ASF sancţionează Euroins cu amendă de 2,1 milioane de lei şi retragerea autorizaţiilor pentru conducere

M.G.
Comunicate de presă / 1 octombrie 2020

ASF sancţionează Euroins cu amendă de 2,1 milioane de lei şi retragerea autorizaţiilor pentru conducere

Euroins România anunţă că va contesta decizia supraveghetorului

În urma unui control, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat asiguratorului Euroins două amenzi, în sumă totală de 2,1 milioane de lei de lei, şi a dispus retragerea autorizaţiilor pentru directorul general şi directorul executiv al societăţii, se arată într-un comunicat al ASF.

Euroins este una din cele două mari firme de asigurări de pe piaţa românească, iar măsurile vin după a fost constatată o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, cu privire la înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare, precum şi cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa minimă de capital.

Euroins, unul din liderii pieţei de RCA, se află de ceva timp în mijlocul unui scandal legat de rezervele constituite, subevaluarea daunelor şi întârzierile privind onorarea obligaţiilor de plată.

Practic, ASF a aplicat două amenzi, una de 600.000 de lei şi alta de 1,5 milioane de lei. Alături de aceasta din urmă ASF a dispus ridicarea autorizaţiilor directorului general Mihnea Tobescu şi a directorului executiv Milena Guentcheva, care în plus au fost amendaţi cu câte 100.000 de lei fiecare.

Controlul inopinat la Euroins a fost efectuat de ASF în perioada iulie-septembrie 2020. Conform prevederilor legale, pentru deficienţele constatate, ASF a aplicat următoarele măsuri: sancţionarea societăţii cu amendă în sumă de 1,5 milioane de lei; sancţionarea Directorului General şi a Directorului Executiv cu amendă în sumă de 100.000 de lei fiecare şi retragerea aprobărilor acordate de către A.S.F.

Suplimentar, Euroins are obligaţia de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei, potrivit ASF.

Într-un comunicat prin care răspund ASF, Euroins România anunţă că va contesta decizia supraveghetorului. De asemenea, Euroins anunţă că va primi sprijin financiar în valoare de 275 de milioane de lei din partea acţionarului majoritar.

Managementul Euroins va fi asigurat de membrii Consiliului de Administraţie, după cum informează compania de asigurări.

Tobescu şi Guentcheva au mai primit amenzi şi în luna iulie de exemplu de la ASF pentru neîndeplinirea la termenele scadente a unora dintre obligaţiile prevăzute în planul de măsuri stabilit în sarcina societăţii.

Totodată, Consiliul ASF a mai decis şi sancţionarea cu amendă, în cuantum de 5.000 de lei, a companiei de brokeraj Holfin Insurance Reinsurance Broker S.A. (fosta Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania S.A.) şi sancţionarea cu amendă, în cuantum de 5.000 de lei, a companiei de brokeraj Titan Broker de Asigurare S.R.L. pentru neasigurarea continuităţii administrării societăţii, prin încălcarea prevederilor art.11 alin. (14) din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări cu modificările şi completările ulterioare.

ASF a mai sancţionat cu avertisment, în urma controlului periodic efectuat, BCR Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., în calitate de administrator al F.P.A.P. BCR şi F.P.F. BCR Plus. ASF nu spune însă pentru ce a sancţionat cu avertisment administratorul de Pilon II BCR Pensii.

Ataşăm, mai jos, integral, comunicatul de presă din partea Euroins România:

Euroins România Asigurare Reasigurare SA a luat la cunoştinţă cu surprindere decizia ASF Romania, şi examinează toate opţiunile legale pentru a obiecta în faţa tuturor instituţiilor relevante din România şi Uniunea Europeană.

Euroins Insurance Group a susţinut şi va continua să sprijine compania din România, pentru a răspunde chiar şi acestei noi cereri din partea autorităţii de reglementare.

În trimestrul al treilea al acestui an, Euroins România a primit deja peste 76 milioane lei ca împrumut subordonat, iar acţionarii au votat o nouă majorare de capital în valoare de 50 milioane lei. De asemenea, compania a luat o serie de măsuri de re-echilibrare astfel încât valoarea pachetului financiar de susţinere depăşeşte 275 de milioane de lei.

Cu toate deciziile şi majorările de capital, compania este în măsură să respecte chiar şi această nouă cerere a autorităţii de reglementare.

Ca urmare a deciziei ASF România privind retragerea autorizaţiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administraţie, în conformitate cu prevederile legale şi statutul companiei. Euroins Romania îi asigură pe acţionari, clienţi, părţile vătămate şi intermediari că va continua să opereze în mod normal, ca şi până acum.

Operând în 9 ţări, cu peste 3.000 de angajaţi şi 2,5 milioane de clienţi în regiunea CEE / SEE, Euroins Insurance Group este profund îngrijorată de faptul că o instituţie a statului român tratează astfel o investiţie care depăşeşte 700 de milioane de lei, şi care face parte dintr-un mare grup cu activităţi în mai multe industrii, şi va căuta să-şi facă dreptate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ASF care ia de la saraci si da la bogati :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb