dacă sunetul ameninţător se va traduce în ceva concret sau, pur şi simplu, cu diverse proiecte de cerinţe de anvergură, vom ajunge până în noiembrie. Apoi, guvernul din SUA se va schimba probabil, iar Polonia, ca şi alte ţări europene, ar putea impune securitatea cibernetică a reţelei 5G într-un mod mai raţional decât excluderea furnizorilor chinezi", se întreabă un reprezentant al unuia dintre cei mai mari patru operatori de telecomunicaţii, rezervându-şi anonimatul.

Evaluarea politică

În Polonia, cerinţele se aplică societăţilor care vor obţine frecvenţe pentru construcţia reţelei 5G (aşa-numita bandă C) în cadrul procedurii de licitaţie. În practică, este vorba, prin urmare, despre Orange, Playa, Plus şi T-Mobile. Telecomunicaţiile au avut timp, până vinerea trecută, să comenteze proiectul - şi au făcut-o. Am ajuns să cunoaştem unele dintre opinii. Este pusă sub semnul întrebării, printre altele, forma introducerii cerinţelor - în condiţiile licitaţiei de frecvenţă, şi nu în regulamente sau legi.

"Cerinţele în acest sens trebuie specificate în prevederile legii aplicabile, adică în regulamentul emis în temeiul art. 175d din Legea telecomunicaţiilor. Numai această abordare asigură aplicarea universală şi proporţională a aceloraşi cerinţe pentru toate entităţile care implementează reţele 5G, indiferent de benzile de frecvenţă utilizate şi de metoda de achiziţie a acestora"- precizează reprezentanţii Orange.

Playa are o părere similar, scrie site-ul citat. Colegiul de securitate cibernetică, un organism prezidat de prim-ministru cu miniştri-cheie în componenţă, care poate oferi o evaluare negativă a unuia sau mai multor furnizori, a primit un rol major în proiectele de cerinţe. Dacă face acest lucru, telecomunicaţiile - conform proiectului - vor trebui să "prezinte un program pentru a elimina furnizorii de hardware şi software din reţeaua lor" şi să oprească achiziţiile de la ei.

"Interzicerea achiziţionării de hardware şi software specific este o ingerinţă de anvergură în libertatea de a desfăşura o afacere. Astfel de restricţii ar trebui să aibă un statut statutar. Ca urmare, opiniile colegiului, care nu au surse de drept, nu au o procedură de recurs, nu sunt supuse controlului judiciar, nu pot duce la restricţii privind libertatea de activitate în ceea ce priveşte strategia de cumpărare ", spune Playa.

Cerinţe costisitoare

Wanda Buk, ministrul adjunct al digitalizării, a declarat într-un interviu acordat DGP că "asigurarea securităţii reţelei nu constă în excluderea unui producător". Telecomunicaţiile speră că acesta va fi cazul - şi dacă nu, atunci, în opinia lor, altcineva ar trebui să plătească pentru consecinţe.

"În absenţa unei flexibilităţi şi proporţionalităţi adecvate a mecanismelor introduse, ar trebui luată în considerare interferenţa cu libertatea de activitate, iar în astfel de cazuri ar trebui luată în considerare introducerea unor mecanisme adecvate pentru compensarea costurilor legate de deciziile luate de autorităţile publice" - se arată în poziţia Orange.

Costurile pot fi considerabile. Pe de o parte, există un proces complicat de înlocuire a dispozitivului - deşi în acest stadiu nu este pe deplin clar dacă o evaluare negativă de către colegiu ar însemna necesitatea de a elimina produsele furnizorilor riscanţi din întreaga infrastructură, sau numai de la cea care va fi construită în banda C. Concurenţa chineză se poate aştepta, de asemenea, la preţuri mai mari. Play contestă complet eliminarea oricărui furnizori din motive de securitate cibernetică. Operatorul consideră că ar trebui excluse doar soluţiile tehnice specifice, deoarece producătorii infrastructurii de reţea-cheie furnizează pieţei şi produse mult mai puţin expuse riscului, cum ar fi smartphone-urile.

Lista îndoielilor operatorilor telecom cu privire la cerinţele guvernamentale nu se termină aici. Operatorii nu ştiu cum să înţeleagă obligaţia de "a exercita controlul asupra infrastructurii-cheie prin menţinerea proprietăţii sale sau prin controlul entităţii care o deţine". De asemenea, aceştia rămân sceptici cu privire la posibilitatea de a asigura practic "interoperabilitatea serviciilor" şi de "a lua în considerare standardele deschise," aşa cum este prevăzut în cerinţele de licitaţie şi promovat de reprezentanţii guvernului şi ai întreprinderilor americane.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb