ASF spune că încă analizează cererea BRM de a intermedia contracte derivate de gaze naturale

J.P.
Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2020

ASF spune că încă analizează cererea BRM de a intermedia contracte derivate de gaze naturale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a emis încă aprobarea necesară Bursei Române de Mărfuri (BRM) pentru a intermedia contracte derivate pe piaţa gazelor naturale şi de a deveni contraparte financiară în toate tranzacţiile, conform unui comunicat de presă.

ASF face această precizare "având în vedere informaţiile apărute recent în spaţiul public cu privire la procesul de lansare de către Bursa Română de Mărfuri (BRM) a contractelor derivate pe gaze naturale şi potrivit cărora Bursa Română de Mărfuri, sub supravegherea pe piaţa angro a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a ACER prin sistemul de raportare REMIT şi cu acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) va oferi, din 16 noiembrie 2020, atât funcţiile de platformă electronică de tranzacţionare, cât şi post-tranzacţionare, prin asumarea calităţii de contraparte financiară în toate tranzacţiile înregistrate."

"Bursa Română de Mărfuri a depus la ASF, în calitatea sa de societate de servicii de investiţii financiare, o cerere de aprobare a unui Sistem Organizat de Tranzacţionare (SOT), această cerere aflându-se încă în analiza Autorităţii, fără a se emite până la momentul actual vreun act individual de aprobare a constituirii şi funcţionării unui sistem organizat de tranzacţionare (SOT) administrat de BRM", mai arată sursa citată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea competentă care aplică prevederile Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare (act normativ prin care s-a asigurat transpunerea la nivel naţional a Directivei 2014/65/UE - MIFID II), exercitând atribuţii de reglementare şi supraveghere pentru prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii cu instrumentele financiare, aşa cum acestea sunt enumerate în Anexa nr. 1, Secţiunea C din legea menţionată anterior.

În domeniul de aplicare a Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare intră trei tipuri de locuri de tranzacţionare şi anume piaţa reglementată, sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT) şi sistemul organizat de tranzacţionare (SOT), care sunt reglementate şi supravegheate de către A.S.F.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este autoritatea competentă pentru supravegherea tranzacţiilor pe pieţele centralizate de mărfuri, neavând competenţe în ceea ce priveşte pieţele centralizate de gaze şi produsele tranzacţionate pe aceste platforme şi nu şi-a exprimat acordul cu privire la lansarea la tranzacţionare pe aceste platforme a produselor derivate având ca activ suport gazele naturale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb