ASF, convocată la discuţii pe tema RCA de către Comisia pentru transporturi şi infrastructură

Andreea Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2016

ASF, convocată la discuţii pe tema RCA de către Comisia pentru transporturi şi infrastructură

Actualizare 16:50

Membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură au decis convocarea, în prima şedinţă a săptămânii viitoare, a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi a asociaţiilor patronale şi profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane, informează Comisia parlamentară prin intermediul unui comunicat de presă.

"Astăzi în cadrul şedinţei de lucru, membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor au reanalizat situaţia critică în care se află sectorul transportului rutier, ca urmare a escaladării preţurilor RCA. Deşi, la nivelul Comisiei pentru tansporturi şi infrastructură, au existat consultări, încă de la începutul anului 2016, cu toţi factorii implicaţi, în urma cărora ASF şi-a asumat implementarea unor reglementări menite să remedieze problemele care au condus la creşterea excesivă a tarifelor RCA, constatăm că au trecut mai bine de 6 luni şi toate aceste angajamente nu au fost respectate", menţionează comunicatul citat.

Potrivit membrilor Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, ASF a transmis Parlamentului o informare cu 10 puncte referitoare la normalizarea pieţei RCA, acţiune pe care deputaţii o cataloghează drept o încercare de a mima preocuparea pentru deblocarea situaţiei create.

"Luând act de această informare, care din punctul nostru de vedere, nu este altceva decât o tergiversare a situaţiei cu efecte grave asupra economiei naţionale, afectând în aceeaşi măsură şi cetăţeanul de rând, membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură au decis convocarea, în prima şedinţă a săptămânii viitoare, a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi a asociaţiilor patronale şi profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane", au mai precizat membrii Comisiei parlamentare.

(G.F.)

---------

Actualizare 15:00 Atanasiu: "ASF este obligată să rezolve criza asigurărilor"

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu afirmă că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este obligată să rezolve criza asigurărilor, iar protestele transportatorilor nu pot rămâne fără ecou, arătând că poliţele RCA au crescut cu 400 - 500% în decurs de doar un an.

"Problema asigurărilor obligatorii pentru autovehicule nu este de ieri, de azi. Însă pare că a atins un apogeu. Când numeroase drumuri din ţară sunt blocate de oameni nemulţumiţi, este clar că există o problemă. Şi pe bună dreptate o fac! Indiferent ce activitate economică desfăşori, când un cost îţi creşte cu 400 - 500% de la un an la altul, poţi ajunge în situaţia de a trage obloanele. Sau mai ai varianta de a creşte preţurile, fapt ce afectează întreaga populaţie. N-am auzit nici să fi crescut numărul accidentelor, nici să se fi scumpit piesele de schimb, lucruri care poate ar fi putut explica într-o mică măsură creşterea. Aşa că se ridică nişte întrebări pertinente la care ASF trebuie să răspundă", susţine Atanasiu, potrivit unui comunicat redacţiei.

Atanasiu aduce critici la adresa ASF pe motiv că nu a comunicat pe tema protestelor transportatorilor, adăugând că această instituţie "trebuie să înţeleagă că nu e o enclavă".

"Reconstruim încrederea, ţintim performanţa" - aşa stă scris pe prima pagina din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al ASF, ce poate fi consultat pe site-ul instituţiei. Mă întreb care obiectiv îl vizează creşterea poliţelor de asigurare RCA cu 400 - 500% în decurs de doar un an: reconstruirea încrederii sau ţintirea performanţei? Bănuiesc că din acelaşi registru tragicomic e şi obiectivul pe care instituţia şi-l trasează pe acelaşi site: promovarea stabilităţii activităţii de asigurare şi apărarea drepturilor asiguraţilor", precizează Atanasiu.

El a mai susţinut că ASF este obligată să rezolve criza asigurărilor, dar în acelaşi timp şi să comunice şi să răspundă întrebărilor ridicate.

"Nu pot să nu semnalez faptul că mai mulţi membri din conducerea Autorităţii, printre care preşedintele, dar şi vicepreşedintele care răspunde de segmentul de asigurări, au fost aleşi în anul 2014. Ce s-o fi schimbat în doi ani de zile sub acelaşi management? Când şi-a făcut conducerea instituţiei bine treaba în stabilirea preţurilor: în 2014 sau acum? Mi-aş dori să aflăm răspunsul la aceste întrebări cât mai curând", declară Atanasiu.

(L.B.)

-------

Actualizare 13:55 COTAR solicită Parlamentului demiterea în regim de urgenţă a Consiliului ASF

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Parlamentului demiterea în regim de urgenţă a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în contextul protestelor cu privire la creşterea tarifelor asigurărilor obligatorii auto (RCA), potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Considerăm că demiterea întregului consiliu al ASF de către Parlamentul României trebuie să aibă loc în regim de urgenţă, pentru că această caracatiţă a cuprins întregul Consiliu al ASF şi afectează grav toţi asiguraţii români şi industriile conexe, cum este cea de transport şi cea de reparaţii auto", a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

Potrivit comunicatului, cauzele care au condus la creşterea tarifelor poliţelor RCA, "evidenţiate parţial şi în materialul transmis în data de 31 august 2016, în cadrul Consiliului ASF, de către sectorul de asigurări", sunt următoarele: societăţile de asigurări doresc să se capitalizeze prin tarife ridicate şi nu prin infuzie de capital, noile tarife din 2016 (semnificativ mărite) au ca ţintă acoperirea daunelor viitoare şi a celor vechi, preţurile de transfer prin care multinaţionalele din asigurări exportă banii colectaţi din plata primelor RCA, alocarea cheltuielilor şi pierderilor acumulate pe alte linii de asigurare care apoi, sunt transferate segmentului RCA, pentru creşterea artificială a costurilor aferente acestui produs de asigurare, daunele fictive acoperite de poliţe RCA, prin care societăţile de asigurări îşi "albesc" şi îşi extrag profitul.

"Acest tip de daune fictive au de obicei loc în afara ţării, pentru a îngreuna depistarea urmelor acestor fraude", se mai arată în comunicatul COTAR.

În plus, din datele publicate chiar de ASF, COTAR a tras concluzia că modul de calcul al primelor de asigurare folosite de către asiguratori nu au niciun fel de legătura cu calculele actuariale.

"Cu cat devin mai transparente cifrele raportate de către ASF, cu atât mai mult constatăm hoţia din piaţa de asigurări patronată de către Mişu Negriţoiu. Ne punem întrebarea dacă această hoţie nu este cumva aplicată şi altor categorii de plătitori ai poliţelor RCA, cum ar fi tinerii, care plătesc de doi ani de zile poliţe RCA semnificativ majorate?", a subliniat Vasile Ştefănescu.

Totodată, transportatorii constată o discriminare majoră, chiar şi de 80%, între preţurile ofertate de asiguratori pentru flotele mari, în comparaţie cu transportatorii care deţin unul sau câteva camioane

"Cum este posibil ca acelaşi camion, cu aceeaşi clasă de bonus (B1), să fie ofertat de către asiguratori cu preţuri cuprinse între 4.609 lei şi (peste) 20.000 lei? Poliţa RCA de 20.000 de lei este preţul cel mai scăzut pe care un transportator cu puţine autovehicule l-a putut obţine în întreaga piaţă de asigurări românească. Asemenea discounturi pot fi aplicate doar produselor de îmbrăcăminte sau încălţăminte în perioada promoţiilor Black Friday şi nu unei pieţe care pretinde că are la baza acestor produse calcule actuariale sofisticate ce ţin cont de profilul de risc şi un istoric al daunalităţii", se mai subliniază în comunicatul COTAR.

Totodată, transportatorii susţin că, pe piaţa din România, sistemul bonus/malus nu este decât "o păcăleală de care asigurătorii se folosesc în manipularea preţului RCA".

În aceste condiţii, COTAR anunţă că, împreună cu patronatele din transporturi, va continua acţiunile de mobilizare şi organizare pentru mitingul de protest care va avea loc în data de 15 septembrie în toată ţară, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Gabriela Firea: "Guvernul să se implice în această problemă a transportatorilor"

Primarul General, Gabriela Firea, face un apel către Guvernul României să intervină în ceea ce priveşte reglementarea tarifelor la asigurările auto obligatorii, astfel încât protestele transportatorilor, care au blocat şoseaua de centură a Capitalei, să nu ia amploare, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

"Fac un apel către Guvern să se implice în această problemă a transportatorilor, pentru că aglomerarea şoselelor poate duce, în ultimă instanţă, la blocarea unui întreg oraş. Fără discuţii, fără măsuri clare de reglementare a RCA, aceste proteste vor continua în detrimentul tuturor. Am înţeles că au fost blocate şoselele de centură din marile oraşe, şi că, mai mult decât atât, ar avea loc un protest general în data de 15 septembrie, la doar câteva zile de la începerea şcolii şi când traficul va fi oricum, îngreunat. Este o situaţie dificilă, atât pentru transportatori, care am înţeles că sunt copleşiţi de noua valoare a RCA-ului, cât şi pentru ceilalţi şoferi care nu pot ajunge la serviciu, acasă, grădiniţe, şcoli etc. De exemplu astăzi am fost informată că autospecialele ISU au ajuns cu dificultate la incendiul care a izbucnit la REMAT Berceni din cauza acestor proteste. Cred că este necesar ca părţile implicate să se aşeze la masa negocierilor şi să pună capăt acestor proteste care durează de aproape o lună de zile", se arată în sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb